Meny

Livsstil

Veckans vardagsvego: Fusilli från Gotland med rucolapesto

Durumvete odlas vanligtvis i Medelhavsområdet, men nu lanserar Kungsörnen pasta av durumvete som odlats på soliga Gotland.
Jag fick pressprov härom veckan och var förstås tvungen att testa – alltid positivt med närodlat, ju. Omdöme: Studsig pasta, som smakar precis som den ska!

Fusilli från Gotland med rucolapesto
4 port

500 g fusilli
1 knippe sparris
ev fetaost
salt och peppar
Pesto:
1 dl skållad sötmandel
100 g ruccola
1 vitlöksklyfta, pressad
1,5 dl prästost, riven
1 dl rapsolja
ev extra vatten

Börja med peston: Skålla, skala och rosta mandeln gyllenbrun i en torr, het stekpanna. Lägg i en matberedare (eller använd stavmixer) och mixa ihop med rucola, vitlök, ost och olja till en slät pesto. Vill du ha en finnigare pesto, tillsätt vatten.
Koka pastan.
Ta boort den grova delen av stammen på sparrisen och fräs den i smör eller rapsolja. Salta och peppra. Tärna ev fetaost.
Blanda den nykokta pastan med peston. Servera med sparrisen och ev fetaost.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Bin kan vara boten mot multiresistenta bakterier!

Foto: Anna Lind Lewin/Svenska Bin.

Jag vet inte om ni läste det förra vecka – det var ganska stora nyheter i trädgårds- och naturtidningar etc.
Hur som haver: Det kan vara så att bin är räddningen när det gäller kampen mot multiresistenta bakterier! Fattar ni vad häftigt!? Här har vi tillverkat antibiotika i alla år, nya versioner i takt med att bakterierna utvecklat resistens. Och så fanns kanske svaret hela tiden i binas färska honung (eller rättare sagt, mjölksyrebakterier från binas honungsmagar)!

Forskaren Tobias Olofsson, Lunds universitet, har vuxit upp med bin och vet att honung fungerar mot ont i halsen och sår. När han under sin utbildning undersökte blommors mikroorganismer fann han ibland mjölksyrebakterier och tänkte att bina kanske får med sig det när de samlar nektar – och att det kunde ligga bakom den läkande effekten som färsk honung har. Så här svarar han i tidningen Allt om Trädgård på frågan om honung kan användas i kampen mot antibiotikaresistens:

– Helt säkert. Dessa bakterier samarbetar och bildar en stor mängd olika antibiotikaliknande ämnen som tillsammans är väldigt starka. De verkar klara av alla sjukdomsbakterier, vilket beror på den stora mängd olika ämnen de har i sin vapenarsenal – ett superbredspektrumantibiotika.
Och till Svensk Natur säger han:
– Mjölksyrabakterierna har haft 100 procent effekt, även mot mördarbakterier.

Honung som sälj i butik har inte dessa goda mjölksyrebakterier kvar, men Tobias och hans kollega Alejandra Vásquez har tagit fram en salva som testats inom djurhållningen och på människor med kronilska sår, med väldigt goda resultat. Det blir spännande att se vad som kommer härnäst!

Inte nog med att bin är helt avgörande för vår matförsörjning, de kan alltså bota oss från allehanda sjukdomar också! <3

 

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Recension

Test: Dark chocolate ansiktsmask

Mmm… Första ordet som dyker upp i huvudet när jag först peelar ansiktet med Maria Åkerbergs AHA & Jojoba Peeling – en produkt som doftar Ako Mintkola, som jag älskar!

Det blir inte sämre – tvärtom – när jag sedan lägger på “Dark Chocolate Mask”, som doftar ljuvligt likt chokladmousse. Enda nackdelen är väl att jag blir väldigt sugen på godis…

Här kommer mina omdömen om produkterna:
AHA & Jojoba Peeling, Maria Åkerberg. Jag valde den för att den passar alla hudtyper och för att den uppges förebygga akne. Sedan jag började använda boragoolja varje kväll har jag dock inte haft så mycket akne att tala om. Det jag kan säga är att peelingen är lätt att massera in i ansiktet och att den skrubbar bra, men ändå skonsamt. Det känns inte som att jag har små rivsår över hela ansiktet – en upplevelse jag haft förr.
Dark Chocolate Mask, Maria Åkerberg. Snacka om lyxig känsla att få smörja in hela ansiktet med ljuvligt doftande chokladmask… Tycker också om den krämiga konsistensen, som gör masken lätt att applicera. Vissa masker ger ju en kylande effekt på huden. Det gör inte den här – snarare lite tvärtom. Det känns som att blodcirkulations kommer igång. Masken ska sitta i 10 minuter och lämnar mitt 40-åriga ansikte varmt och lent – men faktiskt aningen torrt . Men doften är fantastisk. Bara att erkänna, helt förförd av den. 😉

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar