Meny

Livsstil

Veckans vardagsvego: Vegetarisk pad thai

Jag fullkomligen älskar pad thai. Definitivt topp 5 bland maträtter i min bok. Men jag jagar fortfarande efter det perfekta hemma-receptet på rätten. Nedanstående recept blev bra, men jag har inte hittat den ultimata ingredienslista än… Testa gärna och återkom med feedback!

Vegetarisk pad thai
4 port risnudlar

Jordnötsdressing:
2 msk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk flytande honung
1,5 msk vitvinsvinäger
1-2 tsk sambal oelek
3 msk japansk soja
1 stor lime, saften
1 salta jordnötter

Wokbas:
1 rödlök, skivad

1 gul paprika, delad och skivad
250 g sommarvitkål, strimlad
1 vitlöksklyfta, pressad

2 ägg
1/2 ask färska böngroddar (ca 2 dl)
Lönnsirap efter smak

Topping:
Färsk koriander
0,5 dl mixade jordnötter
limeklyftor

Lägg ingefära, två vitlöksklyftor, honung, vitvinsvinäger, sambal olek, soja, limejuice och 1 dl jordnötter i en matberedare och mixa ihop.
Värm raps- eller jordnötsolja i en wok tills det är riktigt varmt och lägg ner rödlök, paprika och vitkål tillsammans med vitlöksklyftan, woka under omrörning i någon minut. Knäck och rör ner äggen, ett i taget. Dra av woken från plattan om du märker att äggen håller på att bli för brända. Rör ihop så att allt blandas väl och tillsätt böngroddarna samt jordnötsdressingen. Blanda om och låt allt bli varmt. Smaka av med lite lönnsirap efter smak (jo, det är säkert, jag tycker det blev bra!).
Blanda även ner risnudlarna och rör om ordentligt. Toppa med koriander och mer jordnötter, och servera limeklyftor till.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Livsstil

Lyxen att ha “ett land” att åka till

Jag har alltid stört mig lite på stockholmarnas sätt att säga “Jag ska åka ut till mitt land i helgen”. För mig illustrerar det till viss del det faktum att vi (jag tillhär väl egentligen själv Stockholmarna numera) ofta invaderar landets populära resmål och driver upp priserna så pass att lokalbefolkningen ibland har svårt att bo kvar, på grund av för hög fastighetsskatt etcetera.

Men det var en lång parentes. Jag har själv inget eget “land”. Men vi har lyxen att kunna åka ut till mina svärföräldrars lantställe, i stort sett när vi vill. Och varje gång vi gör det känner jag hur stressen rinner av mig så fort jag kliver ur bilen och börjar gå mot den rödmålade sportstugan från slutet av 1960-talet. När vi är där tar vi sällan eller aldrig med oss några paddor och datorer, och jag “glömmer” ofta mobilen inne i stugan när jag tar långa promenader eller går ner till badviken som ligger 5 minuter bort.

Midsommarhelgen var helt fantastisk. Jag tog sommarens första dopp tillsammans med barnen (Klara klarade av det där för flera veckor sedan). Vi fikade. Motionerade. Kastade pil. Gungade. Satt och pratade ute på altanen med utsikt över havsviken ( i alla fall i ena honan av den). Och tro mig, jag fattar vilken otrolig lyx det är.
Men mest uppskattar jag det just för att det känns så otroligt välgörande för hälsan. Framför allt den mentala.

Jag gillar mitt jobb, och bloggen känns väldigt viktig för mig – det är här jag kan skriva om det ämne som engagerar mig allra mest: Hållbarhet. Men jag behöver ordentliga pauser från alla former av uppkoppling. Det tror jag egentligen att de flesta gör – men för mig blir det så tydligt. När jag börjar glömma barnens tandläkartider, förlägger glasögonen för tredje gången samma dag och känner hur det bränner innanför skallbenet av alla kom ihåg som pockar på – då vet jag att det är dags att bara stänga av en stund.

Gå ut i skogen. Läsa en bok. Ta en tur till svärföräldrarnas land över helgen. Det räcker ofta med en kväll – eller ett dygn – ute i stugan för att huvudet ska kännas klart igen.

Det påminner mig också om hur tacksam jag är för vad jag har. Och om att många inte ens har ett land som de får, eller kan, vara i.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Recension

Test: Kanske världens bästa salva från Neal´s Yard!

Nu kommer ni att tro att jag är köpt av Neal´s Yard. För min hyllning kommer att vara onyanserad. Men jag är helt sponsrad (och har hittills alltid varit det).

Neal´s Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm: Första gången jag testade salvan hade jag fått den i present (förpackningen ser annorlunda ut nu). Jag använde den mest som nattkräm under perioder då jag hade extra torr och fnasig hy. Ungefär likvärdigt med en bra ansiktskolja.
När jag fick munsår fick jag för mig att testa salvan igen – jag hade hört att salvan funkar mot det mesta. Jag strök på den innan jag lade mig på kvällen, och dagen efter var såret nästan helt borta. Efter två dagar kom en antydning till sår tillbaka. På med salvan – och det försvann igen.
Men det som gör mig helt onyanserad är hur salvan har funkat på min dotter Klaras tår. Klara har nämligen rätt stora problem med självsprickor och hud som flagnar på tårna. Det gör ont och blir lätt infekterat på sommaren när hon går barfota. På vintern blir det sprucket, torrt och sårigt.  Vi har testat det mesta: Helosan, olika oljor, Footmender och allt möjligt. Det har lindrat – men ganska kortvarigt. För ungefär en vecka sedan, när Klara skulle spela fotbollscup och hade superont i en stor självspricka kom jag på att vi skulle testa salvan. Och banne mig om inte såret var nästan helt läkt över natten! Klara är så himla glad över att ha hittat något som funkar. Jag också!
Nu har jag läst att den ska hjälpa mot solbränd hy också. Låt oss hoppas att vi kan undvika att det sker – men om olyckan framme är det jag som ska testa.

 

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar