Många har fått så torra händer nu i vår eftersom de tvättar händerna så mycket mer, att de har fått eksem på händerna. Torreksem kan kännas obehagligt, som att huden håller på att krackelera, och det kan även se ganska läskigt. Men det går att lindra om man är noga och smörjer in sig ordentligt. Både min man och min dotter har utvecklat eksem på händerna de senaste veckorna på grund av allt tvättande men har blivit hjälpta av bra salva och regelbunden insmörjning. Här är några av produkterna som vi smörjer oss med just nu – efter varje tvätt och även till natten:

eksem-salva

Weleda, Skin Food Light – en lättare variant av klassiska Skin Food, men ändå en rik och halvseg kräm som funkar perfekt på torra händer. Doftar friskt och funkar på hela kroppen.

Pure Papaya, Papaya Ointment. Denna hjälpte mig med ansiktet förra året, den har hjälpt min man och den hjälper nariga händer också. Seg salva som inte doftar himmel, med sheasmör, jojobaolja, läkande ringblomma och så fermenterat papaya-extrakt.

Loelle, Shea Oil. Jag älskar ju sheasmör, men detta är en olja som är baserad på sheasmör som vårdar och skyddar huden. Den är också fuktbevarande och passar för hela kroppen. Seg, nästan som ett flytande smör. Otroligt skön på huden!

Allergenics, Intensive Care Ointment. En grym salva för eksem som är baserad på enbart naturliga ingredienser som aloe vera, bivax, zinkoxid och kakaosmör. Har varit lugnande och lindrande när mitt ansikte har blossat upp. Funkar lika bra för händerna, min mans favorit.

Fler salvor och krämer som lindrar torreksem på händerna:

dr-hauschka-med-ice-plant-body-lotion- eksem

Dr Hauschka Med, Intensive Ice Plant Body Care Lotion. Hela Dr Hauschkas serie Med – det finns flera olika produkter i serien – är till för extra torr och känslig hud och denna kräm kan med fördel användas på torra partier och lindriga eksem. Den innehåller extrakt från växten isört som verkar lugnande.

Maria Åkerberg shea balm eksem

Maria Åkerberg, Shea Balm. Fet salva som är baserad på vårdande sheasmör, jojobaolja och läkande extrakt från ringblomma. Passar för torr hud med självsprickor och eksem – och är passande för stora som små. Made in Halland!

alpderme kräm

Alpaderm, Cold Cream.  Vinnare av Organic Beauty Awards 2018 för bästa Familjeprodukt. Denna kräm är utvecklad för just eksem och bygger på bla kamomill, gurörtsolja (borago), nattljusolja och ringblomma. (Ser annorlunda ut numera!)

eksem care-of-gerd-calendula-balm

Care of Gerd, Calendula Balm är en fet salva med svensk rapsolja, jojobaolja och så läkande ringblomma (calendula). Den innehåller också bivax och är vårdande och mjukgörande på torr och narig hud. Made in Jokkmokk!

neals yard remedies all over balm

Neal’s Yard Remedies, Bee Lovely All Over Balm. Också en fet härlig salva med bivax, kakaosmör, ricinolja och ringblomma – mjukgörande, vårdande och lindrande på torreksem. Fungerar för hela familjen och för hela kroppen.

Weleda, White Mallow Nappy Change Cream. Detta är också ett alternativ, Weledas blöjkräm med zinkoxid som är framtaget för extra känslig babyhud för blöjområdet. Funkar precis lika bra på händer med torreksem. Annars är Weledas Cold Cream också utmärkt på riktigt torr hud som behöver lindring.

 

Läs mer – fler tips för att lindra torra händer här:

Torra händer – vad kan man göra?

 

Tips! Spana in Naturligt Snyggs köpguide kring eksem och torra händer: råd, tips och rea på utvalda produkter >>>