Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Enya som vill ha tips på bra ekologiskt budgetsmink. Makeup-artisten Åsa Elmgren tipsar om bra och prisvärda produkter samt ger råd om smarta multiprodukter. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 

Hej Naturligt Snygg,
Jag är en trogen läsare och kund som till hösten kommer att börja plugga. Det innebär att min budget kommer att vara lite mindre än idag, och jag skulle därför vilja ha era bästa tips de bästa och billigaste makeup-produkterna när det kommer till baser, ögonskuggor, rouge och läppstift.
Ni har ju både PuroBio och Benecos i ert sortiment som är ganska billiga, och jag undrar om det är bra kvalitet på dessa? Och är det någon jättestor skillnad på dem? Och finns det andra fynd-produkter bland andra varumärken som är bra att satsa på?
Tacksam för alla tips!!!
/Enya

 

ÅSA SVARAR: 

asa-elmgrenHej Enya!
Jag har verkligen förståelse för att man ibland är på en tajtare budget än vanligt och att man i vissa skeden i livet får prioritera annat helt enkelt. Lyckligtvis kan jag glädja dig med att det finns många fina budgetprodukter inom skönhetsvärlden! Så förhoppningsvis kan du känna att du ändå har budget för makeup trots att du är student.

Det första jag skulle tipsa om är att satsa på makeup som har flera olika användningsområden! Multiprodukter helt enkelt! Tänk lite utanför boxen så att säga, att ett läppstift tex även kan användas som ett krämrouge! Och vips så har du sparat en slant! Ett fint solpuder eller rouge/highlighter kan även agera som ögonskugga osv! (Lily Lolo och Benecos har fina nyanser!)

Ibland blir vi lite väl insnöade på att man ska ha olika produkter till allt, det blir nästan för mycket ibland. En brun ögonskugga kan ha så många olika användningsområden mer än bara just ögonskugga. Välj en matt variant så har du även en eyeliner, ögonbrynsskugga och ev contouringskugga! Här gäller det att hitta just rätt nyans för dig, men lyckas du med det så sparar du en rejäl slant!
Men nu ska jag tipsa dig specifikt om just det du frågat efter nämligen bas/foundation, ögonskugga, rouge och läppstift i budgetvariant:
Jag har några budgetfavoriter i mitt kit som jag använder hela tiden. Om vi börjar med rouge: Benecos matta puderrouge tex, de är jättefina. Fina färger och bra pigment. Om du har ljus till medium hudton dvs. Har du en mörkare hudton och behöver starkare färger och pigment skulle jag satsa på Zuii Organics Flora Lip&Cheek creme som är både läppstift och rouge i ett. Produkten i sig hamnar inte i kategori budgetsmink som så, men du får tänka på att det är 2 för 1 produkt här! Tycker du ändå det är för dyrt så skulle jag använda ett starkare läppstift som cremerouge från tex Lily Lilo, Benecos eller PuroBio som alla har bra pris på sina läppstift. Lily Lolo är det märket som jag använt mest av dessa tre. Jag älskar även att använda deras läppennor som läppstift. På med lite Benecos lipbalm innan och efter bara så har du ett härligt krämigt läppstift!

Lily Lolo gör också en härlig fuktgivande BB Cream som inte spräcker plånboken. Dock bara 3 nyanser, (Fair, Light och Medium) så har du en mörkare hudton skulle jag rekommendera att använda en concealer i mörkare nyans från Hynt BeautyRMS Beauty eller Zao Organic (bra nyanser för mörka hudtoner!) och dryga ut den med en fuktgivande ansiktscreme eller lite ansiktsolja. På så sätt har du en 2 i 1 produkt (concealer och foundation) och sparar en slant. Jag arbetar mycket såhär när jag jobbar eftersom jag själv kan bestämma hur täckande jag vill att basen ska vara. Foundation är nog den produkt som jag skulle satsa mest på även om jag var tvungen att hålla budget.
Det jag har märkt med Benecos foundation är att man får vara snabb med att appliceringen och att det är extra viktigt att man har riktigt återfuktad hud under. Nästan så att man blandar foundation och ansiktcreme. Då funkar det fint! Själv älskar jag ansiktsolja! (Ska dock nämnas att jag är 40 plus och mer åt det torrare hållet i hyn!)
När det kommer till budgetögonskuggor så skulle jag satsa på en mindre palett. Man får oftast mer för pengarna då än om man köper singelskuggor. En palett som jag tänkt testa länge nu men inte kommit till skott ännu är Benecos Natural Quattro Eyeshadow i Coffe&Cream. Jag har hört så mycket positivt om den paletten. Och jag förstår varför. 4 skuggor för under 80kr och väldigt användbara färger som passar dem flesta skulle jag säga.
Hoppas mitt svar hjälper dig i jakten på bra och inte alltför dyrt eko-smink. Är man bara lite extra kreativ och satsar på rätt produkter så behöver det inte kosta skjortan!

/ Åsa