Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från en sminknovis som vill ha hjälp att välja foundation. Eco-beauty-konsulten Iván Valencia ger råd! 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA: 
Hej Skönhetspanelen! 
Kan du hjälpa en sminknovis att välja rätt foundation? Jag har en del ojämnheter i huden som jag vill dölja och jag har ganska normal hud, den är lite fetare på sommaren och torrare på vintern, jag får små finnar runt näsan och hakan vid mens, men annars inga hudproblem. Eftersom jag inte använt foundation tidigare så vet jag inte vad jag ska välja och vart man börjar!!! Jag tycker att mineralfoundation verkar smidigt, men också som att man lätt blir torr i huden av det – är det så, eller beror det på vilket märke man väljer? Flytande foundation tycker jag verkar svårare att få till ett jämt resultat med, har du några tips för hur man lyckas med det om du tycker att det är bättre? Och är det några särskilda märken som du rekommenderar? 
Tack snälla!!! /Karin

IVAN SVARAR: ivanHej Karin,
Jag använder själv makeup och har testat mig igenom rätt många olika märken och konsistenser.  Min hud beter sig på olika vis beroende på vilken årstid den befinner sig i och jag väljer foundation lite efter det. På vintern, när huden tenderar att bli torrare så kan jag med fördel välja en rikare och flytande medan jag på sommaren väljer en lättare och tunnare i stick form eller mineralpuder som jag blandar med min dagcreme.  Jag har upptäckt att det är hur fint pigmentet är uppdelat i en foundation som avgör om jag gillar den eller inte. Mitt ”trick” är att skapa en så jämn hudton som möjligt, inte nödvändigtvis täcka med mycket produkt. Ju jämnare hudnyans desto slätare och jämnare blir intrycket av helheten.

Couleur Caramel är det franska märket som har mina absolut favorit-foundations. Produkterna är väl genomarbetade och smidiga rakt igenom. De jobbar med att dela upp pigmenten så fint att de smälter in i huden och det naturliga och fantastiska resultatet tål att synas nära och är superenkelt att uppnå.  Märkets mineralpuderfoundation är silkeslena och riktigt finfördelat. Dessa kan du enkelt använda som concealer med. Men min absoluta favorit från detta märke är deras Compact Foundation som kommer i stick-form. Det är en sammetslen och väldigt naturlig foundation smälter på huden och är enkel att applicera.  Den naturliga lystern i kombination med jämn hudton som den ger har givit mig många komplimanger om min hud. Till saken hör att jag absolut inte har en perfekt slät hud. 😉 Varning för att man blir galet kräsen efter att ha använt dessa.  🙂

YAG (You Are Gourgeous), är det svenska märket som tillverkas i Halmstad. Deras mineralpuder foundation är väl värda att ta sig en närmre titt på. Förutom snygga förpackningar (smaksak), så är även dessa finfördelade och otroligt dryga. Av de svenska märkena som tillverkar ekologisk makeup är YAG det bästa jag träffat på. Även dessa kan dubbla som concealer om du applicerar dem med mindre pensel på ett specifikt område.

Inika är ett australiensiskt märke som är på frammarsch i Sverige. De vinner priser och jag kan förstå varför, märket upplevs som lyxigt. Deras flytande foundation, Certified Organic Liquid, är berikad med hyaluronsyra som hjälper till att släta ut ansiktet. Konsistensen är lättarbetad och jag har upplevt den som väldigt bra. Detta är en något lyxigare founadtion som ligger i en dyrare prisnivå men som faktiskt är väl värd att investera i.

Ett annat märke med fina foundations är välkända RMS Beauty. Deras små dyrgripar kommer i fina glasburkar och är dryga. Liten mängd över stor yta och de ger en naturlig och fin finish. Även denna kan dubbla som concealer.

Där har du några olika tips på mina personliga favoriter. Kom ihåg att förbereda huden väl med fukt innan du lägger på foundation, så får du bästa och mest hållbara resultat. Flera av märkena jag nämnt har väldigt fina tillhörande primers. Sök upp en nyans som matchar din egna allra bäst  och om inte den finns gå gärna en nyans ljusare.

Lycka till med jakten på den perfekta foundation! 🙂  /Iván