Ekologisk peeling och naturlig ansiktspeeling. Jag peelar min hud allt mer sällan. I min ålder när huden är mer känslig, gäller det att ta det lugnt och inte störa huden barriär alltför mycket. Men då och då är det ljuvligt att köra en peeling som ger nytt liv till trött, torr och tilltäppt hud. Här är tre peelingar jag har testat:

 

Estelle & Thild, 10 % Pha Dual-Action Exfoliant, 50 ml, 499 kronor.  Den här peelingen är dubbelverkande, den är dels mekanisk och dels kemisk (pha = poly hydroxy acid) och är lika mycket peeling som mask. Det är som en genomskinlig gel som doftar riktigt fint, sött och fräscht. Gelen har små små kristaller av silica som ger den mekaniska peelingen. Man applicerar, låter verka någon minut, masserar och sen sköljer lätt av. Resultatet? Slät, ny hud med glow! Den är effektiv, och för mig som är känslig är den ganska kraftig, så jag använder den enbart ibland. Dyr, men bra! Betyg: 4,5/5. 

 

Dr Organic, Organic Guava Exfoliating Face Wash, 150 ml, 115 kronor. Detta är en löddrande rengörande peeling som man kan använda som daglig rengöring – även om jag aldrig skulle rekommendera det, alldeles för slitsamt för huden – men då och då är den ganska trevlig. Doftar riktigt härligt av tropiska frukter (kanske guava?) och formulan är en lös halvgenomskinlig, brunfärgad gel. Den innehåller synliga korn av guava extrakt, mjöl från olivfrön och pulver från vindruvskärnor. Man applicerar på våt hud, jobbar upp ett lödder och masserar huden och sen sköljer av. Jag uppskattar att det går snabbt, och huden blir verkligen ren och lystrig efteråt, men jag upplever att den lämnar huden något torr efteråt. Passar nog bättre för en yngre, oren/obalanserad och fet hud. Men inget fel på doft eller upplevelse! Betyg: 3,5/5. 

 

Nourish London, Kale Enzymatic Exfoliator, 50 ml, 325  kronor. Den här gillar jag! En brun-beige fast kräm som doftar underbart av bland annat rosmarin och citrus. Den är krämig och innehåller bland annat mandelmjöl som känns som små mjuka korn. Älskar! (den påminner om Dr Hauschkas klassiska rengöring med mandel som är ljuvlig.) Man masserar in denna i huden och förutom den mekaniska peelingen man får från mandel, så innehåller den också vaxpärlor från jojoba, enzymer från granatäpple och grönkålsextrakt. När man sköljer av denna från huden så är huden helt ren, slät och mjuk. Och man har fått glow! Den är helt underbar, utan att den irriterar min känsliga hud. Jag använder den ca en gång i veckan och det räcker gott för mig. Underbar – måste testas! Betyg: 5/5.