Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Linda som har problem med extremt torr hud, störst problem har hon med smalbenen som hon gärna vill ha fina och lena nu under sommaren. Hudterapeuten Negin Aghili guidar till produkter och rutiner för både invärtes och utvärtes bruk som hjälper.    

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 

Hej!

Jag är 37 år och har drabbats av en åkomma som gör att jag får extremt torr hud. Har till följd av detta dragit ned på duschning från varje till varannan dag. Använder inte längre tvål utan kör med en naturlig duscholja. Mina smalben är störst problem och insåg idag när jag rakade benen inför nyår att det var sista gången jag rakar. Trots att jag använt rikligt med olja under rakningen är smalbenen röda och det svider rejält i huden. Har smörjt med både lotion och skinfood från weleda men till ingen nytta. För att få benen ”hyfsat normala” på sommaren scrubbar jag med socker blandat med cocosolja, sköljer av med duscholja och smörjer med lotion och kroppsolja. Då ser benen fina ut över dagen men dagen efter är det som att börja om från början med torra vita fnasiga partier. Jag tål heller inte sol och skulle gärna använda Brun-utan-sol men blir väldigt flammig då jag är så torr att huden suger åt sig väldigt snabbt.

Använder endast naturliga hudvårdsprodukter och är i trängande behov av tips och råd kring allt från hårborttagningsmetod som är så skonsam som möjligt, lotion/olja/creme som ger mesta möjliga återfuktning/ fettning (kanske både tillvägagångssätt och produkter) Bus som inte torkar in alltför snabbt. Skulle gärna vilja få sommarfina ben i år.

Tack på förhand! /Linda
NEGIN SVARAR: 

Negin utsläppt hår rockHej Linda!
Tack för din fråga!
Det är jättebra att du har ändrat om dina rutiner och att du använder oljor och andra naturliga produkter och undviker uttorkande tvål!

Jag skulle gärna vilja ge dig några tips på produkter för både invärtes och utvärtes bruk som kan hjälpa dig för dina torra ben. Som du kanske redan vet så jobbar jag främst med Maria Åkerbergs produkter i min hudvårdssalong. Maria Åkerberg har en heltäckande sortiment och jag har sett väldigt fina resultat med de produkterna, de brukar inte torka ut huden utan jobbar med den och bygger upp huden så därför kommer jag att rekommendera dig samtliga produkter från Maria Åkerberg (MÅ)! Jag tycker också att oljor är bra men att det är viktigt som du också nämner att komplettera de med kräm eller lotion så huden får både fukt och fett. MÅ har också mjölksyra i de flesta av sina krämer och lotion vilket kommer att hjälpa dig ytterligare.

På samma sätt som rengöring är en av de viktigaste stegen i hudvård så är det också för kroppsvården. Använd gärna Maria Åkerberg Hair & Body Shampoo som din basrengöring. Den finns att välja med olika eteriska oljor eller helt utan. Den är inte uttorkande för varken hud eller hår. Sedan kan du varva den med Maria Åkerberg Shower & Bath Oil.

Några gånger i veckan kan du peela huden med Maria Åkerberg Salt Scrub White Chocolate som är en jättefin saltpeeling som kommer att varsamt ta bort döda hudceller och lämna huden återfuktad.

Maria Åkerberg Salt Scrub White Chocolate

Sedan skulle jag vilja tipsa dig om att smörja dig med Maria Åkerberg After Sun Lotion som går att använda året om. Den innehåller Aloe Vera och havtorn och har en lugnande, fuktgivande och näringsgivande effekt på huden. Varva den gärna med olja tex Maria Åkerberg Royal Body Oil och Maria Åkerberg Body Balm White Chocolate. I Maria Åkerberg-sortimentet finns också flera andra lotion, oljor och balmer där du kan välja beroende av effekt och vilka dofter och eteriska oljor som tilltalar dig mest. Om du föredrar tex friskare dofter än choklad och vanilj kan du välja Energiserien med eteriska oljor av lavendel, rosmarin, citrongräs och enbär som finns i peeling, olja, lotion och balm.

Till en början skulle du kunna smörja dig både morgon och kväll så att huden blir ordentligt mättad. Du kan tex ha lotion på dagen och sedan applicera Body Oil på kvällen efter dusch på fuktig hud och sedan en Body Balm över det som inpackning. Testa lite olika alternativ för att hitta vad din hy mår bäst av. Men de första dagarna skulle jag råda dig att endast använda Hair & Body Shampoo, Body Scrub samt Lotion och införa oljorna först efter några dagar. Då kan du smörja dig med lotion både morgon och kväll.

För en skonsammare rakning kan du använda Maria Åkerberg Shaving Cream. Du kan också vaxa benen med ekologisk sockervax från Maria Åkerberg på salong. Använd gärna Maria Åkerberg Shower & Bath Oil som efterbehandling för att minska irritation i huden.

När det gäller brun utan sol skulle jag vilja tipsa dig om Maria Åkerberg Tan in a Bottle som är en väldigt smidig och lättapplicerad brun utan sol. Applicera den varje dag tills du får den ton du önskar och därefter bara några ggr/vecka för att bevara färgen. Här gäller det också att för bästa resultat att peela huden först för att bli av med döda hudceller och sedan smörja sig med Body Lotion så huden är återfuktad innan applicering av Tan in a Bottle. Annars kan det suga åt sig mer färg på torra partier. Man ska också vara extra försiktig vid knän, armbågar och ovansidan av händer och fötter.

Tänk också på att det är väldigt viktigt att både dricka mycket vatten och äta fettsyror. Till dig skulle jag rekommendera havtornolja som är extra bra för hud och slemhinnor och som med sitt innehåll av betakaroten förbereder huden så att man tål solen bättre.

Jag hoppas dessa tips ska hjälpa dig så att du får mjuka återfuktade ben i en fin ton den här sommaren!

Lycka till och ha en riktig skön sommar!

Varma sommarhälsningar
Negin Aghili
Aukt. Hudterapeut/Örtterapeut

Mer läsning för dig:

Fixa torr hud och hårbotten – drick olja! >>