Veckans fråga kommer från Sarah som undrar om det går att bleka håret med naturliga metoder. Stämmer det verkligen att lime och bikarbonat kan bleka håret? Maria ger svar!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen!

Kan man själv bleka håret naturligt? Eller åtminstone ljusa upp det lite? Jag har hört att man kan använda t.ex. lime och bikarbonat. Stämmer det?

/Sarah

 

MARIA SVARAR:

Maria HellströmHej Sarah!

Det finns många olika huskursrecept för att få håret ljusare. Kamomillte och citronsaft, öl tillsammans med ägg och citron, honung med citron och äppelcidervinäger. Man ska dock inte förvänta sig en stor skillnad i resultat och det krävs att man upprepar behandlingen kontinuerlig. Citronen är den aktiva ingrediensen i dessa huskurer men också den som sliter mest på håret så se till att vårda håret ordentligt med inpackning mellan behandlingarna.

För att få ett ljusare hår krävs en oxidation, alltså att hårets fjällskikt öppnas och något tillsätts för att ljusa upp hårets naturliga pigment. På salongen använder vi oss av en uppljusningslera som vi blandar med väteperoxid. Väteperoxid är i sig inte ett problematiskt ämnen utan det är när det blandas med kemikalier i hårfärg och blekningspulver som den triggar igång skadliga processer som har negativ påverkan för hälsa och miljö.

På det här sättet kan vi uppnå stora uppljusningar på en grön salong. Jag rekommenderar INTE att man gör en sån behandling hemma då det krävs en proffessionell bedömning av håretskvalitet för att avgöra om en behandling är aktuell samt vilken styrka på väteperoxid som krävs.

/Maria