Aleppotvål. Det senaste halvåret har jag verkligen helt snöat in på aleppotvålar. Jag ÄLSKAR doften, mjukheten, det fina löddret, hantverket bakom, effekten på hud och hår och själva multiegenskaperna. Och det faktum att de enbart innehåller olivolja och lagerbärsolja.

Dessa fyra har jag hemma just nu och jag tycker mycket om dem alla, de är väldigt lika i det stora hela. Jag kan inte ens sätta betyg på dem. Jag har svårt att se att jag skulle köpa in några andra tvålar till mitt hem någonsin. Enda minuset att tvålen svider om man får den i ögonen. Så har du inte testat aleppotvål ännu – gjört!

Överst från vänster:

1. Douce Nature, La Savonette d’Alep, 100 gram, 39 kronor. Innehåller 12 % lagerbärsolja och är certifierad enligt CosmeBio. 84,5 % av oljorna är ekologiska. Först tyckte jag att den doftade parfym och ganska starkt. Men efter ett par veckor älskar jag doften (som kommer från lagerbäret). Ger fint lödder, gör rent händer, kropp och ansikte utan att torka ut. Fungerar också bra i håret och ger sammetslent fint hår med bra stuns i mina lockar. Formen är ganska otraditionell och funkar bra för händerna. Bra pris. 

2. Lagertvål, Traditionell, 160 gram, 64 kronor. Innehåller 8 % lagerbärsolja och resten av innehållet utgörs av olivolja. Denna har den klassiska kubformen och är handgjord i Syrien. Funkar jättebra i ansiktet, på kroppen och i håret. Doften är naturlig och helt underbar. Ger ett fantastiskt krämigt och fint lödder. Lite svårt att ha den som handtvål, eftersom den är så stor men den är lätt att bara gnugga mot håret och kroppen.

aleppo2

3. Queen of Aleppo, The Real Aleppo Soap, 200 gram, 79 kronor. Innehåller 12 % lagerbärsolja och resten är olivolja, inga andra tillsatser. Denna delade jag på mitten och då blottades en smaragdgrön insida. Den ena delen har jag till håret och den andra till kroppen. Doftar också riktigt gott, men kanske lite mer lagerblad än den ovan? Gör riktigt rent utan att torka ut huden. Också svår att ha som handtvål på grund av storleken men som kroppstvål och hårtvål är det inga problem.

4. Karawan, Alep Soap, 100 gram, 45 kronor. Innehåller 20 % lagerbärsolja, 75 % olivolja, och vatten. Denna är tunnare skuren och något mjukare än de andra. När den låg i tvålfatet passade min dotter på att trycka hål i den, så mjuk är den 🙂 Jätteskön till händerna, men fungerar även i ansiktet, på kroppen och i håret. Lagerbärsoljan är mer vårdande än olivoljan, och trots att denna innehåller mest lagerbärsolja tycker jag inte att den är så märkbart mildare än de andra. Tycker också att denna doftar minst och håret blev inte så mjukt som jag ville. Alltså är denna bäst för händerna.

Uppdatering!
Här hittar du en aleppotvål i min egen webbshop.

English: I LOVE aleppo soaps. So versatile, with great lather and is so mild on the skin. Will never use other soap again.