Meny

close

Önskelista: Snyggt till jobbstarten

Efter en underbar semester med sol, bad, fjällvandring och massor av fräsch mat har jag börjat jobba. Lite tufft är det allt, att byta frisk luft mot kontorsdito…
För att trösta mig själv lite ägnar jag mig åt fönstershopping, fast på nätet, och har totat ihop en liten önskelista med snygga kläder och accessoarer som jag gärna tackat ja till om någon slängde dem efter mig (jag försöker dock leva upp till mottot att jag inte köper något jag inte behöver även i fortsättningen – med undantag för sådant som gör livet mer giftfritt).

dress ekologisk

Johanne Rubinstein jobbar med material som viskos och polyester – men jobbar med att det ska bli så litet spill som möjligt i produktionen. Stuvbitar blir vackra, grafiska detaljer som i klänningen “Star skirt” här ovan. Finns att köpa här.

Georgina trousers byxor fairtrade People tree

Hur snygga är inte dessa byxor?! Fairtade och handvävda, finns hos People Tree.

Pikolinos sandaler vegetabiliskt garvat skor

Gillar också Pikolinos, som förvisso använder sig av läder – men vegetabiliskt garvat och behandlade med naturligt vax för att ge en slitstarkare yta. Finns bland annat hos Sarenza.

Bag India school

Bag med fack för din smartphone och utrymme för padda eller MacBook. 50 procent av intäkterna går till utbildningsprogram i Indien, för att ge främst flickor möjligheten att skaffa sig en utbildning. Finns här.

Earrings handmade locally produced

Och så vill jag slå ett slag för Anna Siivonens fina, handgjorda smycken. Finns hos Wild & Arrow som värnar om “närproducerat” smyckeshantverk och vurmar för upcycling etc.

 

Veckans vardagsvego: Wrap med vegetarisk skagenröra

Ni har sett mig skriva det förr (det blir så man älskar mat) men den här röran är faktiskt helt fantastiskt god! Bättre än originalet om du frågar mig… Fräsch “lätt som en plätt”-rätt!

Wrap med vegetarisk skagenröra
4 port

4 tortillabröd
1 näve bladspenat
1 näve ruccola
1/2 gurka i tunna skivor

Veg skagenröra:
270 g fast tofu, grovriven
2 dl fet grekisk yoghurt
1 dl majonnäs
3 msk kapris
1 äpple, fintärnat
1 liten röd lök, finhackad
1 dl hackad dill
1 tsk sambal oelek
1 msk finrivet citronskal
1 msk pressad citronsaft
0,5 tsk riven vitlök

Blanda ihop alla ingredienser till vegetariska skagenröran. Fördela spenat, ruccola, och gurka i tortillabröden. Klicka skagenröra ovanpå. Servera ev röd tångkaviar till – det blir så vackert till.

Veckans vardagsvego: Sataywok med tofu

Grundreceptet kommer från “Ännu mera vego” av Lisa Bjärbo och Sara Ask. Jag modifierade lite, baserat på vad jag hade hemma. Dofter av Thailand spred sig i köket – och jisses, vad gott det blev!

Sataywok med tofu
4 port

Woksås:
1/2 dl crunchy jordnötssmör
1/2 dl hett vatten
1/2 dl sweet chili-sås
2 msk japansk soja
1 lime, juicen
1 msk sesamolja

Woken:
300 g fast tofu
1 msk japansk soja
1 broccolihuvud
1 röd paprika (min från egen planta)
150 g sockerärtor (från egna pallkragen =))
1 bunt salladslök, 4-5 stänger
2 vitlöksklyftor
ca 250 g (ris)nudlar
0,75 dl potatismjöl
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk salt

Till servering: hackade jordnötter, ev färsk koriander

Blanda ingredienserna till såsen. Skär tofun i strimlor, ca 1 cm breda. lägg i en plastpåse, häll soja över och låt marinera 30-60 minuter.
Skär broccolin i buketter, paprikan i strimlor, sockerärtorna på snedden, och salladslöken i strimlor. Hacka vitlöken fint.
Koka nudlarna och skölj i kallt vatten. Blanda i lite rapsolja.
Hetta upp jordnöts- eller rapsolja i en wokpanna. Woka alla grönsaker utom vitlöken i ett par minuter. Tillsätt vitlöken mot slutet.
Vänd ner nudlarna och woksåsen.
Blanda potatismjöl, gurkmeja och salt i en djup tallrik. Lägg ner tofustrimlorna och vänd runt dem så att de täcks av mjölblandningen. Stef frasiga i stekpanna. Lägg ovanpå woken tillsammans med jordnötter och ev koriander.