Veckans fråga kommer från Elina som är nyfiken på peeling och vill veta skillnaden mellan kemisk och mekanisk peeling. Hudvårdsterapeuten Katarina reder ut vilka skillnaden mellan olika peelingar och syror!

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej!

Vad är det för skillnad på kemisk peeling och mekanisk peeling? Vad finns det för sorters peeling, man har hört om bl.a. AHA, BHA, PHA. Vad är de?

Mvh Elina

KATARINAS SVAR:

Hej Elina,

Det är skillnad på kemisk peeling och mekanisk peeling, de jobbar på olika sätt men effekten är ungefär den samma på huden. Målet med peelingar, eller exfolieringar som de också kallas, är att avlägsna döda hudceller från hudens yta för att bli av med glåmig hud och ta fram lystern i huden.

Kemisk peeling exfolierar huden med syror

En kemisk peeling gör man med hjälp av syror som läggs på huden och får verka som en ansiktsmask under varierad tid beroende på hudtyp och styrka på syran. De har en exfolierande effekt och hjälper till att få bort döda hudceller, fräscha upp och slussa produkter djupare ner i huden. De syror som oftast används i peeling är AHA, BHA och PHA. I ekologiska skönhetsprodukter används ofta t.ex. mjölksyror och fruktsyror.

AHA-syra – exfolierande

Alphahydroxisyra, eller AHA-syra, är ett samlingsnamn för olika syror från t.ex. äppel, glukol och mandel. AHA-syror passar dig som vill exfoliera huden på djupet och jobba på pigmentfläckar, bli av med torr och fnasig hud, ta fram lyster och reducera fina linjer. Det finns t.ex. i Marina Miracles Argan Night SerumMaria Åkerbergs AHA & Jojoba Peeling, Patykas Double Action Smoothing Scrub och Juice Beautys Green Apple Peel.

BHA-syra – rengörande & antiinflammatorisk

Betahydroxisyra, BHA-syra, som är samma sak som salicylsyra. Den används ofta i peelingar för fetare och acnebenägen hud och för hud med tendens till inflammationer. BHA-syra hittar du bland annat i Tata Harper Resurfacing Mask, nattserumet Kora Organics Noni Night AHA Resurfacing Serum och Juice Beauty Green Apple Peel.

PHA-syra – mild för huden

Polyhydroxiacid, PHA-syra, är en syra med större molekyler som jobbar långsamt vilket gör att den inte tränger ner lika djupt i huden och därför passar bra för dig med känslig hud.

Mekanisk peeling exfolierar huden med korn

En mekanisk peeling, eller skrubb, behöver man som det hörs på namnet skrubba med för att ta bort döda hudceller. Peelingen innehåller korn av olika grovlek. I ekologiska peelingar kan kornen komma från jojobapärlor, socker, nypon eller persiko- eller aprikoskärnor.

En peeling med korn kan även innehålla både syror och enzymer som den här från Smooth & Soothe Scrub Facial Scrub från Bybi och c/o Gerds Eco Facial Scrub. Marina Miracle har också en ansiktsmask med denna kombo: Marina Miracle Rosehip Peeling Mask.

Enzympeeling exfolierar huden med enzymer

Enzympeeling är ytterligare en benämning på en mild peeling som liksom syrapeelingarna läggs på huden och får verka som en ansiktsmask. Enzymerna ”äter upp” döda hudceller medan masken verkar på huden och tar fram lystern. Maria Åkerbergs Papaya Peeling och Estelle & Thild BioTreat Instant Enzyme Peel är exempel på enzympeelingar.

Exfoliera inte huden för mycket & var noga med solskydd

Oavsett viken sort du väljer, ska du aldrig skrubba hårt eller för ofta. Då kan du störa hudens naturliga processer och den kan bli mer känslig för sol och skadlig miljöpåverkan. Vill du göra en starkare peeling ska du alltid kontakta en salong, det är inget man ska laborera med själv hemma eftersom man kan få skador på huden, om man inte vet exakt vilken som passar och hur ofta och länge man ska använda dem. Starkare peelingar på salong används ofta när man vill få bort envis pigmentering, ärr eller andra ojämnheter, få en uppstramning eller ta bort och minimera rynkor och linjer.

Att använda syror kan i vissa fall göra huden mer ljuskänslig – så var noga med att använda högt solskydd när du är i solen!

Mvh Katarina

Mer läsning för dig om syror:

Kan man använda syror och retinol på sommaren och i solen?