Meny

Guide

Blogg, insta, fb – här hittar du bästa återbruksprojekten!

Lampor från Remade By.

Jag är tyvärr helt usel på att pyssla och skapa. Eller rättare sagt – jag tar mig inte tid till det. Jag har fullt upp med att skjutsa runt barnen på deras träningar om kvällarna, och försöka hinna träna själv. Plus det där vardagliga pysslet med tvätt, städ, laga mat och så vidare…
Men jag drömmer ofta om fina DIY-projekt som jag vill ta mig an. Någon. Gång. Ska. Det. Bli. Av.
Och tittar längtansfullt på hur duktiga andra är på att använda det de har, för att sedan skapa nya, fina saker av det.

Jag tänkte tipsa om några av mina favoriter när det gäller bra källor till DIY-inspiration och idéer.
Instagram är förstås en riktig guldgruva, där jag har mycket kvar att upptäcka. De tre största favoriterna hittills är:
@kreativakarin. Hon är så duktig att hon fått ge ut böcker med sina projekt. Härlig, färgstark människa dessutom.
@pysselmorsan. Hon har ju galet många följare, så det kanske är att slå in öppna dörrar att tipsa om henne. Men då får det vara så – hon är värd all uppmärksamhet hon kan få med sina snygga och egensinniga projekt.
@englaskreativeverden. Norra Engla bjuder på underbar färgfest med DIY, återbruk och pyssel. Jag blir alltid glad av att titta in på hennes konto.

Bloggar finns det förstås en uppsjö av. På Hus & Hem anlitar vi ofta Sanna & Sania, eftersom de aldrig saknar idéer. Tror de har skrivit minst fem böcker (!!!) om olika betongprojekt, men de bjuder även på bra “pimpa loppisfyndet”-tips och en massa annat. Hemmafixbloggen, Minna Mercke Schmidt och Anna Örnberg är självklara DIY-auktoriteter.
Härom dagen snubblade jag över Livsglitter. Hon har gjort detta fantastiskt fina bord (Foto Louise Hietanen) av en gammalvindslucka och rostiga järnhjul som hon fått från vänner.

Bord upcycled table

På Facebook finns det en massa roliga grupper att följa för alla återbrukare och upcyclare också. En av de största och bästa är gruppen “Återbruka mera”, som jag bara älskar! Tips – kolla in mattan gjord av gamla konsumkassar som publicerades 27 mars. Galet fin!
Gillar också gruppen “DIY – Gör det själv”.

Pinterest: Sök på Ikea-hacks, DIY inom vilket område som helst – och du får så många idéer serverade att du baxnar!

Sedan finns det förstås många företag som satsar på återbruk. Återbrukshyttan gör fantastiskt fina vaser, lampor etc av gamla flaskor. Jag har skrivit mer om Anny och hennes företag här.
Eller Remade by, som precis tagit in de fina barnryggsäckarna av återbrukade markisdukar som ni ser överst i inlägget.
Det finns till och med utbildning i Recycle Design, vid Eskilstuna Folkhögskola, som man kan gå.

Gammalt är det nya nya! Och det känns allt annat än mossigt.

 

DIY och ÅTERBRUK är temat för kollektivet The Sustainable Society denna månad. Fler idéer och inspiration får du i mina kära kollegors bloggar:

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Recension

Test: Madaras dag- och nattkräm för mogen hy

Fram tills att jag började använda oljor och naturliga krämer i ansiktet hade jag ganska torr hy. Det krävs både fukt och fett, året om, för att huden ska se slät och fin ut.

Därför föll jag för beskrivningen av Madara Time Miracle Age Defence dag- och nattkräm:
“Krämen skyddar och motverkar negativ påverkan på huden orsakad av yttre påfrestningar, stärker kollagen och återuppbygger hudstrukturen, samt ger en trött hud mer energi. Passar en mogen hud.”

Nu har jag testat krämerna också. :-)

Madara Time Miracle Age Defence Day Cream: Krämen presenteras i en praktisk flaska med pump som underlättar bra dosering. Ut kommer en vit creme som är relativt lättflytande med (tycker jag) lätt doft av lakrits. Huden suger upp cremen direkt -och jag brukar applicera två lager för att huden ska kännas ordentligt insmord. Väl på plats känns cremen lite syrlig och “aktiv”. Den ger huden fin lyster och reducerar fina linjer, men jag behöver ändå grunda med lite olja för att huden inte ska kännas torr under dagen.

Madara Time Miracle Total Renewal Night Cream: Jag brukar inte använda nattkräm – utan applicerar olja i stället – men den här fungerar nästan lika bra som de flesta oljor jag testat. Den är nästan lite “lerig” i konsistensen, vilket gör att den är svår att stryka ut över hela ansiktet på en gång. Man får liksom stryka ut den lite i taget. Men väl på plats känns den vårdande och mjukgörande. Även denna har svag lakrits/fänkålsdoft som jag gillar.

Kort sagt: Bra produkter som definitivt vårdar mogen hy, men för mig räcker de inte till i ensamt majestät. Utan tillskott av olja på dagen känns min hy lite torr ändå.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Guide

Shoppa ekofint till skolstart och hemmakontor

Jag har jobbat i en vecka nu, en del hemma för att försöka få övergången från ledighet till ett arbetsliv i 180 att kännas mindre abrupt. Jag hoppas och tror att framtidens kontorsarbetande kommer att arbeta mer så – både för att vi föräldrar ska få ihop tillvaron och för att det är bättre för miljön när folk stannar hemma i stället för att ta bilen till jobbet.

Därför blev jag inspirerad till att leta efter miljövänliga skol- och kontorsattiraljer! Miljövänligare pennor, burkar till gemen, ryggsäckar i ekologiska material och så vidare. Här är en del av det jag hittade:

Granit: Har häftapparater, saxar, pennhållare med mera i exempelvis obehandlat gummiträ. Även skrivhäften med omslag av återvunnet läder eller återvunnen fiberpapp.

Åhléns: Har framför allt förvaring (boxar att förvara A4-papper i etc) och skrivhäften i återvunna eller hållbara material. Även Pippi långstrump skrivset av 50 % tencel.

Lagerhaus: Har börjat märka sina hållbara produkter med en uggla, och har bland annat kalendrar, almanackor och ställ för kom ihåg-lappar i återvunnet material.

Lapland Eco Store: Denna guldgruva för ecoistas har en hel “avdelning” som heter skolstart med pennskrin, ryggsäckar, gympapåsar, anteckningsblock och annat. Superfina produkter!

Remade By: Skrivbordslampor av trä och gamla konservburkar, med mera.

Ecosphere: Har bland annat Iphonefodral i kork och pennfodral i vegetabiliskt garvat läder.

Hem.com: Har jättefin skrivbordsförvaring (for pennor, gem etc i samma produkt) och kom ihåg-äpple i kork (man kan fästa lapparna med nål på det) som väcker ha-begär.

Pennor är svårare att hitta (rätta mig om jag har fel). Reklambyråer har en del gjorda i återvunnet papper, men då måste man oftast köpa typ 100 i taget… Däremot finns det Svanen-märkta kontorsstolar! Bland annat “HÅG Capisco 8106”, som är mer praktisk än snygg. Men hellre ergonomiskt och ekologiskt än snyggt i dessa sammanhang – om man måste välja.

Läs mer:
Lista över Svanen-märkta möbler för kontor (och hem)

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar