Veckans fråga till Skönhetspanelen handlar om populära ingrediensen bakuchiol – men vad är det egentligen och hur fungerar det i hudvård? Hannah reder ut!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej! Jag har hört talas om bakuchiol i hudvård som ett naturligt alternativ, men vad är bakuchiol och vad har den för effekt?

/Kinna

HANNAHS SVAR:

Hej!

Bakuchiol har blivit oerhört poppis och det enkelt förklarat en typ av naturlig a-vitamin som kommer från den indiska växten psoralea corylifolia, som också kallas för Babchi. Det anses vara den enda naturliga ingrediensen som har samma effekt som det syntetiska och animaliska retinolet som annars är vanligt i effektiv hudvård.

Bakuchiol är alltså ett alternativ för dig som är vegan och det sägs stimulera kollagenproduktionen, jobba på linjer och rynkor, det sägs lindra ärr och läka skadad hud, dämpar fläckar som pigmentfläckar och melasma. Och förutom att det är ett veganskt alternativ till retinol är det också ett alternativ om du har mer känslig hud. Det vanliga syntetisk eller animaliska retinolet är nämligen en riktigt kraftfull ingrediens som man ska ta det lugnt med om man har känslig hud.

Bakuchiol kallas också för bio-retinol och gissningsvis kommer vi att få se den i allt fler naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter som serum, som då ges chans att jobba på djupet på huden. Inom ayurveda har man länge använt Babchi för att lindra pms och klimakteriebesvär, men man har även gjort olja av växtens frön för att behandla olika hudåkommor.

Enligt experter kan bakuchiol också vara bra för acne och obalanserad hud. Här hittar du ett serum med bakuchiol från brittiska märket BYBI:

BYBI Bakuchiol Booster Facial Oil 15 ml

Mer läsning om retinol:

Vad är retinol och vad har det för funktion i hudvård?