Meny

Livsstil

Veckans vardagsvego: Rödbetssallad med chèvre

Just nu är jag inne i en period då jag bara vill äta matiga sallader – till min familjs stora förskräckelse. Tycker bara det känns så energigivande med alla grönsaker… Det här är en riktig favorit, där citron i dressingen ger det lilla extra!

Rödbetssallad med puylinser och chèvre
4 port

3-4 dl kokta puylinser (ca 2 dl torkade)
2 dl kokt bulgur
6-7 små rödbetor
250 g körsbärstomater
1-2 tsk timjan
200 g chèvre
150 g blandade salladsblad
olivolja, salt och peppar

Dressing:
4 msk olivolja
2 tsk finrivet citronskal
2 msk färskpressad citronjuice
0,5 msk dijonsenap
1 msk flytande honung

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala rödbetorna och skär dem i klyftor. Halvera tomaterna. Lägg på en oljad plåt och blanda med olivolja, salt och timjan. Ställ in i ugnen ca 35-40 minuter tills rödbetorna är lagom mjuka.
Blanda alla ingredienser till dressingen.
Blanda rödbetor och tomater med linser, bulgur och chèvre. Lägg salladsbladen i botten av en stor bunke och lägg rödbetsblandningen ovanpå. Salta och peppra ev extra.
Servera dressingen till.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Livsstil

Varför är vi så bra på att gräva vår egen grav?

Foto: Martin Harvey/WWF.

Ibland blir jag galen på hur människan, som anses vara det smartaste däggdjuret här på jorden, kan bete sig så… dumt och destruktivt.

Det verkar nästan vara människolag (naturlag är det ju inte) att vi måste driva saker till bristningsgränsen innan vi vaknar upp och inser att vi måste byta riktning. Och det gäller i alla möjliga sammanhang.

Ta vår hälsa till exempel. Hur många känner man inte som kört på allt vad tyger håller tills kroppen slutligen säger stopp. I form av utmattningssymptom, hjärtattack eller annat.

Eller mitt favoritämne: Miljön. Måste vi till exempel döda ALLT liv i haven innan vi vaknar upp? Eller måste vi ha smog à la Kina för att fatta att vi inte kan fortsätta förgifta luften vi andas med utsläpp av fossila bränslen?

Och sedan var det det här med att hålla på och utrota djur. Bara för att, typ. Åka till Afrika, skjuta ett lejon och slänga det mesta – förutom huvudet och skinnet som ska visas upp för imponerade polare därhemma – på avfallshögen. Eller ta livet av noshörningar för att få till det i sänghalmen. Pardon my french, men hört talas om förspel? Och vad gör ni den dagen då det inte finns några noshörningar kvar? No more vuxenkramar?

I veckan läste jag om reservatet Selous i Tanzania, där 15 000 av tidigare 120 000 elefanter finns kvar. Om ingenting görs riskerar elefanterna att utrotas inom fem år. Fem år!
Dessutom är Selous rikt på mineral, olja och gasfyndigheter. 75 procent av ytan har upplåtits som olje-, gas- och gruvkoncessioner, enligt WWF. Många innehas av utländska exploatörer som får finansiering av internationella banker.
Lokalbefolkningen lär inte se en skymt av pengarna det ger – samtidigt som miljön tar skada. Rovdrift i dubbel bemärkelse…

Varför gör vi så här? Hur kan vi agera så kortsiktigt? Vi underminerar ju sakta men säkert vår egen existens här på jorden.
Utan liv i haven blir många av oss utan mat. Utan ren luft kommer vi sakta att kvävas. Och utan rena jordar att odla i kommer vi sakta men säkert att förgifta oss själva. Då spelar pengarna på banken ingen roll.

Egentligen är vi ju mycket klokare än så här. Eller?

 

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Guide

Inred eko: Giftfritt i köket

Liv, ett Svanenmärkt kök från Vedum. Gjutjärnspanna “Noir”, Skeppshult. Stekspade, Laplandecostore.se.

Att vara miljövänlig i köket är kanske den största utmaningen, för här finns alla ingredienser (höhö): elektronik, möbler, köksredskap, ytskikt och textilier. Jag har skrivit mer specifikt om att plastbanta i köket här. Men här kommer en mer övergripande lista på sådant som gör köket härligare att vara i – på alla sätt och vis.

Köksskåp
Välj: Svanenmärkta kök med FSC-märkt trä. Ikea har också köket “Kungsbacka” med luckor av återvunnen träfiber och skyddande lager av återvunna pet-flaskor.
Undvik: Luckor med en kärna av spånskivor, de innehåller alltid en viss mängd formaldehyd (även om halten är hårt reglerad) som avges till luften. Det är cancerogent.

Köksredskap
Välj: Redskap, grytor, pannor och förvaringsburkar i naturmaterial. En stekpanna av gjutjärn håller till exempel för evigt. Jag har skrivit en liten guide för Bagaren & Kocken om det, läs här.
Undvik: Utrustning med antistick (t ex många sorters bakplåtspapper, teflonpannor mm). De är behandlade med perfluorerade ämnen, som kan vara reproduktionsstörande och cancerframkallande. Undvik också plast.
Tips! Komposterbara och oblekt bakplåtspapper finns t ex hos Medvetna.se.

Trämöbler
Välj: FSC-märkt trä.
Undvik: Möbler av tropiska träslag, så kallad hardwood (t ex mahogny, teak och akacia). De träden behövs i regnskogarna.

Golv
Välj: Naturmaterial som klinker, trägolv eller linoleummatta.
Undvik: Plastmattor, som kan innehålla hormonstörande pvc. Tropiskt trä.

Kylskåp/frys
Välj: Nya modeller märkta med A+++.
Undvik: Begagnade kylskåp/frysar. Om man byter ut ett kylskåp från 1990-talet mot ett A+++ kylskåp har man, enligt livscykelanalyser, tjänat in miljöpåverkan på 2-3 år. Det beror på förbättrad energieeffektivitet vid både tillverkning och användning, enligt Naturskyddsföreningen.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar