Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Josefin som vill ta sig ur silikonträsket och få ett friskt och starkt hår på naturlig väg. Eko-frisören Maria Hellström ger sina bästa produkttips för en balanserad hårbotten och ett friskt hår. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 
Hej!
Jag behöver lite råd kring val av hårvård. Jag har tämligen mörkblont hår som jag gjort slingor i och plattångat under många år. Nu är min plan att komma bort från silikonträsket, låta håret lufttorka och vara i sin naturliga form. Jag har börjat få fet hårbotten vid tinningarna och pannan men har supertorra längder och toppar med mycket frissighet. Jag skulle vilja komma tillbaka till en balanserad hårbotten och ett friskt & starkt hår som gärna får lite hjälp på vägen med olja, glansspray el dylikt.
Har precis beställt hem reseförpackningar av Less is More (neem, Lindengloss och Mallow) och hoppas såklart att någon av dom ska vara bra men vad rekommenderar ni annars?! Gärna förslag för helheten: schampoo, balsam och andra produkter som ger ett mjukt hår, med glans som är lätt att reda ut men inte känns som det har någon produkt i sig och bara doftar milt.
Allt gott, Josefin 

MARIAS SVAR:

Maria Hellström
Hej Josefin!
Bra där, silikonträsket kan både du och naturen klara sig utan. Och det kommer säkerligen lösa dina problem med hårbotten också. Som jag förstår det har du inte använt ekologisk hårvård tidigare utan ditt inköp av Less is More är ditt första köp. Jag tycker dina produktval låter jättebra. Men en reseprodukt (travelsize-förpackning) kommer dock inte räcka för att du ska hinna känna efter om produkten fungerar för dig eller inte, minst en stor flaska behövs för att ge dem en ärlig chans. Håret behöver tid att vänja sig.

Vad som kommer hända är att det från början kommer kännas som att du behöver tvätta håret oftare, gör det till en början och sakta sedan av. Din talgkörtel producerar fett för att smörja hår och hårbotten och när rengöringen blir mildare så tar det ett tag innan produktionen saktar av. Massera in balsam i hårbotten och kamma in i längderna. Låt sitta en stund för att ge tid för återfuktning.

Använd gärna en återfuktande leave-in produkt i de torrare längderna som komplement. Lavender Smooth Balm och Tangeringe Curl Balm är produkter jag rekommenderar från Less is More.

Lite beroende av hur mycket silikoner du har använt tidigare så kan det vara bra att detoxa ditt hår för att få bort beläggningar. Vilket betyder att du rensar håret från beläggningar så de mildare ekologiska produkterna kan komma in ordentligt och vårda hår och hårbotten. Det kan du göra genom några tvättar med rasullera alternativt ett djuprengörande schampo, mitt förslag är Schampo nr 4 från Bruns Frisörer som du kan låta sitta i 5 minuter och verka.

När du väl vant ditt hår vid dina nya produkter kommer du få en bättre kvalitet på hår och hårbotten. Det gäller att vara lite envis i början, du får lön för mödan efter ett tag.

Lycka till!!! /Maria