Meny

Snyggt och hållbart från LIND DNA

LIND DNA startades av två danska systrar, som började fundera kring vad man göra av återvunnet läder – och det kom också att bli “stommen” i deras nuvarande designkollektion.

Lädret i LIND DNA:s kollektion fångar en stark trend när det gäller hållbarhet: Att ta vara på spill från sådant som ändå produceras:

– Det rör sig om gammalt läder som tidigare använts i möbler eller blivit över vid möbeltillverkning: kärnläder som granuleras och blandas med cirka 20 procent naturgummi för att skapa ett slitstarkt och smutsresistent material, förklarar grundaren Preben Lind.

För att minska svinnet ytterligare tillverkar företaget sina produkter på beställning – grytunderlägg, bordstabletter, brickor men även möbler av olika slag.

Om läder i sig är ett hållbart material kan diskuteras. Å ena sidan är det resurskrävande eftersom materialet kommer från djur som förbrukat en massa foder och vatten etc under sin livstid. Å andra sidan – när man använder det i möbler etc så är det ett material som håller superlänge bara man tar hand om det på rätt sätt.
När man bor i ett land som Danmark, med så många välkända möbeltillverkare, känns det också logiskt att försöka ta tillvara så mycket av spillet från dem som möjligt.

Jag tycker helt enkelt att det är inspirerande med företag som tänker till kring de lokala förutsättningar som finns, och startar verksamhet utifrån det!

Som i Sverige, med all vår skog – hur kan vi använda den på ett så mångsidigt och hållbart sätt som möjligt. Bara fantasin sätter stopp…

Guide

10 tips till dig som vill ge bort gamla grejer

Det finns en hel del människor som använder insamlingar lite som en skräpkorg. Vi “ger bort” sådant som kanske egentligen borde slängas direkt i soporna eller lämnas in till textilåtervinning i butikerna i stället (när det gäller textilier då). Men Emma Enebog, hållbarhetschef hos Myrorna, har en ganska skön syn på det hela:

– Vi har åtagit oss utmaningen att öka återanvändningen i Sverige och att öka insamlingen av textil. Då är det viktigt att vi till exempel kan ta hand om all textil, hel såväl som trasig, eftersom det är enklast för givaren. Det är dessutom det bästa ur ett miljöperspektiv. Den negativa konsekvensen av det är att vi får in sådant som är obrukbart, men den positiva effekten är att tröskeln är låg för den som vill skänka.

I stället satsar Myrorna på att “utbilda” givarna. Här är deras bästa tips till den som vill skänka:

  1. Se till att det du skänker är rent och torrt (extra viktigt när det gäller textilier). Släng aldrig textil i soporna, även en strumpa med hål i kan återvinnas.
  2. Knyt ihop påsen som du lämnar dina gåvor i så att ingenting faller ur.
  3. Packa noggrant så att grejerna tål lite hantering. Ett skyddande tidningspapper runt kaffekoppen är till exempel en god idé.
  4. Knyt alltid ihop skosnörena eller fäst ett gummiband runt skor så att paret hänger ihop.
  5. Testa att elektroniken du skänker faktiskt fungerar. Trasigt ska till Återvinningscentralen.
  6. Äldre plastleksaker kan innehålla skadliga kemikalier. Om de luktar illa eller har vätskor i sig ska de sorteras som farligt avfall på Återvinningscentralen – inte ges bort.
  7. Lämna dina saker på rätt plats. Släng till exempel inte hårda prylar i textilboxar, och ställ inte dina påsar utanför en stängd butik.
  8. Det du skänker måste tåla transporter. Möbler av låg kvalitet, till exempel bokhyllor av spånskivor,  gör sällan det.
  9. Ingen vill köpa uppslagsverk nuförtiden. Om du inte har plats för dem själv är det bara att slänga dem i brännbart-containern på Återvinningscentralen, tyvärr.
  10. Det du skänker måste vara komplett. Så inga pussel som saknar bitar, tack.
Guide

Här är mitt naturliga favoritsmink – från grund till “garnityr”

Det är rätt fascinerande hur man funkar ändå. Sedan jag gick med i bloggkollektivet på Naturligt Snygg för 2 år sedan har jag gått från ganska ointresserad till hyfsat frälst när det gäller skönhetsprodukter.

Det kan ha att göra med att jag passerat 40…

Men jag håller ändå fast vid klyschan: Jag tycker att skönhet kommer inifrån. Både på det sättet att personlighet faktiskt syns på ytan (jag säger bara Gillian Anderson…) och på det sättet att dålig kost ger avtryck på utseendet direkt.
Men kan kan ju hjälpa skönheten på traven, genom att ta hand om det yttre med vårdande oljor eller framhäva sina anletsdrag.

Därför tänkte jag dela med mig av några riktiga favoriter i badrumsskåpet. Allt från foundation till mascara. Here we go:

Grunden för allt
På morgonen brukar jag bara tvätta ansiktet med ljummet vatten och sedan applicera en ansiktsolja – just nu Mossa Vitamin Oil Cocktail Facial Oil. Medan den sjunker in grejar jag med håret lite och sedan applicerar jag en dagkräm, just nu Madara Time Miracle Age Defence Day Cream  (varför dessa krångliga namn?!).
Om jag har en period med plitor eller blått under ögonen döljer jag det med Juice Beauty Phyto-Pigments Perfecting Concealer Buff (nyans för dem med ljus hy och lite gulhet i hudtonen). Väldigt bra, den täcker effektivt utan att kännas tung på huden. Sedan tar jag min största puderpensel från Ecotools och applicerar Lily Lolo Mineral Foundation Warm Peach ovanpå allihopa, och över hela ansiktet. Resultatet är en jämn, fin hudyta som inte känns som en mask i ansiktet.

Garnityr
Dags för pyntet då!
På kinderna applicerar jag lite rouge: Lily Lolo Pressed Blush Life´s a Peach. Det är en varm korallrosa nyans som ser fin rosighet på ett naturligt sätt.
På ögonlocken använder jag först Lily Lolo Mineral Eye Shadow Sticky Toffee över hela ögnlocket. Det är en skimrande ljusbrun mineralskugga med guding underton. På ytterkanten av ögonlocket applicerar jag en mörkare nyans av guldiga brunt, nämligen Maria Åkerberg Eye Shadow Shiny Amber. När det är fest grundar jag med den sistnämnda skuggan och tar ännu mörkare i ytterkanterna. Min favorit-eyeliner alla kategorier är Dr Hauschka Liquid Eyeliner Black. Lätt att applicera och håller till och med för svettiga crosstrainingpass. Sist men inte minst blir det Lily Lolo Natural Mascara Black på fransarna. Lättflytande, mättad kulör som sitter bra. Förlängningseffekten får Väl godkänt, likaså fylligheten.
Jag har sällan starka färger på läpparna, men rms Lip2cheek Promise funkar både till vardag och fest, och har en väldigt vårdande effekt.

Så! Då är tant redo att erövra dagen. 😉

MÅNADENS TEMA för bloggkollektivet The Sustainable Society är skönhet. Här kan du läsa vad mina begåvade kollegor har att säga om saken: