Guide

Läckert i vegetariskt läder

Foto: Möbelföretaget Hans K jobbar bland annat med Bonded leather, gjort av spill som sedan “klistras fast” på textil yta. Här kollektionen Colibri.

Igår skrev jag om vad vegetariskt läder (pleather) är. Och eftersom läder fortsätter vara så hett som trendmaterial tänkte jag tipsa om mer hållbara läderprodukter – vissa av alternativa material, vissa av återvunnet “vanligt” läder.

Jacka vaxad canvas

Vaute coutures alternativ till läder är vaxad canvas. Slitstarkt och vattentåligtutan att kännas plastigt.

Pammies_The_Cove_Classic_Pair_1024x1024

Pamela Anderson (hon från Baywatch, ni vet) har tagit fram uggs-liknande skor gjorda av återvunnen polyester. Ser verkligen ut som mocka! Finns här.

Goingout_recycled leather

Nillings Gör väskor både av vaxad canvas och restbitar av läder. Tjusiga värre!

gyllene skor2 Beyond Skin

Vem kan motstå ett par gyllene skor? Inte jag i alla fall. I Synnerhet inte när de är gjorda av konstläder med vegetabilisk polymerbeläggning. Dessa kommer från Beyond Skin.

Kudde av kork

Kork kan också pressas och behandlas så att det liknar läder till känsla och utseende.

Ja, det här är bara några exempel. Hoppas ni gillar! Återkommer säkert med mera. =)

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Guide

Vegetariskt läder – vad är det?!

Foto: Veganprodukter från Stella McCartney.

Vadå?! Plast är väl vegetariskt? Och tygskor?
Absolut, men att plast sällan är bra för miljön vet vi ju. Andas dåligt gör det också. Tyg är ofta hyfsat skönt på foten, men inte alltid tillräckligt robust. Vanligt läder är en stor belastning för miljön – resursåtgången är alltid stor när produkter kommer från djur.

Därför föddes idén att försöka hitta eller skapa en vegetarisk motsvarighet till vanligt läder. Britten som står bakom det vegetariska lädrets uppkomst heter Robin Webb.
Han hade länge funderat över om det gick att hitta “vegetariska” material som betedde sig mer som läder – och till och med lagt undan pengar för att kunna finansiera sådan produktion. Då slog slumpen till.
– Jag var på väg hem från Skottland, liftandes. Killen som erbjöd mig lift berättade om ett material som används i båtar, ett slags syntetiskt mikrofiber. Kanske kunde det fungera också för skor? Det gjorde det, berätta Robin för Fria Tider.
Och så var www.vegetarian-shoes.co.uk fött. Idag säljer fler företag skor, väskor etc av vegetariskt läder. Materialet ser ut precis som läder, känns och beter sig som det. Skorna är dessutom tåliga och vattentäta – samtidigt som de andas. Se bara upp så att konstlädret inte innehåller petroleumbaserade material som PVC.
Jag har själv kängor från Ten Points som jag älskar! Så snygga, hållbara och sköna! De ser ut så här:

vegetarian leather

I morgon tipsar jag om fler snygga produkter av vegetariskt/miljövänligt läder. Och lista över varumärken som säljer vegetariskt läder finns bland annat här:

http://www.djurensratt.se/butiker-med-djurvanliga-skor-och-andra-skinnprodukter

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Gul thaicurry

Det tar 10-15 extra minuter att göra egen currypasta. Och det krävs en del ingredienser. Men det är sååå värt det! Den här satsen räcker till många curryrätter framöver. Vad du ska lägga i grytan väljer du förstås själv, men här är en av mina favoritblandningar.

Gul thaicurry

Gul currypasta (ca 2 dl)
3 torkade guajillo-chilis
1 tsk svartpepparkorn
2 tsk korianderfrön (eller 1 tsk torkad)
1 tsk spiskummin
1 tsk malen gurkmeja
4-5 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk färsk ingefära, riven
3-4 schalottenlökar, finhackade
2 citrongrässtjälkar, den vita delen, hackade
1 tsk finrivet limeskal + 1 msk saft

Grytingredienser
jordnötsolja
5 dl kokosgrädde
1,5 dl grönsaksbuljong
150 g brytärtor/haricot verts
150 g färsk babymajs
1/2 aubergine, skuren i ca 1 cm breda strimlor
1/2 stor squash, skuren i ca 1 cm breda strimlor
100 g blomkål, delad i små buketter
1/2 röd paprika, skuren i 1 cm breda strimlor
Ev 1-2 limeblad
1,5 fisksås
1 tsk farinsocker
färsk koriander, ev rostade cashewnötter

Gör först currypastan. Blötlägg chilin i uppkokat vatten i ca 15 minuter. Låt rinna av och hacka. Hetta upp en stekpanna och rosta svartpepparkorn samt korianderfrön i 2-3 minuter. Mal till pulver i en mortel. Lägg de malda kryddorna tillsammans med övriga ingredienser till currypastan i en matberedare och kör ihop eller mixa ihop dem med stavmixer.
Hetta upp wokpannan på medelvärme och häll i jordnötsoljan. Lägg i 1,5-2 msk currypasta och bryn en minut. Slå i hälften av kokosgrädden och sjud i ca 10 minuter. Häll i buljongen, grönsakerna, limeblad och resten av kokosgrädden och sjud ca 5 minuter tills grönsakerna mjuknat men fortfarande är spänstiga. Rör ner fisksåsen och sockret och salta ev lite extra. Garnera med färsk koriander och ev rostade cashewnötter.

Den hemmagjorda curryn gör hela skillnaden!

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar