Veckans fråga till Skönhetspanelen handlar om hur man kan skydda och stärka håret när man använder värmeverktyg i håret dagligen. Frisören Maria ger tips på metoder och produkter som hjälper till att hålla håret så frisk som möjligt.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej panelen!

Jag är en av dem som ”tyvärr” använder plattång nästan varje dag. Jag har långt, ganska rakt hår och använder plattången för att skapa lite mer rörelse och liv i håret. Trivs verkligen med min look. Men, jag skulle typ avlida om håret skulle bli för slitet av det och jag tvingas klippa något! Jag använder i dag värmeskydd som jag sprejar i håret innan, men det är troligen inte eko och det luktar ganska starkt. Men jag känner mig osäker på om det ens funkar? Hjälp mig snälla! Hur ska man använda värmeskydd – och finns det några ekologiska som är bra och som VERKLIGEN funkar och skyddar mitt hår? Jag vill inte sluta använda min älskade plattång…!

Tack på förhand!

/Emma

Maria HellströmMARIAS SVAR:

Hej Emma,

Man kan aldrig laga ett hår som har skadats utan endast förhindra att skador uppstår. Därför är det allra bästa för ditt hårs kvalité att undvika användning av  värmeverktyg – tyvärr är det den bistra sanningen. När man tillsätter värme direkt på hårstrået så smälter fjällskiktet bort, hårets regnkappa, dess viktigaste skydd. Olika hårkvaliteer har olika mängd fjällskikt och ett grovt hår som har fler lager och klarar sig därför bättre än ett fint hår.

Däremot är ju livet mer än ett oförstört hår och om du trivs bra med din look efter att du använt plattång så ska du självklart fortsätta. Här kommer lite tips på vad du kan göra för att förhindra och förminska skadorna som uppstår vid värme.

Gör inpackning och använd värmeskydd för att motverka skadat hår

  • Gör proteininpackningar ofta för att hjälpa hårets återuppbyggnad, jag rekommenderar Bruns fantastiska hårmask varannan vecka till alla mina kunder som har blekt eller värmebehandlat hår. Här hittar du Bruns Hårmask och här hittar du Less is More Protein Spray
  • Använd värmeskydd i håret innan du torkar håret. Spruta inte ner ditt torra hår med värmeskydd för att sedan använd värmeverktyget direkt på det fuktiga håret utan låt det torka in och använd sedan värmen. I vått hår sprider sig värmen kraftigare och snabbare och skadan på fjällskiktet blir större. Det värmeskyddet hjälper till med är att fördela värmen jämnt över hela håret så att håret inte lika lätt blir punktmarkerat. Man säger att ett värmeskydd generellt sätt minskar skadorna på håret med 20%. Prova Bruns Balsamspray som värmeskydd.

I konventionella värmeskydd finns filmbildande ingredienser som skyddar håret mot värme, många gånger handlar det om mikroplaster, vilka är miljöbelastande. I  ett ekologiskt värmeskydd kan det istället vara hydroliserad veteprotein eller sheasmör som är det skyddande ämnet. I ett bra värmeskydd finns det även antioxiderande ämnen som går in och motverkar oxidationen. Undvik även parfymerade produkter då doftämnet i sig är onödigt uttorkande.

Minska användningen av värmeverktyg och rengör dina stylingverktyg

  • Dra ner på antalet tillfällen du stylar håret. Tänk så här, om du avstå från att styla håret med plattång  två dagar i veckan så ger det över 100 dagar per år som ditt hår får vila. Det gör stor skillnad.
  • Rengör din plattång regelbundet så att det  inte har beläggningar och smuts på sig. Då värms den snabbare och effektivare vilket är bättre för håret än att man håller på att dra flera gånger.

Lycka till!

Maria Hellström
Frisörmästare

Mer läsning om hår:

Slitet hår? Här är tipsen som boostar håret!