Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Erika som undrar vad som sliter minst på håret: tvätta & föna håret eller använda plattång? Ekofrisören Maria Hellström svarar – och ger råd på hur man minimerar slitaget oavsett val! 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:
Hej Skönhetspanelen,
Jag skulle vilja få svar från er ekofrisör hur man ska tänka kring olika saker som sliter på håret. Sliter det mer på håret att tvätta och föna håret, eller att använda plattång eller locktång? Mitt hår är alltid rufsigt och ostyrigt när jag vaknar på morgonen, och för att få fason på det behöver jag antingen tvätta håret och föna, eller fixa till det med plattång eller locktång. Vilket är det bättre dvs minst slitsamma alternativet? /Erika  

maria redigeradMARIA SVARAR: 

Hej Erika!
Pest eller kolera? Nej, inte riktigt så illa men båda dina alternativ på morgonrutiner sliter en del på håret. Spontant skulle jag påstå att plattången sliter mest på håret, det är trots allt minst 180 graders värme direkt på håret. Viktigt att du tänker på att använda värmeskydd när du använder plattång och det hittar du exempelvis i Yaroks Feed Your Ends.

Men att tvätta håret dagligen och sedan föna med rundborste sliter såklart en del det med.

Mitt tips till dig är:

Behöver du verkligen tvätta håret för att forma om håret på morgonen? Testa att spruta i lite av Less is More Protein Spray, som är utmärkt för att stärka upp skadade hår och föna sedan ut håret med en rundborste i svinborst. Mycket bättre för kvalitén än en keramisk rundborste. En annan tanke jag får är att du skulle använda gamla hederliga spolar att rulla upp håret på, det finns spolar som är klädda i velour vilket inte sliter alls på håret. De är dessutom superenkla att fästa tillsammans med en hårnål pga dess sträva yta. Fukta håret lätt som jag nämnde tidigare och rulla upp några spolar på över håret för att släta ut morgonrufset.

Om du trots allt känner att du vill tvätta håret så kan du hoppa över schampot och endast använda balsam, det rengör på ett mycket mildare sätt, den sk balsammetoden om du känner till den. Man behöver inte följa den fullt ut och vid varje tvätt men att byta ut varannan tvätt till att endast använda balsam resulterar i hälften så mycket tvättar med schampo per år, vilket i ditt fall är uppåt 180 tvättar. Lite av det tänket, att dra ner på slitage med hälften, kan ge stora skillnader i hårkvalitet på sikt. Det behöver inte alltid vara antingen eller.

Hoppas mitt svar kan vara till hjälp för dig! /Maria