Meny

Nytt och ekologiskt vid diskbänken

Att det faktiskt är bättre att diska i maskin än för hand, tror jag att de flesta vet vid det här laget. Men vi har till exempel gammalt porslin med guldkant – arv från makens farföräldrar – som vi inte vill riskera att förstöra. Och glas som inte passar i diskmaskinen. Plus att vissa saker – som köksknivar och vissa kastruller – håller mycket längre om man diskar dem för hand.

Det jag försöker göra är att välja diskmedel, disktrasa och annat som är hållbart och ekologiskt i stället. Här är några nyheter och gamla favoriter.

Diska ekologiskt designtorget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scandinavian Design Factory gör produkter som är tänkta att hålla över tid – av vegetabiliskt garvat läder, massiv ek och stål i stället för plast. Köksficka för bestick, 900 kr.

Designtorget har rengöringsprodukter som består av mer än 95 % naturliga råvaror. Utsläpp kompenseras genom miljöprogram, såsom skogsplantering. Diskmedel med doft av rabarber, 129 kr.

Disktrasa av 100% lin. Suger upp fukt bra och går att tvätta massor med gånger. 105 kr, Växbo Lin.

Diskborste av bok och tagel. Själva huvudet går att byta ut. 48 kr, Iris Hantverk.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Livsstil

Hur miljövänlig är du?

Jag har börjat veckan med en riktig nagelbitare: Att kolla hur miljövänlig jag egentligen är.
Jag vet att min familj och jag är bra på vissa saker: Vi har grön el och värme huset med hjälp av luftvattenvärmepump. Vi källsorterar i stort sett allt. Vi åker mycket kollektivt, slänger väldigt lite mat och så vidare. Jag vet också att vi är kassa på vissa saker: Vi har svårt för att avstå den där flygresan vi gör (nästan) varje år, vi köper inte så mycket second hand (även om jag tror att vi konsumerar relativt lite) och vi kör en dieselbil.

Därför var det med lite bävan som jag gick in på sajten Klimatkontot.se – där man alltså kan testa ungefär hur mycket koldioxid man släpper ut per år. Först får man  fylla i “Snabba svar”, med frågor som täcker in de mest klimatpåverkande utsläppen från din livsstil. Sedan kan man se sitt resultat – och ev välja att fylla i “Fler frågor tack!”. Om man fyller i de frågorna också blir beräkningen av klimatpåverkan mer komplett. Om man inte gör det används schablonfaktorer för dessa frågor.

Sverige: Vi har ett resultat!
Efter att ha svarat på de snabba svaret visade resultatet att min livsstil genererar cirka 5,2 ton koldioxidutsläpp per år.
Efter att ha svarat på fler frågor var resultatet 4,7 ton koldioxid.

Värt att notera är dock att jag baserade svaren på det senaste året då vi verkligen inte behövt köpa särskilt mycket – vi har till exempel de prylar och de vitvaror vi behöver där hemma och vi har bra (och ganska stora) basgarderober.
Och mycket riktigt är det den där flygresan och det faktum att vi kör bil på diesel som ställer till det. Klickar man på “Minska min klimatpåverkan” får man nämligen förslag på vad man kan göra för att minska sin klimatpåverkan.
Jag har också loggat in och sparat mina resultat så att jag kan jämföra mellan olika år (nästa år kommer att bli en riktig dipp eftersom vi måste renovera stora delar av nedervåningen i år, pga ett fel i vårt vattenburna värmesystem).

Helt OK, ändå! Enligt WWF är svenskens snitt 11 ton/person. Men vi bör ha kommit ner på 2 ton per person, globalt sett, för att konsekvenserna av den globala uppvärmningen inte ska riskera att bli för stora.

Just Klimatkontot har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet. Men det finns fler verktyg, bland annat Klimatkalkylatorn.se, som jag dock tycker är aningen “trubbigare”.

Testa du också, vettja!

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Livsstil

Veckans vardagsvego: Risi bisi med lite sting!

Risi bisi betyder ris och ärtor och är en variant på risotto. Här har jag tagit mig lite friheter i tolkningen av rätten, genom att tillsätta frysta sojabönor och annat smarrigt.
Det här är också en rätt som är väldigt lätt att komplettera med kyckling, fisk, halloumi, ägg, friterad tofu etc – för att på så sätt tillfredsställa olika smakpreferenser.

Risi bisi med lite sting
4 port

2 dl avorioris
2 msk grönsaksfond i 8-9 dl vatten
1 msk olivolja
1 rödlök i skivor
2 vitlöksklyftor i skivor
1 tsk curry
3 dl strimlad purjolök
1-2 msk sweet chilisås
1 msk ostronsås
2 msk soja
Ev chiliflakes eller Chili explosion
ca 125 g frysta sojabönor
8-10 cocktailtomater, halverade

Sås:
2 dl turkisk yoghurt, 10 %
2 msk sett chilisås
1 dl strimlad färsk basilika

Börja med riset. Värm 8-9 dl vatten med grönsaksfond i. Stek avorioriset på låg värme i olja eller smör, till kornen är transparenta. Tillsätt grönsaksbuljong, någon deciliter i taget, och koka som en vanlig risotto i 18-20 minuter.
Fräs sedan röd lök, vitlök och curry i olivolja. Blanda ner purjo och låt steka med någon minut. Tillsätt det kokta riset. Smaksätt med sweet chilisås, ostronsås och soja, samt ev chiliflakes eller Chili Explosion. Rör ner sojabönorna och låt dem bli varma. Garnera med cocktailtomater.
Blanda ihop såsen och servera till.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar