Hudvård för mogen hud. Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Mia som undrar hur hon sköter sin mogna hud bäst och i vilken ålder man anses ha mogen hy. Vår hudterapeut Katarina tipsar om en hudvårdsrutin för dig med mogen hud och ger flera grymma tips på vägen. 

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej! Jag tror det räknas som att jag har mogen hud nu för tiden, men jag har en del frågor kring detta som jag hoppas ni kan svarar på. I vilken ålder anses man få mogen hud? Finns det något jag ska tänka på när det kommer till hudvården? Lägga till/ta bort?

Mvh Mia 40+

KATARINAS SVAR:

Hej Mia,

Mogen hy – individuellt med ålder

Generellt brukar man säga att mogen hud räknas från 40 år men det är väldigt individuellt. Det kan vara något tidigare runt 38 eller betydligt senare närmare 50. Det beror helt på hur huden mår. Huden åldras också väldigt olika. En del får lite slappare hud men har inte så mycket linjer och för andra är det tvärtom. Man ska också skilja ut linjer som beror på att huden är uttorkad och de du får för att du helt enkelt har blivit äldre.

Eftersom jag inte vet vad du använder och om du behöver byta ut något får det bli generella råd. Mår huden bra med det du har, behöver du inte ändra på någonting bara för att du är 40+. Att anpassa hudvården till hur huden mår oavsett ålder är det bästa för alla och så klart det gamla vanliga att tänka på livsstil och kost eftersom hälsan och hudens mående alltid börjar inifrån.

Mogen hud oftast torr

Drick tillräckligt med vatten & ät frukt och grönt

Många blir torrare i huden med åldern och det beror oftast på för dåligt vätskeintag i första hand. Vi behöver dricka minst 1,5 liter vatten, ofta ännu mer och gärna med lite pressad färsk citron eller lime i för ännu bättre återfuktning. Det kan alla ha som riktlinje oavsett ålder. Mycket frukt och grönt varje dag hjälper också till att återfukta och ger bra näring till hela kroppen. Under natten går det många timmar utan vätska så börja gärna morgonen med ett stort glas vatten det första du gör.

Återfukta huden med hyaluronsyra

Vill du även öka fukthalten i huden på utsidan kan en toner eller serum med hyaluronsyra som binder fukt i huden vara en bra hjälp. Från c/o Gerd har vi dessa två produkter som kan kombineras med det du har – c/o Gerd Hyaluronic Facial Mist och c/o Gerd Hyaluronic Serum Skin Boost.

Öka cellförnyelsen med retinol

Retinol kan man gärna lägga till sin hudvårdsrutin för mogen hud om man inte har det. Det hjälper huden med cellförnyelsen som blir långsammare med åren samt att minska fina linjer och dämpa synlighet av ärr. De sägs även öka kollagenproduktionen och minska pigmentering och melasma. Växtbaserade retinolet – bakuchiol – är ett snällt alternativ till den konventionella och orsakar inte den irritation och torrhet som uppstår annars. Båda kan användas av de flesta hudtyper och finns som både serum och olja. Spana in:

Maria Åkerberg Serum More >>
Juice Beauty Stem Cellular Anti-Wrinkle Overnight Retinol Serum >>
Evolve Bio-Retinol C Booster >>
BYBI Bakuchiol Booster Serum >>

Motverka pigmentfläckar med C-vitamin & syror

Är ökad pigmentering ett problem så är det C-vitamin som gäller, både för in- och utsidan. C-vitamin hjälper till vid skapandet av kollagen och är super för immunförsvaret så det kan man ligga högt på i intag, från 1000 mg och uppåt. Välj gärna en syraneutral sort som är snällare för magen om du tar det som kosttillskott. Här har vi tidigare tipsat om produkter för huden med c-vitamin.
Man kan också ha fruktsyror (AHA-syra) mot pigmentfläckar och ojämn hudton. Här finns förslag på dessa serum med fruktsyror.

Mer läsning om hudvård för mogen hud:

Bästa budgethudvården för mogen hy