Just nu när det är kallt ute med noll fuktighet och inne är det ofta torrt så är det många som känner av att huden känns torr, fuktfattig och spröd.

Många känner också att det spelar ingen roll vad man än smörjer in sig med så är huden fortsatt torr. Inget funkar.

Mitt recept heter då att smörja huden från insidan. Detta har jag skrivit om många gånger, och jag tjatar igen!

Fukt på insidan är lika viktigt som fukt på utsidan. Våra celler behöver fukt, och det gör ju hela det inre maskineriet. Förstoppad? Sätt fart på tarmarna med hjälp av vatten. Sjuk och febrig? Drick mer vatten. Urinvägskänningar? Drick vatten. Bakis? = vatten toppad med lite vätskeersättning, kanske?

 

Vilken olja är bra för torr hud?

Ett annat sätt att fukta huden från insidan är att ta olja invärtes. Just nu tar jag själv kapslar med nattljusolja, men det funkar också att ta en matsked linfröolja (inte så gott), hampafröolja eller annan vegetabilisk olja rik på den essentiella fettsyran Omega 3 eller fettsyran Omega 9 (icke essentiell men nyttig). Kroppen kan inte själv tillverka Omega 3, så därför behöver den tillföras via kosten.

Om jag har ett uppehåll längre än 2-3 dagar mellan oljan så märker jag det direkt på huden. Torrhetsrynkorna framträder, huden blir liksom djupare i sina naturliga veck och huden på överarmarna blir sprödare.

Jag är inte alls rädd för olja i min kost, och lägger gärna i en matsked kokosolja i min havregrynsgröt, drisslar rikligt med olivolja eller hampaolja på min sallad, (eller rapsolja smaksatt med citron!) och ta gärna en matsked kokosolja i mitt te innan jag går på yoga på morgonen. Förutom att min hud och min mage mår bra av det, kan tex nattljusolja även stötta hormonerna. Inte mig emot.

Just nu under vintern tar jag även min D-vitamin i oljekapslar (olivolja), eftersom man tydligen lättare tar upp D-vitaminet på det sättet. (Mina kommer från Holistic.) Olja är bra till mycket!

 

Men räcker det inte om man bara äter bra mat? Jo, absolut. Men jag tycker att jag äter bra mat, men det är inte tillräckligt för att hålla min hud mjuk och elastisk. Jag behöver en kapsel olja varje dag för att ge min hud lite extra vård nu i kalla vintern.

Jag äter Omega-3 kapslar /fiskolja varje – räcker det? Det kan absolut funka, men en del vill hellre lägga till en vegetabilisk olja. Men trivs du med fiskolja och din hud mår bra = win.  (Victoria Beckham har berättat att hennes hudterapeut har rekommenderat henne att äta lax varje dag. )

Neal's Yard Remedies Beauty Oil

Här är en variant som också funkar bra för torra och slitna hår så här på vintern: Neal’s Yard Remedies, Organic Beauty Oil hittar du här. Den innehåller bland annat avokadoolja, nattljusolja och linfröolja och ger en bra blandning av Omega: 3, 6 och 9.
oljor

Ett annat av mina tips brukar vara Udo’s Choice, som också är en optimal blandning av omega 3, 6 och 9 samt antioxidanter och består av linfröolja, solrosolja, sesamolja, kokosolja, nattljusolja, risgroddsolja och vetegroddsolja.

Självklart klarar man sig utan tillskott, men om du har torra fläckar, eksem och även psoriasis kan det vara värt att testa oljor – många har fått hjälp.

Seså! Traska nu till hälsokosten och styr upp ditt dagliga intag av en matsked olja. Du kommer att bli belönad med glowy hud! 

 

English: I say it quite often: drink your oils for soft and flexible skin! 

 

Läs mer:

Så får du mer glow i huden – testa kosttillskott!