Veckans fråga till skönhetspanelen kommer från en nyfiken kund som undrar vad K-beauty egentligen är och hur det fungerar. Hannah Sjöström reder ut och berättar om de 10-stegen som utmärker en komplett K-beauty-rutin!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

 

VECKANS FRÅGA: 

Hej! Jag såg i ert nyhetsbrev att ni har börjat sälja ett koreanskt märke och jag har hört en del om koreanska skönhetsprodukter. Jag har också hört av flera som har fått jättefin hy av dessa produkter, men också att man måste använda många olika? Kan ni förklara lite hur det funkar?

Mvh nyfiken kund!

 

Hannah Sjöström, chef Metro Mode. Foto: Henry Lundholm
HANNAH SVARAR:

Hej nyfiken kund!

Ja, men visst är det roligt att K-Beauty har blivit en så stor grej även i vår del av världen?! Sydkoreanska skönhetsprodukter kallas för K-Beauty och det finns en del metoder man lutar sig mot inom den hudvården. Stor vikt läggs vid rengöring och masker för att få fram lyster och en felfri hud.

Man talar ibland om 10-step-beauty-routine vilket betyder att man dagligen har 10 steg i sin hudvårdsrutin. Dessa består av:

1. Double Cleanse – Inled med en oljebaserad rengöring på torr hud för att lösa upp smink och orenheter.

2. Double Cleanse  – Gå sen över till en annan, ofta vattenbaserad rengöring, tex skumrengöring eller gelérengöring. Här använder en del verktyg som borstar, vantar och annat för att verkligen göra en djup rengöring.

3. Peeling – I vissa fall används peeling dagligen. Ofta är den inte mekanisk, utan innehåller någon form av syra som hjälper till att hålla huden slät. (Detta steget skulle jag personligen skippa, eftersom det sliter en del på huden, åtminstone att använda dagligen.)

4. Toner – ansiktsvatten är viktigt och ofta är K-Beauty-ansiktsvatten lite tjockare och de klappas ordentligt in i fuktad hud. Här finns också metoden toner-layering, där man applicerar toner flera gånger på varandra för att maxa effekten. 7-toner method finns, där man applicerar toner 7 gånger i lager på varandra. Tonern balanserar hudens pH-värde och låser in fukt. Det finns även mists som är lite lättare och som sprayas i huden och som kan vara ett komplement till tonern och appliceras före man klappar in en lite kraftigare toner.

5. Essence – detta räknas ofta som den viktigaste delen inom K-beauty och essence kan bäst förklaras som ett serum/toner/hybrid som matar huden på djupet och som ska stimulera cellförnyelse i huden. Ofta lätt i känslan och här finns olika essenser för olika hudbehov.

6. Treatments – här kan man lista ampuller/boosters eller serum som är ännu mer koncentrerade och som är framtagna för ett särskilt behov. Treatments kan ju användas enbart vid behov, tex extra fukt när årstiden skiftar eller sebumkontroll. Hit räknas även olja och de kan också kallas lotions.

7. Sheet masks medan vi i väst ser ansiktsmasker som en trevlig grej till helgen så är masker något som används OFTA inom K-Beauty. Se det som en extra boost i din rutin åtminstone 3-4 gånger i veckan. Masken ska ju också hjälpa till att verkligen försegla alla maffiga serum/essenser och treatments man har applicerat innan.

8. Ögonkräm – inte så mycket att orda om, förutom att ögonkrämer verkligen kan hjälpa dig att hålla huden runt ögat fuktad, smidig och kan förhindra torrhetslinjer om du smörjer ordentligt.

9. Moisturiser – på svenska kallar vi det fuktighetskräm eller ansiktskräm och det är ju ett viktigt steg att låsa in alla serum, essenser och toners i huden under en bra fuktkräm som skyddar huden.

10. Solskydd – inom K-Beauty är spf som sista lager i rutinen dels ett sätt att skydda huden från solens skadliga strålar, och dels ett sätt att skydda huden från för tidigt åldrande med rynkor och pigmentfläckar som resultat.

 

Det är mellan steg 4-6 som det kan bli lite rörigt och mycket beror på vilka problem man har med huden eller vad man vill uppnå. Man får liksom testa sig fram lite här och det finns ju egentligen inga tydliga regler. Kanske kan man skippa ett steg om man är nöjd och glad, men är man nyfiken kan man ju testa; double cleanse – mist – toner – serum – mask – fuktkräm.

Personligen använder jag redan rengörning – toner – serum – fuktkräm dagligen och skulle gladeligen testa double cleanse och lägga till en mist ytterligare och även använda mask oftare. Tror att det skulle kunna ge riktigt bra resultat i huden.

Hoppas att detta svarar på dina frågor!
/Hannah