Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Elin som vill bli av med knottror på armarna, även kallat keratosis pilaris. Vår hudterapeut Sara ger tips på vad du kan göra för att minska knottrorna.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:
Hej! Jag har keratosis pilaris på armarna och vill gärna bli av med dem. Vad kan jag göra?

Mvh
Elin

SARAS SVAR:
Hej!

Keratosis pilaris är mycket vanligt och beror på en rubbning i hudens förmåga att bilda ett hornlager, dvs hudens yttersta lager. Huden får som röda knottror som ser ut ungefär som gåshud. Knottrorna brukar sitta på baksidan av överarmarna, längre ner på kinderna och på låren. Keratosis pilaris är ärftligt och kan inte botas, men sjukdomen är godartat så man behöver inte åtgärda den. En del blir av med symtomen i vuxen ålder.

Keratosis pilaris – yttorr hud som behöver mycket fukt

Med hjälp av egenvård kan du minska symtomen, dvs knottrorna, om du önskar. Egenvården som rekommenderas för keratosis pilaris är att peela huden med syror 2-3 gånger i veckan och fukta ordentligt varje dag. Huden är ofta yttorr och behöver mycket fukt. Knottrorna ska inte klämmas!

Bli av med knottror på armarna genom syror

Fruktsyror är populärt för att minska knottrorna och de mest omtyckta är salicylsyra och mjölksyra. Sådana syror kan man hitta i färdiga produkter som tex Weleda Birch Pearl Body Scrub eller Madara Brightening AHA Peel Mask. Du kan också köpa råvaror och blanda i befintliga produkter, men blanda inte i produkter som redan innehåller syror. Salicylsyra finns i Pilbarksextrakt och mjölksyra säljs som den är. Vilken dos av syror som passar dig får man prova sig fram, börja på 2%, öka till 5% och max 10%.

Smörj alltid huden efter peeling

Det är mycket viktigt att du är noga med insmörjningen eftersom det tär på huden att peelas så ofta, så smörj alltid huden efter att du peelat den. Välj någon fuktigande lotion, gärna med mjölksyra, t.ex Weleda Skin Food Light till kroppen. Lycka till!

Mer läsning för dig:

Veckans fråga: Hur kan jag slippa Mallorca Acne?