Ekologiska ansiktsmasker. Finns det något hetare än ekologiska ansiktsmasker just nu? Jag har efter snart 20 år typ fått in en rutin – jag använder ekologisk ansiktsmask en gång i veckan och det ger synliga resultat varje gång. Underbart! Men det finns många olika ansiktsmasker att välja på. Här är några vanliga naturliga varianter:

cocovit_mask

Pulvermasker. Ansiktsmasker baserade på något som pulveriserats. Vanliga ingredienser är olika torkade örter, aska, lera eller kol. Dessa pulver blandar man med lite vatten till en inte alltför tjock pasta, och så applicerar man på ansiktet. Jag brukar använda en pensel när jag applicerar – det är så lyxigt! Låter sen verka under ca 10 minuter och sköljer av.

Om pulvermasken innehåller någon form av lera brukar de vara riktigt bra på att dra ut orenheter i huden. En del pulvermasker kan upplevas som “kraftiga” eftersom de ofta också sätter ordentlig fart på blodcirkulationen och när de torkar i ansiktet kan det strama ordentligt. Ett tips är att ha ett ansiktsvatten i närheten, bara att spraya på när det börjar torka in.

sheet mask

Arkmask eller sheet mask. Engångsmask, tygmask som är någon typ av ark med hål för ögon och mun. De naturliga och ekologiska brukar vara gjorda av någon typ av nedbrytbart material. Kommer ofta singelförpackade i en påse. Själva arket badar också i någon slags vätska som sugs in i huden. Efter 10-15 minuter tar man bort arket och klappar in den goda – ofta återfuktande – vätskan i huden. Finns i olika modeller; anti-age, fukt, aha osv.

ekologisk ansiktsmask

Lermask. Det är som det låter, masker baserade på olika typer av lera. Leran brukar vara mineralrik, vilket betyder att den bidrar med fukt i huden, men den är ofta också bra på att dra ut orenheter, så om du har oren eller obalanserad hud brukar lermasker vara bra. Jag tycker också om att använda lermask på olika delar av ansiktet, tex på mina orena ytor som hakan och t-zonen. När den torkar in i huden kan det strama i huden och kännas obehagligt, men som jag tipsade om ovan, kan man spraya lite ansiktsvatten i ansiktet och återfukta. Efter 10-15 min är det dags att skölja av.

Leror kan ju inte odlas, så därför är det tekniskt fel att kalla dem för ekologiska, de är ju naturliga fyndigheter. Men själva leran kan ju med fördel blandas med olika ekologiska och vegetabiliska oljor till en följsam kräm och då kan man kalla den ekologisk om man vill.

Leror har använts inom skönhetsvård över hela världen sedan urminnes tider och gemensamt för dem är att de hämtas från jorden och de är ofta rika på olika vitaminer och mineraler. Några exempel:

• Rasul eller rhassoul som kommer från Atlasbergen i Marocko och som känd för att vara extra mineralrik. Den är effektiv men samtidigt mild nog att kunna användas av dig med känslig hud. En av mina favoriter eftersom den faktiskt är fenomenal på att återfukta huden samtidigt som den drar ut orenheterna och ger en fin lyster.

• Sapropel hämtas från insjöar i Lettland och anses ha bra pH-värde och är matad med fettsyror.

• Kaolin är ofta en vit lera, ganska mild, som kommer från fuktig jord och är vanlig i tex Kina. Det finns också rosa, gul och röd kaolinlera och då har man tillsatt olika jordmineraler. Lätt att blanda och är också vanlig i rengöringar och peelings. Vit och gul rekommenderas för känslig hud, medan den röda är lite kraftigare.

• Illite är en mineral som hämtas från vulkanaska under jorden i norra Frankrike och som ofta ingår i lermasker. Finns grön och röd och kallas också för marine clay. Det är också vanligt att man blandar röd illite med vit fransk kaolinlera och den kallas då French Pink Clay.

borlind_facial

• Bentonit är en annan form som är både jordart och bergart, bildad av vulkanisk aska, den är riktigt kraftfull. Vanlig på den amerikanska kontinenten, liksom i Frankrike.

• Montmorillonite kallas också för fransk grön lera, French Green Clay, och är samma liknande bentoniten och illiteleran, men anses vara mineralrikare, tex mer magnesium, järn och silica. Vanlig i södra Frankrike och när man blandar dem med illite kallas den också för French Green Clay.

• Fullers Earth heter en lera som har inci-namnet Multani Mitti och det är en typ av lersand som är vanlig i Indien och används mycket inom ayurvedan. Den är också känd för att vara mineralrik och rengöra bra på djupet.

• Dead Sea Mud är som namnet antyder leran från Döda Havet. Den anses ha lugnande egenskaper, men är också bra för torr och oren hud. Dead Sea Mud finns i massor av produkter, men inte alla är 100 % naturliga eller ekologiska.

• Moor Mud eller silt är vanlig i Europa, tex Ungern och där hämtas leran från sjöar i landet. Leran är mörk i färgen och används ofta till ansikte och kropp. Leran anses vara bra på att hålla huden återfuktad.

• Umbrian Clay är som namnet antyder en lera från Italien. Jag har inte lyckats hitta så mycket info om den, men gissar att den påminner om lerorna från Ungern och Frankrike?

• Cambrian Blue Clay kommer från sjöar i Sibirien och Ryssland och är väldigt gammal – ju äldre den är, ju mer packad med mineraler och desto bättre för huden tydligen. Namnet kommer från “the Cambrian period” (vad heter det på svenska?) som är miljoner, miljoner år sen. Så gammal är leran med andra ord. Jag har ingen erfarenhet av denna lera – någon som har?

fuktmask

Fuktmask. En mask som är till för att öka fukthalten i huden. Perfekt efter ett långt sommarlov eller på torra vintern när huden behöver en boost. Ofta är fuktmaskerna krämiga, och tål att sovas med. Ett av mina bästa tips är att köra en super-kur där man sover med en fuktmask varje natt i en vecka. Då matar du in fukt i huden och ger den en riktig boost. Du kan då smörja in den som en vanlig nattkräm, du behöver inte ösa på kräm som på bilden här ovan.

juicebeauty_peel

Enzym- eller AHA-mask. I socker, frukt och mjölkprodukter finns det olika naturliga syror (alpha-hydroxy) som i en ansiktsmask liksom “fräter” sig ned i huden. Det låter värre än vad det är, men syrorna bryter ned ev hinnor av döda hudceller som kan ligga på huden, sätter fart på cellförnyelsen och tillför fukt i huden.

Det är en klassisk mask för mogen hud eftersom den sägs kunna fylla ut linjer också. Helt klart är att det kan sticka och vara obehagligt i huden och även blossa och bli illrött. När man sen sköljer av brukar det dock vara en “helt ny” hud som träder fram med bra lyster. Här ska man vara försiktig, inte överskrida de rekommenderade tidsangivelserna och inte använda mer än en gång per vecka – annars sliter man på huden. Och akta sig för solen efteråt – spf på!

nattmask

Nattmask. Det finns skönhetsmasker som är gjorda för att man ska sova med dem, och som man bara tvättar av morgonen efter. Då är de packade med ämnen som kan vara bra för natten, tex hyaluronsyra som hjälper till med fuktbalansen i huden, men det kan också vara att den innehåller ämnen som bearbetar pigmentfläckar. Personligen ÄLSKAR jag nattmasker – så smidigt att vakna med fin hy!

Ekologiska ansiktsmasker

Reparerande ansiktsmasker. De som inte faller in under någon av de andra kategorierna som heter saker som Radiance mask, eller Revitalising eller Instant Beauty och liknande. De har ofta som syfte att vara en quick-fix och ge huden en omgång, få fart på cirkulationen, strama upp huden, dra ut orenheter och bidra med fukt – allt på samma gång. Och det finns de som kan lyckas riktigt bra. 🙂

 

DIY – maskerna. Sist men inte minst har vi ju de som du själv kan slänga ihop med hjälp av några ingredienser i köket. Tex havregryn som blandas med vatten eller ägg?!  Lite kletigt, ja. Och lite svårt att få den att fästa på huden. Här kan man botanisera mycket online efter bra recept på ansiktsmasker att göra själv.