Ekologiskt mode med hög trendfaktor

Har ni upptäckt holländska Alchemist Fashion än? Om inte är det dags nu! Bakom märket står Caroline Mewe som har som mission att göra fair trade och ekologiskt mode med hög trendfaktor. Jag har dock märkt att det gäller att vara på hugget när de nya kollektionerna släpps – många av mina favoritplagg försvann snabbt.

Kläderna är gjorda av ekologisk bomull, modal (som jag skrivit mer om här), tencel (Kallas även lyocell – fiber som bearbetas med ”snällare” kemikalier, vilket gör att man kan återvinna det mesta av kemikalierna i stället för att släppa ut det med spillvattnet. 100 % biologiskt nedbrytbart.), och återvunnen denim.

Just nu är det rea i webbshopen: https://www.alchemist-fashion.com

Nedan: Kläder ur vinterkollektionen 2015 – ser fram emot årets nyheter!

alt_knits_alchemist_fairwearfoundation_organic_fairfashion

 • 0 Kommentarer
 • Lämna en kommentar

Godast just nu: Sommarsmoothie med smultron

Baksidan av vårt kedjehus från 60-talet är full av smultronplantor. Jag har inte planterat dem själv, utan de kröp in under staketet från grannens tomt – och vi gjorde ingenting för att stoppa dem.

Nu ramas båda pallkragarna in av underbara smultron som vi gör allt för att ta tillvara på. Smultron är ju som bäst när man äter eller använder dem färska. Det går att frysa in dem med hyfsat bibehållen smak, men koka sylt blir inte alls gott.

Jag testade att göra en smultronsmoothie av bären – och “slurp”, så hade barnen slukat den! Här kommer receptet, med lite kvarg och havregryn som gör den mättande och perfekt som mellis:

Sommarsmoothie med smultron
2 msk kesella, 10 %
1-2 msk havregryn
1,5 dl vaniljyoghurt
1-1,5 dl bär
Ev extra socker eller vaniljsocker

Lägg alla ingredienser i en blender eller dylikt och mixa ihop. Drick – och njut! – på en gång.

 • 0 Kommentarer
 • Lämna en kommentar
Guide

Äntligen! Så hittar du bästa loppisarna

Vaser från Upsala Ekeby. Ibland har man tur! 

När det är vanlig vardag med “hämta-lämna-leva”-ekorrhjulet åker jag nästan aldrig på loppis. Men så, när sommaren kommer, så infinner den sig. Lusten att leta, minnas och fynda! För mig är loppisletandet lika delar nostalgitrippar som shoppingupplevelse. “Kommer du ihåg, en sån där hade ju mormor i köket!”

Jag är ingen superexpert, men här är några tips på sådant som hjälper dig att loppisfynda i sommar. Så här hittar du för det första alla loppisar:

 1. Köp Scandinavian Retro
  Mina kollegor på magasinet Scandinavian Retro gör ett hästjobb varje år då de ringer runt till loppisar i hela Sverige och kollar om de kommer att ha öppet i sommar. “Alla dagar?”, “Vilka öppettider har ni?” och så vidare. I år har de listat hela 923 loppisar landet runt!
 2. Ta hjälp av mobilen
  Shpock är streetloppisappen som hjälper dig hitta fynd i din närhet. Objekten sorteras utifrån var i landet du befinner dig med hjälp av GPS. Appen är gratis att ladda ner och använda och finns för både iOS och Android.
 3. Kolla anslagstavlor, turistbroschyrer, lokaltidningen etcetera där du är. Den här världen är inte helt digital ännu. Och det är en del av charmen, tycker jag.

Vad ska man köpa då? Jag skriver upp saker som jag saknar under året – en vas i just den färgen, en byrå till barnrummet, en svart pennkjol och så vidare. Jag köper sällan saker bara för att de är fina – jag vill veta att det finns en plats för dem (Det är lite galet att många av oss har så mycket prylar att vi inte ens ser vad vi har, tycker jag. För mig och många av mina bekanta är det en stress att sortera och slänga alla saker vi har! Galet. Men det är en annan historia…).

Fynda designklassiker är förstås alltid kul. Men svårt. Prylar från Upsala Ekeby, Stig Lindberg etcetera är ju sådant som de flesta letar. Men ibland kan man ju ha tur! Vet du vad designprylen heter kan du få en fingervisning om värdet genom att googla på auktionssajter för att se vad olika föremål klubbats för.

Annars – åk runt och känn dig spontan bara! Och jaga inte ihjäl dig. Det ska vara lustfyllt att åka på loppis, inte prestationstyngt. =)

 • 0 Kommentarer
 • Lämna en kommentar