Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från Annika som vill ha råd kring hudvård som kan hjälpa till att lindra hennes psoriasis. Hudterapeuten Negin Aghili ger råd för både utsidan och insidan.    

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA:
Hej! 
Går det att önska ett inlägg om hur man ska tänka kring sin hudvård när man har psoriasis? Jag har en ganska ”mild” version av sjukdomen, men det är ändå väldigt jobbigt när det blossar upp. Jag får oftast utslag på armarna nära armvecken och knäna/underbenen. Finns det några särskilda ekologiska produkter som rekommenderas om man har psoriasis, dels under perioder när man är problemfri, men särskilt om det är något särskilt man ska använda i skovens olika faser för att lindra utslagen? Jag har sett att er hudterapeut Negin har tagit upp andra hudsjukdomar, så det vore guld värt att även få min sjukdom belyst! /Annika

 

NEGIN SVARAR:

Negin utsläppt hår rockHej Annika!

Stort tack för din fråga! Då det kan finnas fler som kan ha besvär med psoriasis så kommer jag att göra en kort beskrivning av psoriasis och även ge några allmänna råd.

Man pratar oftast om psoriasis som en ärftlig, kronisk och inflammatorisk systemsjukdom som yttrar sig på lite olika sätt. Det vill säga att den drabbar inte bara huden utan kan också vara kopplade till ledbesvär, hjärt och kärlsjukdomar, ögonsjukdomar samt tarmbesvär. På huden visar den sig mest som kliande fjälliga, röda och torra fläckar av överproduktion av hudceller.

Det finnas lite olika typer av psoriasis som sätter sig på olika delar av kroppen. Det vanligaste är på armbågar, knän, stjärten och hårbotten men det kan också sätta sig i hudveck som armhålor, ljumsken, under brösten, vecken i magen eller resten av kroppen, naglar eller hårbotten ner mot hårfästet och huden närmast det.

Eftersom det visar sig på olika sätt så kan det lätt förväxlas med andra hudbesvär som tex eksem eller svamp. Ibland kan det krävas flera besök hos läkare för att kunna fastställa att det verkligen är psoriasis.

Läkare brukar behandla psoriasis med tabletter invärtes och krämer utvärtes samt ljusterapi som inte får förväxlas med vanliga solarium.

Det är inte helt kartlagt vad som orsakar psoriasis men ärftlighet är en faktor och sedan kan det utlösas av vissa mediciner eller tex halsfluss eller candida. Man har också konstaterat att psoriasis kan försämras av solljus, betablockerare, litium samt kortisontabletter.

Stärk kroppen inifrån

På samma sätt som andra hudbesvär som kan uppstå i samband med en svaghet i mage och tarmsystemet så är det viktigt även här att kolla om det finns candida-svamp, läckande tarm samt olika matallergier och ta hand om detta.

Du kan testa att utesluta gluten, jäst och andra eventuella allergener från din kost. Ta gärna tillskott av en bra multivitamineral som tex Supervitalis från Holistic men också extra B-komplex, D-vitamin, E-vitamin, Zink, Fettsyrorna EPA, DHA och GLA som finns i tex linfröolja samt matsmältningsenzymer, speciellt Proteazymer som bryter ner protein.

Tänk också på att minska på stressen då det också kan vara en triggerfaktor.

Lindra med rätt hudvård

När det gäller produkter för utvärtes bruk skulle jag vilja tipsa dig om några produkter från Maria Åkerberg som jag vet funkar väldigt bra vid psoriasis:

Du kan använda Salt Scrub Energy/Salt Scrub White chocolate 1-2 ggr /vecka. Dessa peelingar innehåller fina återfuktande oljor men också salt som är desicinficerande på huden. Att använda peeling är extra bra i samband med psoriasis då man har överproduktion av hudceller som man vill ta bort.

Efteråt är det viktigt att smörja huden med en näringsrikt olja som tex Maria Åkerbergs Royal Body Oil och därefter Body Lotion för att ge extra fukt till huden. Tillfällen då området känns fuktigt gäller det däremot att hålla det torrt med exempelvis Aloe Vera Barbadensis gel och förhindra att huden luckras upp ännu mer.

På samma sätt som för kroppen så gäller det att tänka på peeling, gärna med mjölksyra och därefter fukt när det gäller hårbotten eller ansiktet.

För hårbotten kan man använda Scalp Scrub Intensive som är en peeling med mjölksyra som löser upp döda hudceller och beläggningar i hårbotten. Vid skov kan man använda Body Balm White Chocolate som en hårinpackning som får verka över natten.

För ansiktet kan man använda AHA&Jojoba Peeling och Face Mask Moist som specialbehandling 1-2 ggr/vecka. Därefter är det bara att följa upp med olja och Eye Cream som passar utmärkt runt ögonen men även i hela ansiktet om man önskar det vid olika hudbesvär eller Face Cream Sensitive som har tagits fram för just extra känslig hy i ansiktet.

Under vintern behöver man lite fetare produkter och då kan det passa bra att försegla fukten med en balm. I Maria Åkerbergs sortiment finns det flera olika balmer både för kroppen och för ansiktet. Testa gärna Sheabalm med ringblomma för kroppen och Face balm Gentle med havtorn för ansiktet.

 

Jag hoppas du känner att du har fått lite tips och råd om hur du kan ta hand om din psoriasis på bästa sätt och önskar dig lycka till!

Med hälsa,

Negin Aghili, Aukt. Hudterapeut&Örtterapeut