Solskydd med zinkoxid + titandioxid. Mineralfilter  – ekologiska och klimatsmarta solskydd brukar ofta innehålla de naturliga jordmineralerna zinkoxid eller titandioxid – ibland båda. Dessa mineraler kallas också för fysikaliskt filter, mekaniskt filter eller partikelfilter och de tillsätts i kräm och lotion och sen lägger de sig på huden och reflekterar bort solens skadliga UVA- och UVB-strålar. Dessa partiklar tränger inte in i huden som kemiska filter gör.

Zinkoxid är ett beprövat skydd mot solen

Zinkoxid var under flera år inte var tillåten som solskydd i Europa. Men efter att EU manglat frågan kom man 2013 fram till att zinkoxid faktiskt var ofarligt i solskydd – till och med i nanoform. Zinkoxid har länge varit godkänt i USA och andra länder utanför EU. Det anses vara ett utmärkt skydd mot solen och är heller inte skadlig för hälsan, alltså ej hormonstörande. De läkare jag pratat med menar att zinkoxid ger ett utmärkt skydd mot solen.

En del förknippar zink med tjock zinksalva som används på bla irriterade blöjrumpor och kanske tänker du att sokrämer med zinkoxid är feta och lämnar vita hinnor på huden. Tänk igen. Produktutvecklingen går framåt och numera är solskydd med zinkoxid “sömlösa” – även de utan nanopartiklar. I USA är “sunscreen with zinc oxide” en av de mest eftersökta skönhetsprodukterna – googla får du se! – och intresset ökar för zink-solskydd eftersom de är fria från syntetiska kemikalier som kan vara hormonstörande och inte giftiga för vattenmiljön, så kallad coral safe.

Titandioxid i solkräm är ofarlig

Titandioxid har varit tillåten i solskydd länge inom EU och kanske vanligast i svenska och europeiska solskydd. Nyligen kom dock EU-kommissionen fram till att titandioxid kan vara cancerframkallande i lös pulverform – alltså om man inhalerar det och det tränger in i lungorna. Dock är inte titandioxid farligt i en solkräm! Båda dessa ämnen finns ju i vanligt smink också, so no need to worry.

Solskydd med titandioxid är också coral safe, ej skadlig för vattenmiljön. Och samma visa med titandioxiden, det är mineraler som lägger sig på huden och för 5-10 år sen blev man ganska vit, men i dag vet man hur man ska mikronisera och maskera vita hinnor i solskydd. Jag har enbart använt solskydd med titandioxid de senaste 10-12 åren och jag LOVAR – du blir inte vit! Jag listar mina favoriter här. 

Hur är det med nano i solskydd?

Ska man undvika nanopartiklar i mineralbaserade solskydd? En del solskydd – både naturliga och konventionella – innehåller nanopartiklar (nano = en miljarddel ca) av titandioxid eller zinkoxid. Om solkrämen innehåller nanopartiklar måste det märkas ut på INCI (ingredienslistan) och då står det NANO efter ämnet eller NO-NANO. Enligt flera hudexperter är dock titandioxid och zinkoxid i nanoform ändå så pass stora att de inte kan penetrera huden.

Dock finns det uppgifter om att om att zinkoxid i nanoform kan påverka vattenlevande organismer.

 

Varför ska man välja solskydd med zinkoxid eller titandioxid? De är fria från hormonstörande kemikalier, de skadar inte vattenlevande djur eller miljön i haven/sjöarna på samma sätt som de “värsta” syntetiska kemiska solskydden. Flera länder har börjat införa förbud mot solkrämer med vissa syntetiska kemikalier pga att vattenmiljön förstörs.

I inlägget här nedan redovisar jag de hormonstörande ämnen du bör undvika i solskydd – särskilt om du är gravid och särskilt till dina barn: 

https://www.naturligtsnygg.se/hannah/valj-solskydd-noga-undvik-hormonstorande-kemikalier/

Hawaii vill förbjuda skadliga kemiska solskydd