Vegansk hudvård vs naturlig och ekologisk hudvård. Vegantrenden växer jättemycket och jag förstår det. Att äta plantbaserad kost verkar ju mycket vettigare för kroppen och för miljön (har själv inte ätit kött på över 30 år.) Det blir allt viktigare för företag i dag att erbjuda vegan-alternativ och det är helt rätt.

Jag ser också att många företag i skönhetsbranschen i dag marknadsför sina produkter som 100 % vegan och det är viktigt att kunna erbjuda vegankunderna bra hudvård och smink.

Men vad betyder det att skönhetsprodukter är 100 % vegan? Jo, att det inte finns några animaliska ingredienser i produkten.

Vad skulle animaliska ingredienser kunna vara? Jo, till exempel bivax som är vanligt i läppbalsam, ullfett (lanolin) som kan finnas i olika salvor och krämer och carmine som är ett färgämne från löss. Djurrättsorganisationen Peta har en lista på flera ingredienser som du kan läsa om här.

Veganska skönhetsprodukter är inte automatiskt naturliga eller ekologiska

Problemet är att många tror att en produkt som är 100 % vegan också är naturlig och ekologisk. Men så är det nödvändigtvis inte.

Syntetiska kemikalier som inte är testade på djur är att betrakta som veganska, eftersom de är icke animaliska. Det är olagligt att testa produkter och ingredienser på djur inom EU sedan flera år tillbaka, men det finns företag som gör en marknadsföringsgrej av det fortfarande. Och sen säljs det utländska produkter från utanför EU som kan vara testade på djur, i Sverige.

Är du ute efter en skönhetsprodukt som är vegan + eko/naturlig och alltså utan petrokemiska och miljöskadliga ingredienser, måste du läsa INCI (ingredienslistan) ordentligt. Det finns också eko/naturliga företag som har eko-certifieringar + vegan-certifieringar. De flesta företag har tydlig info på sina hemsidor om vilka av deras produkter är vegan och inte. In och spana på hemsidorna!

Vi har en veganfiltrering i shopen (den har haft lite brister, men vi är så glada att ni kunder hör av er till oss om det är fel i våra listningar.) Här kan ni läsa om våra alternativ. 

Läs mer här: 

Fira World Vegan Day – uppdaterad vegan-filtrering i shoppen!