Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Gabbi vill förebygga och jobba bort sina melasmafläckar. Vår hudterapeut Sara ger tips på vad du kan göra både in- och utvärtes för att minska uppkomsten av melasma.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen!

Jag läste ert inlägg om tips på hur man kan sminka över sina melasmafläckar. Stort tack för det! Men nu undrar jag om det finns något sätt att minska dessa istället för att bara dölja. Om ni har tips på vad jag kan göra både invärtes och utvärtes för mina melasmafläckar vore det super.

Tack för alla tips ni delar med er av! /Gabbi

SARAS SVAR:

Melasma är bruna pigmentförändringar som är vanligt hos främst kvinnor. Melasma orsakas av ökad melaninproduktion från solljus eller förändring i hormonnivåer. Melaninet är de pigment som vi producerar i huden som bestämmer hudtonen. Det vanligaste exemplet är när vi solar, då solljuset ökar produktionen av melanin och vi blir brunare i hudtonen. Man tror även att en förändring av hormonnivåer kan ge ökad melaninproduktionen, det kan man tex se hos en del gravida kvinnor. 

Så här kan du minska uppkomsten av melasma:

Undvik att vistas i solen när den är som starkast, och skydda dig med kläder och solskydd. Viktigt att du använder dig av solskydd – det är ju just det som gör att du inte får pigmentfläckar från början!

Genom kemisk peeling med tex AHA kan man exfoliera huden (ta bort döda hudceller) och stimulera tillväxten av nya hudceller. Om melasman ligger ytligt kan detta hjälpa genom att man tar bort yttersta hudlagret för att släppa fram nytt under. Dock är den nya huden mer känslig för solljus så det är mycket viktigt att man tänker noga på att skydda sig mot solen på en peelad hud. Det finns naturliga hudvårdsprodukter som innehåller fruktsyror som kan ge denna effekt, tex Madara Brightening AHA Peel Mask. 

Ansiktsmask av honung. Honung innehåller enzymer som kan ljusa upp huden. Därför är honung ett gammalt knep mot just ojämn hudton. Applicera ett tunt lager honung på väl rengjord hud och låt verka i ca 10min, skölj därefter av. Du kommer känna peelingeffekten direkt och gör detta regelbundet, gärna varje dag eller minst 3 gånger per vecka i några månader innan du kan utvärdera resultatet. Se till att alltid smörja in dig med mjukgörande produkt efter en sådan ansiktsmask. Om du har känslig hud kan honung klia, välj antingen att lämna masken på så länge din hud klarar det, eller så är masken inte ett bra alternativ för din hud. 

Gurkmeja sägs också ha en uppljusande effekt. Testa att blanda din egen mask med 2 tsk yoghurt (innehåller naturlig AHA) och 1/4 tsk gurkemeja. Låt verka 20min på väl rengjord hud och smörj sedan in huden med mjukgörande produkt. Det finns också färdiga ansiktsmasker med gurkmeja och andra uppljusande ingredienser som du kan prova, t.ex. Kora Organics Turmeric Brightening & Exfoliating Mask 2-in-1.

Genom en god hudstatus generellt kan huden göra sitt jobb bättre, dvs skydda mot bla UV-strålning. Så se till att använda hudvårdsprodukter för att öka hudens elasticitet och barriär, som tex en skyddande ansiktsolja rik på vitaminer och antioxidanter. 

Vissa vegetabiliska oljor som används i hudvård innehåller höga andelar antioxidanter som minskar oxidativ stress i huden vilket kan påverkar pigmenteringen och hudens skyddsförmåga. Exempel på sådana oljor är tex olja från granatäpple, nypon, baobab, argan, druvfrö, tamanu och olivolja. Smörj in huden varje kväll med en ansiktsolja eller serum innehållandes höga andelar av dessa oljor. Tex Organics by Sara Oil Serum Antioxidant  

Undvik produkter som ligger kvar på huden som innehåller eteriska oljor som är fototoxiska, tex vissa citrusoljor. Det finns dock citrusoljor som är förändrade där man tagit bort de fototoxiska ämnen. Kolla med tillverkaren om produkten innehåller fotoxiska citrusoljor eller inte för att vara på säkra sidan. 

Hur kan man minska melasma naturligt invärtes?

Det finns flera vitaminer och mineraler som sägs främja en jämn hudton och stimulera nybildning av hudceller; koppar, vitamin C, B vitaminer och Zink samt andra antioxidanter. Jag rekommenderar dig att ta ett kosttillskott som är sammansatt för att motverka just pigmentförändringar såsom tex det som Linda föreslog i inlägget mot Melasma. 

Lycka till!

Sara

Mer läsning för dig:

Veckans fråga: Hur sminkar jag över melasma?