makeupartist och grundare av det ekologiska makeupmärket RMS Beauty. Hur kom det sig att du blev makeupartist? 

– Jag gjorde en del modelljobb när jag var ung och då sminkade jag mig själv. Alla sa att det såg så bra ut, så när jag spelade i ett band några år senare och behövde pengar så tänkte jag: ”Äh, jag blir makeupartist i stället.”

– Så jag fejkade mig in i branschen! Jag har inte gått i några skolor. Man kan gå i alla skolor som finns, men har man inte ett öga för det, lyckas du aldrig. Alla de stora makeupartisterna i dag har inte gått i makeupskola. Mina sämsta assistenter är de som gått i makeupskola, haha!

Rose-Marie Swift är baserad i New York och har jobbat i över 20 år som makeupartist. Hennes makeuparbete har setts i magasin som Vogue, Harper’s Bazaar, Allure, Marie Claire, Glamour och Elle. Och i kampanjer för Dianne Von Furstenburg, Calvin Klein, Ralph Lauren, Louis Vuitton, Thierry Mugler med flera. Och bland fotograferna som hon jobbat med märks Mario Sorrenti, Mert Alas & Marcus Piggott, Hedi Slimane, Peter Lindbergh, Annie Leibovitz och Patrick Demarchelier.

Hur föddes Rms Beauty?

– För 15 år sen blev jag riktigt sjuk. Allt kliade, sved och jag fick utslag. Jag gjorde avancerade blod- och urinanalyser som visade att jag var full med syntetiska kemikalier och tungmetaller. Labbteknikern frågade om jag var i makeupbranschen. Jag hade ingen aning om att det jag jobbade med varje dag kunde vara så skadligt. Så jag rensade ut alla kemikalier och började äta ekologisk raw food. Jag hittade inget bra grönt makeupalternativ på marknaden, så jag fick lov att göra det själv.

Hade du testat mycket av de gröna alternativen då? 

– Ja. Det funkade inte för mig. Mycket av det är dessutom greenwashed, som rawfoodist så lever inte många märken upp till det som jag vill ha när det gäller kvalitet. Ekologiskt är en garanti för säkerhet, inte kvalitet. När jag började studera raw food och såg hur de handskades med oljor och smör insåg jag att wow, vi strippar bort allt som är nyttigt och kvar är det som är dött. Billiga naturliga läppbalsam för inga pengar alls, det är inte så mycket kvalitet kvar i det, det är bara härsken raffinerad olja de använder. Även om den är ekologisk.

– När jag blev sjuk startade jag webbsidan beautytruth.com där jag började skriva om naturlig hudvård. Jag försöker uppdatera nu också, men många hatar en när man försöker avslöja mycket av detta. Så jag har backat lite.

Bryr du dig fortfarande om vad du äter?

– Absolut. Jag äter inte enbart 100 % rawfood numera men ekologiskt, jag dricker gröna joser, dricker mycket vatten och äter inte kött, eftersom det är svårt att smälta. Jag är också noga med att ta matsmältningsenzymer, probiotika, jag äter gärna syrad mat, listan är lång. Din hud är en spegel av det som händer i din mage. Så vad som än händer där, kommer det att visa sig i ansiktet. En del har tur och är genetiskt lyckosamma, men när de blir gamla kommer det att märkas. Det finns tyvärr inga quick fixes.

Rms Beauty ekologisk makeup

Rms Beauty köper du bland annat här. 

Rms Beautys produkter är krämbaserade och bygger på rawprincpen, innehåller inget vatten utan enbart kallpressade ekologiska oljor samt järnoxider för att ge färg.

– Det ser mer verkligt ut på huden när det är krämbaserat och samtidigt vårdar oljorna huden. Man kan använda foundationborste eller svamp om man inte känner sig bekväm att använda fingrarna. Men hud-mot-hud applicering är bäst om du frågar mig. En del är rädda för att bakterier ska börja gro i burkarna. Men eftersom produkterna inte innehåller något vatten kan inga bakterier gro. Bakterier gror bara i vatten, inte i olja.

Och i dag har du en trogen fanbase.

– Ja. Mitt smink har fått ett bra rykte bland kändisar så det är många som använder mina grejer – fast jag inte betalar dem, haha! Jag får ofta frågan om jag kan betala kändisar för att använda mina grejer, men nej, det gör jag inte.

– De stora företagen köper sig in hos alla de kan, och de förstör för såna som mig, som är små och inte har så stora ekonomiska muskler. Jag kommer inte ens in i varuhusen i dag eftersom de ska ha så mycket pengar av mig för att vara där. Jag får lita på webbshopar och mindre butiker och använder word of mouth, bloggar och press för marknadsföring. Men makeupindustrin har börjat vakna och sneglar absolut åt det gröna.

Vilka kändisar jobbar du med i dag? 

– Miranda Kerr och jag är bästisar så jag gör ofta hennes makeup. Och Gisele Bündchen gör jag också när jag har tid. Jag får förfrågningar från alla möjliga håll, men jag hinner inte. Jag har jobbat så länge i branschen och väljer att fokusera på mitt märke istället.

Du har massor av nyheter på väg ut. Hur funkar det arbetet?

– Det tar evigheter! Vi har massor av produkter klara men det handlar om att få till rätt förpackningar. Till exempel våra nya läppstift, där hylsan måste vara väldigt tajt, så att inte läppstiftet går av. Sånt tar evigheter att ta fram. Vi har också en ny flaska på gång till vår beauty oil och det har tagit tid att få fram rätt design och samtidigt en bra funktion. Vi har också bytt mascaraborsten så den blir längre och smalare och mer elegant. Och med bättre kvalitet! Och snart kommer färgat puder och puderögonskuggor.

RMS-Beauty-Rose-Marie-Swift-Portrait-2HR-720x959

English: I met the American makeup artist Rose-Marie Swift in New York recently. She is the founder of Rms Beauty and talks about how she started her career, how cream-based makeup looks better on the skin and why a good skin condition comes with a good diet.