Nyligen var jag och några andra journalister och skönhetsskribenter inbjudna till Calw utanför Stuttgart i sydvästra Tyskland där det naturliga skönhetsmärket Annemarie Börlind har sitt huvudsäte, med forskningscentrum och fabrik. Jag har testat flera av märkets produkter och de är – förutom det naturliga och ekologiska innehållet – väldigt bra och effektiva produkter som är designade att hantera olika hudkonditioner.

annemarie

Det var hit grundaren Annemarie Lindner kom i slutet av 1950-talet och det var också här hon träffade sin blivande kompanjon, Hermann Börner. Annemarie var från Östtyskland och som ung hade hon svåra problem med acne. Hon testade allt, men det var först när hennes make köpte en örtbok åt henne som hon blev bättre.

Hon började experimentera hemma i köket och göra krämer, och sen utbildade hon sig till hudterapeut. Hon satte sen igång produktion av skönhetsprodukter med örter och naturliga ingredienser som bas och det gick riktigt bra. Förutom att hennes hud läkte, så blev hennes produkter också snabbt populära. Men tyvärr satte sig det Östtyska kommunistiska systemet käppar i hjulet – en kvinnlig entreprenör som vill växa sitt företag inom skönhet sågs inte med blida ögon.

borlind

Så hon flydde med sin man och barn till Västtyskland under dramatiska former. Annemarie Lindner kom sen i kontakt med Hermann Börner som drev häloskostbutiker och tillsammans bildade de bolaget Annemarie Börlind 1959. Här ser ni några av de tidiga produkterna med lindlövet som logotyp. Än i dag ägs företaget av familjen Lindner.

borlind_factory

I dag har Börlinds fabrik byggts ut och om flera gånger, men ligger kvar i den lilla byn Calw där den en gång byggdes. Här i trådgården bakom fabriken ligger en vattenkälla på över 160 meters djup och det vattnet används i Börlinds alla produkter. Lyxigt att ha eget naturligt mineralberikat vatten bakom knuten. Vi fick smaka på vattnet – det smakar mycket järn!

borlind_fabrik

Här inne förpackas krämerna i helautomatiska maskiner. De skickas sen över hela världen. Börlind säljs i dag i 38 länder. Alla Börlinds produkter tillverkas i fabriken. Längre in i lokalerna finns företagets laboratorium där man utvecklar alla nyheter, testar produkter och forskar på ingredienser. Börlind ligger verkligen i framkant när det gäller naturkosmetik, och vilar inte bara på gamla recept utan blickar hela tiden framåt i jakt på nästa spännande ingrediens.

Företaget är CSE-certifierat vilket betyder Certified Sustainable Economics som inte enbart handlar om produkterna, utan om hela företaget. Jag är ju ett fan av produkterna och blev glatt överraskad över att få veta att 75 % av alla plantoljor är ekologiska, och övriga ingredienser i den mån det går att hitta. Det framgår nämligen inte tydligt på ingredienslistorna, men Börlind har valt att inte skriva ut vilka ämnen som är eko och inte.

Man väljer också i den mån det går att leta efter Fair Trade-alternativ och driver bland annat ett socialt odlingsprojekt i Iran där man hjälper odlare att gå över från opium till rosor.

Guylaine_LeLoarer

Vi fick en väldigt intressant stund med Börlinds forskningschef, Guylaine LeLoarer som kommer från Bretagne. Hon berättade om nya ingredienser som Börlind använder, hur man hämtar dem, vilka ingredienser man inte använder, certifieringar och trender. De enda syntetiska ingredienser man har valt att använda är de som finns i solskydd och vitamin A.

För Börlind är effektivitet ett ledord. Man arbetar inte med naturkosmetik enbart för att det är bra för miljön eller mjukt på huden – man vill ge sina kunder produkter som verkligen har bevisad effekt. Att använda naturliga ingredienser är självklart, men det tar tid – mellan 1-4 år kan det ta att utveckla en produkt.

För att kunna bevisa effektiviteten arbetar Börlind med flera oberoende analysbolag. Det kan till exempel vara så att man mäter rynkdjup i huden om det handlar om att testa en produkt som man hävdar har anti-age-effekt.

Guylaine berättade bland annat om deras storsäljare och prisvinnare Beauty Pearls (med bland annat alger från Bretagne) som skyddar huden för dig som bor i storstan, så kallat anti-pollution, de nya Beauty Shots med bland annat plankton och naturlig hyaluronsyra och ZZ Sensitive som innehåller pre- och probiotika, något som Börlind började arbeta med redan för 15 år sen.

irene_borlind

Här är representanter från Börlind som tog jättebra hand om oss och i den gula kavajen är Irene von Arronet som är svensk distributör och som har arbetat med Börlind i över 17 år. Vi fick en jättebra genomgång av alla serier; Care Systems som de kallar dem. Man ska kunna använda Börlinds produkter från tonåren till graven, i princip. Annemarie Lindner själv blev 95 år innan hon gick bort tidigare i år, på en kryssning i Nya Zeeland.

Här är Börlinds system:

• Kombinerad hud – Combination Skin

• Ung och torr hud – Rose Dew

• Känslig och mogen hud – ZZ Sensitive

• Fuktfattig och mogen hud – Aquanature

• Torr och mogen hud – LL Regeneration (en av storsäljarna)

• Mogen och krävande hud – System Absolute

• Mogen, lite äldre hud – Naturoyale

borlind_specials

Men Börlind har ju också flera specialprodukter som serum  – Orange Blossom är min favorit! – specialrengöring, ögonvård och efter nyår får vi se de nya ansiktsmaskerna som vi också fick testa under ansiktsbehandlingarna.

Vi fick veta att nästa stora trend är att hitta hudvårdsprodukter som kommer att skydda mot det blå ljuset som finns i alla våra skärmar. I dag sitter vi ju ganska många timmar framför datorn, mobilen och paddan. Och vanligt UVA/UVB-skydd räcker inte för att skydda huden mot det blå ljuset. Ska bli intressant att se vad Börlind hittar på.

bad_teinach

Vi bodde i en klassisk kurort, Bad-Teinach och på anrika Hotel Therme med ett så kallat thermalbad. Runt om i området av Schwarzwald finns det nämligen mängder med naturliga vattenkällor med mineralrikt och stärkande vatten, och hit har tyskarna åkt för att kurera sig ända sedan 1800-talet. (En del vatten är så mineralrika att man får igång magen riktigt ordentligt, om man säger så.)

thermalbad

Här ligger Susanne Hovenäs, skönhetsredaktören på magasinet Hälsa och gottar sig i thermalbadet på hotellet. Tur att hon hade med sig en extra bikini så kunde jag också vara med och testa att bada i alla pooler med mineralvatten; inomhus, utomhus, extra supervarma poolen och så den iskalla som vi avslutade med. Vi testade så klart även ångbastu och vanlig bastu.

badteinach

Med riktigt fin utsikt.

borlind_facial

Vi fick också en ansiktsbehandling i det nyrenoverade Börlind-spat som var otroligt fint och fräscht (kolla översta bilden!). Jag fick veta av hudterapeuten att min hud just nu är obalanserad, tilltäppt och oren i T-zonen. Jag har själv märkt av att huden inte har varit på topp, med mycket pormaskar, grovhet, små blemmor och finnar. Jag fick en ordentlig rengöring med mekanisk borste och med AHA-rengöring som enbart används i behandlingar.

Sen följde de nya maskerna där terapeuten enbart använde den svarta djuprengörande masken med lava, just där jag var tilltäppt och irriterad. Det blev en synbar förändring efter behandlingen; mycket renare, mycket mer lyster och otroligt återfuktad.

Jag rekommenderar verkligen alla en ansiktsbehandling någon gång i livet – man får nämligen något värdefullt: en analys av sin hud. Efter det kan man ge huden det den behöver, många gör nämligen egna analyser av sin hud och de är ofta helt fel.

borlind_products

Jag som älskar feta goa krämer blev lite förvånad när jag fick följande rekommendation: rengöring från fuktserien Aquanature, en gel från LL regeneration-serien, serum (Beauty Shot) för att förminska porerna och balansera T-zonen och sen serum, ansiktskräm och ögonkräm från Aquanature. Dags att fukta på!

borlind_salong

Det var en otroligt lärorik resa, och jag är verkligen ett stort fan av att få träffa grundare eller representanter för skönhetsföretag eftersom man alltid får en mycket bättre förståelse för företaget och deras produkter. Att kika in i en fabrik är också spännande, liksom att få en ordentlig genomgång av olika produkter. Särskilt när sortimentet är så stort som Börlinds, det gäller att förstå vilka produkter man ska satsa på. Och hos Börlind skulle mycket kunna passa mig vilket känns otroligt tryggt.

 

Är du nyfiken på var det finns återförsäljare eller var man kan få en behandling? Kolla in Börlinds svenska hemsida.

 

English: Me and a few other beauty writers were recently invited to visit the factory and research center of the German natural brand Annemarie Börlind in the South of Germany. We had a great time learning so much about the company history, the products, ingredients, treatments and also taking a strengthening bath in the thermal bath!