Veckans fråga kommer från Tilda som har svårt att få bukt med sina mörka ringar under ögonen. Hon har provat många olika produkter men tycker inte att någonting hjälper. Finns det någon bra concealer som ljusar upp och ger en lite piggare look? Makeupartisten Åsa ger sina bästa tips!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen!

Jag behöver alla tips jag kan få, då jag har extremt mörka ringar under ögonen som är svåra att täcka med smink. Har provat många olika typer av concealers men har inte hittat någon jag älskar ännu. Idag använder jag mig först av ”Under eye brightening corrector” från BECCA och sedan en fuktgivande concealer från Lumene. Det spelar ingen roll hur många lager av dessa produkter jag lägger (plus foundation) så ser jag fortfarande så mörk och trött ut under ögonen.

Jag är 24 år och har använt ögonkräm sedan jag började med hudvård i tonåren. Nu använder jag ögonoljan från Kora Organics. Känner mig inte så jättetorr under ögonen men har lite smårynkor. Är noga med att dricka mycket vatten och äta kost anpassad efter min IBS-mage. Insjuknade dock i utmattningssyndrom + depression för ca 1,5 år sedan, så det är kanske det som har satt sina spår… Har ni tips på någon bra concealer som kan ljusa upp mina mörka ringar, så jag kan känna mig lite piggare och fräschare?

Tack på förhand!
// Kram Tilda

 

ÅSA SVARAR:

asa-elmgrenHej Tilda!

Ett misstag som många gör med concealer är att applicera en alldeles för ljus concealer direkt. Man tänker att ”jag vill ju ljusa upp mina mörka ringar under ögonen”, så ju ljusare concealer desto bättre! Men nej. Det som händer är att man istället blir dassigt grå och inget har hänt. Eftersom man ofta är lite lätt blå under ögonen så måste man neutralisera denna blå nyans innan man ljusar upp under ögonen. Speciellt om man har väldigt mörka ringar. Blå nyanser neutraliserar man bäst med en concealer som drar åt rosa eller orange. Undvik helst gult under ögonen. (om det inte är så att du behöver neutralisera rött). Är man ljus i hyn så fungerar en concealer med rosa underton oftast bäst, är man lite mörkare så ska man välja en nyans som går åt orange och sen applicera en nyans som är närmare ens egna naturliga hudton.

Är man ljus i hyn så kan man eventuellt komma undan med 1 concealer, men jag använder nästan alltid 2. På så sätt kan jag neutralisera färgen under ögonen först och sen ljusa upp och jämna ut med den ljusare concealern efteråt. Det är även viktigt att du väljer en concealer med mycket pigment. Alltså en concealer som täcker väldigt bra.

Du skriver att du är 24 år gammal och inte särskilt torr, så du behöver inte oroa dig för att använda en lite mer täckande concealer. Har man mogen hy som jag, (40+) bör man tänka på att inte applicera alltför mycket produkt under ögonen eftersom det kan framhäva linjer och påsar ännu mer. Då är det extra viktigt att man väljer rätt nyans.

 

Jag skulle vilja rekommendera dig:
Nvey Eco’s Creme Deluxe Flawless Foundation. – Det är en foundation, men jag använder den som en concealer på mina kunder eftersom jag gillar konsistensen och färgerna. Den har väldigt bra täckförmåga och sitter bra. Inte för matt men inte heller för oljig. Det är jättesvårt för mig att rekommendera specifika färger till dig eftersom jag inte vet hur du ser ut! Så jag kan bara rekommendera produkter som jag tycker är bra! Försök att titta på nyansguider eller ännu bättre, ta dig till en butik där du kan prova produkten innan du köper.

Jag gillar även Maria Åkerbergs concealer-pennor. Där får man 2 färger i en penna, så jättebra om man måste använda 2 nyanser. Kjaer Weis foundation är också väldigt täckande och hon har ett brett utbud av färger. Själv kan jag inte använda hennes foundation under ögonen eftersom jag har mogen och lite torr hy, men för dig som är ung och inte särskilt torr i hyn så är det inga problem. Den är mer matt i konsistensen så funkar fint för dig med ung och oljig hy.

Rms Beauty har nyligen kommit ut med fler nyanser i deras Un Cover up (concealer/foundation) vilket innebär just fler nyanser med mera rosa/persiko- färgade undertoner. Den täcker inte lika mycket som Nvey Eco’s kompakta foundation, men vill ändå nämna den! (Observera dock att Rms beauty’s concealer är väldigt fuktgivande och härligt oljig i konsistensen, så i vissa fall får man applicera lite löspuder ovanpå för att få den att sitta längre).

Jag tror att du kommer hitta en kombination som funkar för dig till slut, men ibland krävs det lite testande och experimenterande för att lyckas!

Allt gott/ Åsa