Meny

Recension

Test: Boragoolja botar aknen

Det här måste vara det ultimata presenttipset: Borago-olja från emma noel som kommer få mottagaren att “Love the giver”. =)
Jag själv är helt såld på boragooljan (som även kallas gurkörtsolja) eftersom den har lugnat ner min hy två månader i sträck nu, under dagarna före mens då jag vanligtvis har både rodnader och plitor i ansiktet. Den är väldigt skön och lätt att använda eftersom den är relativt lättflytande och går in i huden snabbt utan att kladda.

Fler användningsområden för oljan:
* Oljan doftar lite diskret matoljeaktigt – och går också att använda till matlagning om man inte vill ha den i ansiktet.
* Just nu har jag ganska torr hy (det brukar bli så när min kropp kämpar mot förkylningar som ligger och lurar i kroppen) och därför applicerar jag först ett tunt lager boragoolja i ansiktet innan jag lägger på min dagkräm. Huden känns mjuk och len hela dagen efter den behandlingen.
* Boragoolja används i produkter mot skorv i hårbotten hos bebisar.
* Hjälper även mot eksem och irriterad hy.

Hjärtat på bilden kommer förresten från Svenskt Tenn. Perfekta gå-bort-presenterna!

 

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Livsstil

Veckans vardagsvego: Stekt ris med ägg och grönsaker

Stekt ris kan man ju blanda ner i stort sett vilka grönsaker/nötter/kryddor som helst – men jag blev nyfiken på härlige Tareq Taylors variant. Det blev förstås gott – men jag använde lite mindre lök och mer fett än vad som stod i receptet för smakens skull, samt salta jordnötter i stället för naturella. Barnen gjorde tummen upp!

Stekt ris med ägg och grönsaker
4 port

1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 Hot Lemon chili (andra chilisorter funkar förstås också)
150 g vitkål
1 morot
3-4 msk raps- eller sololja
1 dl salta jordnötter
1 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
1 tsk curry
5 dl kallt kokt basmatiris
100 g böngroddar
2 ägg
1/2 dl hackad färsk koriander

Skala och hacka löken och vitlöken. Kärna ur och strimla chilin. Strimla kålen. Skala och skär moroten i stavar.
Hetta upp oljan i en stekpanna, på hög värme. Lägg i lök, vitlök, chili, kål, morot och jordnötter och stek i ett par minuter under omrörning. Salta och peppra.
Strö över curry och fortsätt steka i någon minut under omrörning. Tillsätt det kokta riset och stek någon minut till.
Knäck i äggen och rör runt. Tillsätt även böngroddarna och stek någon minut.
ta av plattan och strö över rikligt med koriander.

Servera direkt och njut! =)

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Livsstil

4 enkla grunder för ett miljövänligare liv

Biffen, bilen, bostaden och börsen. Det är egentligen de enda ord man behöver komma ihåg för att leva ett mer miljövänligt liv. För det är ju så – även om de stora besluten om fossila bränslen etc måste komma från våra politiker, så måste vi själva också vara beredda att förändra vår livsstil för att bibehålla vår härliga jord i hyfsat skick.
Men grejen är den att det inte ens behöver vara en uppoffring att tänka om. Det bästa med att göra saker som är bra för miljön (spara energi, minska matsvinnet, välja cykeln framför bilen etc) är att det ofta är väldigt bra för privatekonomin och hälsan också. Kul är det också! Helt plötsligt provar jag nya maträtter och lär mig en massa nytt som känns spännade och ger framti

Kommande söndagar tänkte jag gå igenom de fyra B:na lite mer på djupet och skriva om miljövänliga alternativ och förslag inom respektive område, men här kommer en kort sammanfattning:

Biffen
Här handlar det förstås om att äta mindre kött och mer vegetariskt.

Bilen
Vi behöver både resa/åka mindre generellt, och driva våra fordon med förnybara bränslen. Där kan jag tänka mig att det kommer att hända en hel del spännande – i synnerhet nu när allt fler länder pratar om att förbjuda bensindrivna bilar. Läs mer t ex här.

Bostaden
Det viktigaste är att välja bra uppvärmning av bostaden, men allt fler (forskare, stadsplanerare etc) funderar också över HUR vi ska bo.

Börsen
Hur och vad vi konsumerar. Jag skrev lite om det förra söndagen:
http://www.naturligtsnygg.se/veckanseko/kronika-stressen-over-att-ha-for-manga-prylar/
Men det finns förstås väldigt många aspekter på vår konsumtion – både lokalt och globalt – som jag tänkte försöka titta på lite mer.

Ser fram emot det själv. 😉

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar