Veckans fråga till skönhetspanelen handlar om hur man går över till naturliga och ekologiska hårprodukter – och om det finns någon ekologisk variant av silverschampo. Frisören Maria Hellström ger flera goda råd! 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej! Jag har tänkt att gå över till att använda mer naturliga och ekologiska hårprodukter och har då förstått att jag måste detoxa håret så gammal smuts åker bort så jag kan börja om på ruta ett. Jag tänkte detoxa med Kevin Murphys detox shampoo men såg att det innehåller sodium lauryl sulfoacetate och disodium laureth sulfosuccinate. Blir det inte konstigt då om jag ska detoxa håret från bland annat sulfater och så innehåller detox shampoot sulfater? Tillägger jag inte mer sulfater på håret och hårbotten då?

Som jag sa så vill jag använda mer naturliga och ekologiska hårprodukter, som är fritt från sulfater, parabener och innehåller endast vattenlösliga silikoner. Problemet är att jag inte hittar inget ekologiskt eller naturligt silvershampoo eller silverinpackning med färg i. Så jag tänkte köpa REF:s silvershampoo och silverinpackning, dessa produkter är fria från sulfater, parabener och innehåller endast vattenlösliga silikoner. Går dessa två produkter att använda tillsammans med naturliga och ekologiska shampoon?

maria redigeradMARIA SVARAR:

Hej!
Jag skulle vilja börja med att redogöra lite om de ämnen du nämner att du vill undvika i dina hårvårdsprodukter.

Sulfater – rengörande och skumgivande ingrediens

Vi börjar med sulfater som är en typ av tensid, den tillsätts i schampon för att den har en rengörande och skumgivande effekt. Spannet av olika sorters sulfattensider är stort och går från att vara starkt irriterande för huden till att vara helt oproblematiska och godkända att använda i ekomärkta produkter. Faktum är att varken Grön Salong, Svanen eller Bra miljöval förbjuder sulfater vilket säkert förvånar många. Forskning visar inte att de har så pass skadliga effekter på vare sig natur eller hälsa. De har fått på tok för mycket uppmärksamhet i hårvårdsbranschen de senaste åren – vilket är synd när det finns så mycket värre ingredienser att undvika.

De starkaste sulfaterna som irriterar hud och skalar av hårståt för hårt heter Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate och TEA Lauryl Sulfate dessa bör man undvika om man vill värna om sin hud och hårkvalitet.

Parabener – konserverande ingrediens

Du nämner även parabener, vars uppgift i en produkt är att konservera. Det är samma sak som sulfater när det gäller parabener, det finns en stor uppsjö av olika typer av parabener och spannet mellan att vara potensiellt hormonstörande till helt oproblematiska är stort. Du kan exempelvis hitta parabener i blåbär, helt naturligt.

Konserveringsämne behövs i en produkt för att hålla bort bakterier och svamp, utan det hade en produkts hållbarhet endast varit några dagar, lite beroende av vilken ingredienssammansättningen är. Problemet i dag är att ingen vågar sätta parabener i sina produkter och använder sig i stället av andra konserveringsämnen, det behöver dock inte betyda att de är bättre. Methylisothiazolinone och methylchlorerisothiazolinone är två ämnen som tillsätts i stället, dessa har visat sig vara stark allergiframkallande och borde förbjudas rakt av. Så håll utkik efter dem när du väljer produkter, de vill du inte ha på huden eller i håret! Andra konserveringsämnen som är tillåtna i ekocertifierade produkter är phenoxyethanol, sorbater och benzoater.

Silikoner – mjukgörande och glansgivande ämne

Slutligen vill jag berätta lite om silikoner. De har en mjukgörande och glansgivande effekt på håret och precis som du skriver kan man dela upp dem i vattenlösliga och vattenfasta. Jag tycker egentligen att det är ointressant eftersom om du använder produkter med silikoner i regelbundet så är hårstået inkapslat i detta konstant ändå. Och det är inte bra för vare sig hår eller hårbotten. Framför allt för din hårbotten som täpps igen, vilket leder till att syresättning och blodcirkulationen minskar. Men det finns de silikoner som är värre än andra och det är de cykliska siloxanernacyklopentasiloxane, som har en bevisad negativ effekt i kropp och natur.

Börja med en hårdetox innan du övergår till ekologisk hårvård

Att detoxa håret, alltså rensa håret från beläggningar går utmärkt att göra med schampon med sulfater i eftersom sulfater har en rengörande effekt på håret och inte ligger kvar som en beläggning. Kevin Murphys ”Maxi Wash” fungerar absolut där men det är inget ekologisk schampo så därför skulle jag istället rekommendera dig att använda Bruns Schampo nr 4, ett ekologiskt alternativ där man använder salvia avkok för att rensa håret, alternativt kan du tvätta håret med rasoullera som man kallar naturens egna detoxschampo.

Ekologiskt silverschampo som ger kallare nyans till håret

Vad gäller silverschampo så har jag granskat utbudet mer eller mindre och förstått att pigmenten i dessa schampon är de som är svårt att hitta naturligt. På salongen har vi därför valt att jobba och sälja ett danskamärke som heter Ingredien vars produktserie är svanenmärkt. Deras silverserie ger blonda hår en kallare ton utan onödiga kemikalier.

Sen finns även Bruns serie BLOND SKÖNHET som innehåller schampo och balsam för blonda och grå hår, även brunetter som vill ha en kallare ton kan använda serien. Här används växtpigmentet kampeche. Det kommer från ett träd med ursprung i mellanamerika och Mexico. Trädets kärnved har under tusentals år använts som textilfärg och ger toner av blått och violett. Det här schampot och balsamet ger en mer successiv effekt och man ska inte förvänta sig samma snabba effekt som med ett traditionellt silverschampo eftersom växtpigment behöver längre tid på sig för att utvecklas. Det motverkar gula toner och ger håret en krispig vit färg förutsatt att håret är tillräckligt ljust från början. Utöver sin ton stärker det även slitna hår och gör det fylligt och formbart vilket många blekta och blonda hår behöver. Bäst effekt uppnås genom att låta både schampot och balsamet verka i håret ca 10 min.

Lycka till!!

Mer läsning för dig:
Guide till Bruns hårvård: Hitta rätt produkter för ditt hår >>>
Hur får jag naturlig volym till mitt tunna hår? >>>
Går det att själv bleka håret naturligt? >>>