Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Emma som undrar när det egentligen är dags att börja med anti-age-produkter. Vår hudterapeut och hälsocoach Katarina Berglund berättar vad man kan göra med både hudvård och livsstil för att bromsa för tidigt åldrande av huden – och att man inte ska ha för bråttom med anti-age-produkter. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 
Hej Skönhetspanelen,
Jag undrar när man egentligen ska börja med anti-age-produkter? Jag har precis fyllt 30 år och undrar om det är för tidigt? Jag tycker att det är så många olika bud om vad som är bra för huden och känner mig lite rådvill… Finns det några särskilda serier med anti-age som är bra för oss runt 30?
Tacksam för svar! /Emma

 

katarina-berglund-smallKATARINA SVARAR: 

Hej Emma,
Det bästa för alla oavsett ålder när man vill jobba anti-age är att se över livsstil, kost och näringsupptag. Stress är utan tvekan den största orsaken till för tidigt åldrande. Både inre som hur vi känner inför oss själva och yttre där vi har för mycket att göra. Kombinerar man sen det med för mycket sol, alkohol, brist på motion och dålig kost blir det mycket värre förstås. Gener påverkar en del men inte alls så mycket som man tidigare trott. Man brukar säga att 80% är livsstil och 20 % gener men det är på gång nya upptäckter där också.

Själva hudvården då. Börjar men använda anti-age-produkter för tidigt gör man sig själv en otjänst. Dom är oftast gjorda för att påverka collagen och elastinproduktionen i huden och har man inte problem med det kan man få en irriterad hy istället och skapa problem man inte har i onödan.

Det man oftast behöver är fukt och skydd från krämer som inte är aktiva. Och bra rengöring som inte torkar ut. Sen beror det på vad man har för hudbild. Känslig? Oren? Det är bättre att utgå från det istället för sin ålder.

Behoven ändras också efter årstid så man behöver anpassa produkterna därefter.

Ögonkräm kan man börja använda tidigt redan i 20-års åldern om man vill det eftersom huden är extra tunn där. Ansiktsmask kan man också börja använda tidigt och lägga några några gånger i veckan.

Dr. Hauschka har en firming mask som rekommenderas från 30 år. Det står att den är för mogen hy, men den är från 30 OM man har börjat märka av åldrande i huden.

Återkom gärna om du vill ha personliga råd om produkter i så fall behöver jag veta vilken hudbild du har och hur du sköter din hud i dagsläget.

Vänliga Hälsningar
Katarina, Hudterapeut