Hallå där John Masters

amerikansk kung av naturlig hårvård som håller på att erövra världen med de egna produkterna John Masters Organics.

Du började bry dig om din hälsa redan i slutet av 80-talet. Varför valde du den ekologiska vägen?

– På 80-talet blev många av mina vänner HIV-positiva och de vände sig till alternativa terapier för att försöka bli bättre. Det blev en väckarklocka för mig – jag insåg plötsligt att jag hade tur som var frisk och tänkte “varför ska jag vänta tills jag blir sjuk med att ta hand om min hälsa?” Jag valde därför en mer holistisk livsstil med ekologisk odlad mat och tog hand om min hälsa på ett mer naturligt sätt. Sen blev det naturligt att applicera min livsstil på min hårsalong där jag spenderade det mesta av min tid, och det var också där som John Masters Organics föddes.

Har det varit svårt att utveckla naturliga hårvårdsprodukter?

– Inledningsvis, ja. De flesta kemister kunde inte tänka utanför ramarna, alltså att sluta använda syntetiska kemikalier. Men jag var fast besluten och kom snart i kontakt med kemister som hade liknande visioner som jag. Nu arbetar vi med de främsta “gröna” kemisterna i USA.

Inom traditionell hårvård – vilka är de största bovarna?

– Traditionella hårvårdsprodukter är ofta en cocktail av syntetiska kemikalier som ska funka direkt, utan att hänsyn tas till hur giftiga ingredienserna är för dig eller för miljön. Vi har ersatt alla kemikalier med naturliga ekologiska extrakt och oljor för att uppnå vad jag tycker är ett bättre resultat och med säkra produkter. Silikon, till exempel, är en petrokemisk produkt och som är cancerframkallande. Den mjukgör och ger glans för håret men vi kan uppnå det genom att använda olika typer av alger istället.

Förklara gärna fördelarna med att använda joniska hårfönar!

– Joniska hårfönar hjälper till att torka håret 50% snabbare jämfört med vanliga. De låser in fukt i håret istället för att torka ut det. De friger även negativa joner vilket har en positiv effekt för dig och för miljön, särskilt i en hårsalong där flera hårfönar är igång samtidigt, ofta hela dagarna. Negativa joner är kända som “luftens vitaminer” och finns naturligt vid till exempel stora vattenfall och vid havet. Vanliga hårfönar skickar ut positiva joner och anses mer skadliga. På konventionella salonger koncentreras dessa positiva joner dessutom på grund av alla kemikalieångor och att använda joniska hårfönar skulle vara till fördel för alla salonger i dag.

Du har en “ren” hårsalong i Soho i New York. Vad innebär det?

– I min salong använder vi enbart färg som är fri från ammoniak och som inte avger några giftiga ångor eller lukter. Vi gör inte permanentbehandlingar och har heller ingen manikyravdelning. Vi använder bara joniska hårfönar och det doftar enbart av eteriska oljor hos oss.

Många traditionella hårvårdsföretag försöker bli lite mer naturliga. Är de genuint intresserade tror du, eller surfar de bara på den gröna vågen?

– De är nog så illa tvungna att städa upp bland sina ingredienser tack vare att dagens kunder kräver bättre produkter. Men problemet med vissa märken är att de marknadsför sig som “naturliga”, men om du läser ingredienslistan så innehåller produkterna mest kemikalier i alla fall. Mitt råd är att vara noga och läsa ingredienserna och särskilt titta efter om produkten innehåller ekologiska råvaror.

Vilka trender ser du inom den gröna skönhetsbranschen för 2010?

– Jag tror att man kommer att titta mer på helheten och försöka hitta synergieffekter. Det är inte enbart ingredienserna som är det viktiga i det man säljer. Hur ser förpackningen ut? Hur arbetar man med trycksaker, och hur tänker man kring administration, frakt och vilka energikällor använder man? Återvinning är minst lika viktigt i vår bransch.

Vill du läsa mer om John Masters? Här berättar han i New York Times om sitt gröna 1700-talshus i upstate New York. Han bloggar också här.

11 comments

    1. Ja, jag är ganska stolt över att han ställde upp! Jag blir också så inspirerad av honom och ska så klart önska mig en jonisk hårfön i julklapp!

    1. Självklart! Jag köpte min i dag! Den andra hade 15 år på nacken och sjöng på sista versen. Nu slog jag till när Åhléns hade klubbrabatt och sparade 300 kronor. Möcke möcke nöjd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *