Meny

Veckans miljöhjälte: Sjöpungen ska driva våra framtida bilar

Jag har faktiskt skrivit om detta under till manteldjur förut, klicka här för att läsa. Men nu verkar det vara nära på allvar, att sjöpungarna kan bli ett seriöst alternativ till fossila bränslen.

Företaget Marin Biogas AB i Lysekil odlar redan idag sjöpungar i stor skala. Nu inleder bolaget också ett samarbete med Luleå tekniska universitet (LTU) för att hitta ett sätt att tillverka bioetanol till bilar och andra fordon av sjöpungarnas cellulosarika ytterhöljen, alltså själva “mantlarna”, på ett effektivt sätt.

 – Tidiga försök som vi gjort, visar att vi nu uppnår 85 procents utbyte vid tillverkning av etanol från sjöpungens cellulosa. Nu ska vi förbättra processen ytterligare, säger Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid LTU, enligt ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att sjöpungsbränslet kunna täcka hälften av den årliga etanolkonsumtionen i Sverige – och Energimyndigheten tror på projektet så pass att de beviljat ett anslag på 4,7 miljoner kronor till projektet.

Naturkraft får ibland en väldigt tydlig innebörd.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Recension

Test: Lily Lolo Natural Mascara

Att hitta rätt mascara tycker jag är ganska svårt. Både när det gäller “giftmascara” och när det gäller naturlig mascara. Jag satsar mest på ögonen när jag sminkar mig (typ inte alls på övriga ansiktet till vardags), och därför har både mascara och kajal varit viktigaste makeup-produkterna för mig. Förutom när jag var riktigt hardcore på gymnasiet och inte ville använda något onaturligt – varken smink eller hårspray eller annat. =)

Une är bästa mascaran jag testat hittills, men när jag läste att de ska lägga ner sin produktion blev det dags att testa nytt igen. Here we go!

Lily Lolo Natura Mascara Black, 169 kr. Jag tycker om den breda borsten, som smalnar av en aning längst ut. Den gör det lätt att komma åt och separera alla fransarna. Själva mascaran är lätt att applicera, klumpar sig inte och är väldigt mörkt grå – på gränsen till svart. Den ger både längd och volym åt fransarna och sitter kvar hela dagen utan att “fälla”. Mycket nöjd!

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Nytt och ekologiskt vid diskbänken

Att det faktiskt är bättre att diska i maskin än för hand, tror jag att de flesta vet vid det här laget. Men vi har till exempel gammalt porslin med guldkant – arv från makens farföräldrar – som vi inte vill riskera att förstöra. Och glas som inte passar i diskmaskinen. Plus att vissa saker – som köksknivar och vissa kastruller – håller mycket längre om man diskar dem för hand.

Det jag försöker göra är att välja diskmedel, disktrasa och annat som är hållbart och ekologiskt i stället. Här är några nyheter och gamla favoriter.

Diska ekologiskt designtorget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scandinavian Design Factory gör produkter som är tänkta att hålla över tid – av vegetabiliskt garvat läder, massiv ek och stål i stället för plast. Köksficka för bestick, 900 kr.

Designtorget har rengöringsprodukter som består av mer än 95 % naturliga råvaror. Utsläpp kompenseras genom miljöprogram, såsom skogsplantering. Diskmedel med doft av rabarber, 129 kr.

Disktrasa av 100% lin. Suger upp fukt bra och går att tvätta massor med gånger. 105 kr, Växbo Lin.

Diskborste av bok och tagel. Själva huvudet går att byta ut. 48 kr, Iris Hantverk.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar