Meny

close
Guide

Glas, stål eller bambu: Välj rätt ekomatlåda

Smart indelad låda från Goodforkids.se.

Den här veckan misstänker jag att många är tillbaka i vardagen igen (med undantag för studenter, barn, arbetssökande etc förstås). Hej schemalagda tider och hej lunch-matlådor! Till dig som vill byta matlådan till en mer miljövänlig, här kommer en liten guide till plastfria alternativ av glas, stål eller bambu:

Glasslock lunch box glasLådor av märket Glasslock.

Glas
+
Fri från ämnen som BPA, ftalater, PVC och bly. Har ofta tätning av silikon och är då helt läckagesäkra. Går att värma i mikron, samt att diska i diskmaskin. Lätta att hitta både i fysiska butiker och på nätet (Ikea, Biltema, Laplandecostore.se etc)


Inte helt oemotståndligt för snabba temperaturväxlingar eller stötar (ta den inte direkt från frysen till mikron, till exempel). Vissa går att frysa in, andra inte, och i det förstnämnda fallet måste man tänka på att lämna utrymme för maten att expandera när den fryser. Relativt tunga.

lunch box rostfritt LovellyLåda från Lovelly.se.

Rostfritt stål

+
Håller forever och går inte sönder. Släpper inte ifrån sig några syntetiska kemikalier/gifter. Tar inte åt sig eller släpper ifrån sig smaker. Återvinningsbar. Går att frysa in. Ofta går det att märka lådan med vattenlöslig tuschpenna (datum, innehåll, ägare). Går oftast att diska i diskmaskin. Relativt lätta. Finns i många butiker och på nätet (Clas Ohlson, Addnature.com etc).


Går inte att värma i mikron. Oftast är matlådor av rostfritt stål inte helt läckagefria (om de inte har tätningar av plast eller syntetmaterial). Tjocka såser funkar, men inte soppor och grytor med rinnig vätska i.

Matlador bambu Lunch box
Picknickvänligt av bambufiber, hos Ekokul.se.

Bambu

+
Lätta att bära, återvinningsbara och tåliga. Bambu är ett material som växer snabbt och går att odla utan kemikalier – kolla dock om produkten är FSC-märkt. Maskindiskas på låg temperatur.


Går inte att mikra. De jag hittat funkar bara till hyfsat torr mat som exempelvis sallader utan dressing och mackor. Finns inte så många varianter än – hittade några på Ekokul.se och Frokenfraken.se.

 

Veckans ekoshopping: Naturskön inredning hos Åhléns

Igår lanserade Åhléns en ny kollektion av brittiska formgivaren och illustratören Abigail Borg. Inspirationen kommer från sensommar på den brittiska landsbygden (jag drömmer mig genast bort till Midsomer-liknande miljöer, betuttad efter sommarens nya avsnitt…) – och jag tycker verkligen om de organiska blommönstren det gett upphov till.

Förvaringsboxar, brickor, glasunderlägg och servetter är tillverkade av FSC- märkt trä eller trämassa som kommer från ansvarsfullt odlade skogar. Gardinen är tillverkad av ekologisk bomull. Prisexempel: Gardin, 140×240 cm, 399 kr, och hattask, 249 kr.

Prisvärda ekoval för den som behöver lite ny förvaring och dylikt hemma!

Veckans vardagsvego: Currygryta med tofu

Tofu är ett himla bra proteintillskott för vegetarianer och veganer. Den smakar inte supermycket i sig själv – men har fin, tuggig konsistens och är lätt att smaksätta. Här får den ligga i en smakrik curry.

Currygryta med tofu
4 port

500 g potatis
2 msk rapsolja
2 tsk bruna senapsfrön
1 tsk hela korianderfrön
1 tsk spiskummin
0,5-1 tsk sambal oelek
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 msk röd currypasta
8 tomater
1 brk kokosgrädde
1 dl vatten
1 mask Herbamare eller 1 grönsaksbuljongtärning
270 g neutral fast tofu

Skala potatisen och tärna den  i ungefär 1×1 cm stora bitar. Hetta upp oljan och lägg ner senapsfrön och koriander. Fräs tills fröna poppar. Tillsätt spiskummin och sambal oelek, fräs ca 30 sekunder och lägg sedan ner lök, vitlök, potatis och currypasta. Fräs på medelvärme i 5-10 minuter tills potatisen börjar mjukna.
Skär tomaterna i tärningar och lägg ner hälften i potatisfräset. Fräs i 3-4 minuter till. Tillsätt kokosgrädde, vatten och Herbamare. Låt putta 10-15 minuter tills potatisen är klar.
Tärna tofun och vänd ned i grytan. Puttra ytterligare 3-4 minuter. Salta och peppra samt vänd ner resten av de tärnade tomaterna.
Mättande och mustig middag är nu serverad!