Veckans frågor till Skönhetspanelen kommer från två personer som har problem med vintertorr hy nu när kylan kommit. Hudterapeuten Negin Aghili ger råd och tips! 

Ställ gärna dina frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGOR: 

Hej, och tack för en riktigt bra sajt med så mycket intressant innehåll! Jag har ett problem som jag tror att jag delar med många svenskar: under större delen av året är min hy i bra skick, men så fort vinterkylan kommer så kommer hudproblemen som ett brev på posten. Min ny blir torr och stram och lite kliig, vilket blir en ond cirkel då jag kliar/petar mer på huden, vilket i sin tur leder till mer finnar och oren hy. Jag blir less och bävar nästan för vintern eftersom det är samma visa varje år. Vad kan jag göra? Ska jag använda fetare produkter? Eller är det bara mer fukt som gäller? Är ansiktsvatten bra eller dåligt? När jag är inne i detta så testar jag typ ”allt” även om jag ju fattar att det inte är det smartaste! I år vill jag vara förberedd när kylan kommer, så toppen om ni kan ge råd! /Sandra 

Hej Skönhetspanelen, Jag önskar hjälp med att välja produkter. Min pojkvän har i nuläget inga hudvårdsprodukter till ansikte och behöver detta speciellt inför vintern. Han har blandhy men när det blir kallare ute får han mycket torra partier i ansiktet (mungipor och under ögonen) där huden lätt spricker och han får eksemliknande utslag. I samband med detta blir huden obalanserad och han får lätt finnar. Huden har en generell tendens att vara röd, men när han blir torr ökar detta. Så, det jag söker är egentligen främst fukt men även rengöring. Själv använder jag gärna rena oljor så undrar om det skulle kunna fungera? Annars vad du tycker verkar bäst. Han är inte speciellt tålmodig med ansiktet så ett stort plus vore om hans vardagsrutin inte tar för lång tid. Jag har även märkt att han har stora porer så tips på produkter även där. /Elisabeth

 

Profilbild hästsvansNEGIN SVARAR: 

Hej på er Sandra och Elisabeth och stort tack för era frågor!
Jag tror att det är många som går med samma funderingar som ni har om vad de ska tänka på inför kylan som är på ingång, så jag ska försöka ge både generella råd samt lite mer detaljerade svar på era frågor.

Huden brukar påverkas av väderförhållanden och säsongsskiften. Det tillfälle man märker mest skillnad och som kräver mest förberedelser är dock övergången höst till vinter!

Ansiktsbehandling vid säsongsskiften

Det bästa man kan göra inför varje skifte är att gå på en ansiktsbehandling och förbereda huden för den nya årstiden och få tips och råd från en hudterapeut om passande produkter. Om man går väldigt sällan på ansiktsbehandling är det bra att ta som vana att gå på behandling innan kylan kommer. Vill man ge huden det allra bästa av fukt och näring det går så är Maria Åkerbergs Pure Cell Treatment med levande stamceller av Rosenrot det allra bästa. Stamcellerna är nämligen fullproppade med antioxidanter som ger huden en rejäl fuktboost och näring och reparerar och bygger upp huden beroende av vilka behov den har. Då blir det också mycket lättare att slippa små irritationer och utslag som ni nämner eftersom huden har kommit i balans och dess immunförsvar har stärkts.

Se över dina produkter

Det här är också en tid man behöver se över badrumsskåpet och se vilka hudvårdsprodukter man har. Huden behöver både fukt och fett även under vintern men olika väderförhållanden och vad man gör kräver olika produkter, så här kommer lite tips på hur man ska tänka:

# Om man känner redan vid rengöringen att huden blir stram efteråt så är det dags för en fetare rengöring eller om man tex brukar använda en löddrande att gå över till en mjölk.

# Ansiktsvatten är fantastiskt att fortsätta med speciellt när vi märker av temperaturskillnader och torr inomhus klimat. Passa på och spraya då extra med ansiktsvatten. Detsamma gäller om man sitter mycket framför datorn. Är det extremt kallt som tex vid skidåkning gäller det däremot att inte använda ansiktsvatten.

Tillsätt ansiktsolja

# Om ni inte brukar använda en olja under krämen är det passande att applicera några droppar olja under krämen. Välj gärna en bra oljeblandning som ger huden optimalt med fettsyror, tex Maria Åkerbergs Royal Facial Oil som finns utan/med olika eteriska oljor för att passa bra vid olika hudtillstånd.

# När det gäller val av kräm så är det dags att gå över till fetare krämer. Ibland funkar dock den vanliga krämen i kombination med olja som nämnt tidigare med några droppar olja under eller om man blandar kräm och olja i handen. Jag tycker dock att man ska använda både kräm och olja. Bara olja kommer tyvärr inte att räcka till då huden brukar bli torr efter en period av bara oljeanvändning.

# Balm är något som passar extra bra vid kyla eller vind. Det kan man använda över de övriga produkterna för att försegla fukten i huden. Maria Åkerberg har även en balm för ögonpartiet som heter Eye Balm. Den är utmärkt att använda för alla vars ögon tåras av kyla och de får småsår och irritationer.

Tvätta inte ansiktet när det är extra kallt

# Vid extrem kyla eller tex vid skidåkning så ska man undvika fukt. Här gäller det tom att inte tvätta ansiktet på morgonen och endast applicera fettbaserade produkter. Då passar det utmärkt att använda en olja som går in djupare i huden och sen en balm som håller sig på ytan som en skyddande hinna.

# En till två gånger per vecka är det lämpligt att lägga peeling och mask för att ge huden lite extra fukt och näring. Det finns också många masker man kan ha över natten för att optimera resultatet. Testa gärna Maria Åkerberg Fuktkur med Papaya peeling och Face Mask Moist som ger huden den där extra mjuka återfuktande känslan.

Tips på produkter

Sandra, jag tror att du kommer att se skillnad i huden om du följer råden ovan. Om du använder Maria Åkerbergs produkter så skulle jag tipsa dig om Moist samt Clearing serien. Använd rengöring efter hudtillstånd, ansiktsvatten Neroli Freshner som är balanserande för huden, Royal Facial Oil Clearing om du har fått finnar men annars Royal Facial Oil Moist. Kräm kan du använda Face Lotion Moist som är balanserande, du kommer att få bra med fukt men även renande effekt.

Som specialprodukt tycker jag att du ska varva Maria Åkerberg Face Mask Moist eller fuktkuren med Maria Åkerbergs renande kur som består av AHA & Jojoba Peeling samt Face Mask Clearing. Detta för att både få renande och fuktgivande effekt!

Produkttips för torr och känslig hud

Elisabeth, till din kille skulle jag rekommendera följande från Maria Åkerberg och Holistic:

Foaming wash gentle, en löddrande rengöring som även passar känslig hy. Killar brukar generellt tycka bättre om löddrande rengöringar och denna blir smidigt för honom att även kunna använda i duschen. Som ansiktsvatten skulle jag faktiskt tipsa om Holistics Aloe Vera. Denna skulle han också kunna dricka. Eftersom denna är en destillat utan doft eller smak och klarar av rumstemperatur passar den utmärkt även som ansiktsvatten. Efteråt kan han smörja sig med MÅs jojobaolja som är både lugnande och antiseptisk. Passar också utmärkt efter rakning. För att minska irritationer och torrhet runt hans ögon kan han använda MÅs Eye Cream. Denna passar också utmärkt att ha i hela ansiktet om man önskar en lätt och lugnande kräm utan några eteriska oljor. Det blir också färre produkter för honom att använda och då smidigare. Märker ni att Eye Cream inte räcker till för hans ansikte så kan det vara lämpligt att testa Face Protection som passar en torr och känslig hy eller om han är väldigt känslig och irriterad i huden Face Cream Sensitive som är utan eteriska oljor.

Som specialprodukter för att minska hans porer så kan han använda AHA & Jojoba peeling (går alldeles utmärkt att använda i duschen) och sen lägga Face Mask Clearing efteråt, ca två gånger per vecka.

Och glöm inte B-komplex (viktigt med B-2 för sprickor vid mungiporna), E-vitamin, D-vitamin, fettsyror och probiotika utöver basnäringen invärtes!

Önskar er en fantastisk övergång till den kalla årstiden!

Med Hälsa!

Negin Aghili

Aukt. Hudterapeut & Örtterapeut