Meny

Ätbara växter – nästa matlagningstrend?

Jag har alltid varit väldigt intresserad av ätbara växter. I alla fall väldigt intresserad av tanken på att lära mig mer.
Det började med att pappa berättade att man kan göra gott te på färska granskott och äta renlav om man gått vilse och håller på att hungra ihjäl. Sedan köpte jag en hel bok som handlade just om vilka växter i den svenska naturen som är användbara – som mat och/eller som “medicin”. Tanken var att jag skulle ta den där boken med mig ut i skogen och plocka på mig allt ätbart jag kunde hitta, laga mat av det och experimentera. Tyvärr blev den där boken mest en dammsamlare…

Men i år kanske det vänder! Först fick jag tips om nya boken “Vildplockat”, där kocken Niki Sjölund (uppvuxen i södra Lappland, yay!) har samlat en mängd svenska blommor, örter, bär, svampar, blad, rötter och lökar som går att äta och använda i matlagning. Vissa stjärnkockar gör ju redan det där (Magnus Nilsson i Fäviken, Gastrologik etc), men tanken med boken väl att gemene man ska våga testa mer. Så här säger denna själsfrände om sitt intresse:

– Jag vill att människor ska förstå att det finns så mycket mer intressant att vända blicken mot än telefonernas färgglada skärmar. För mig har skogen blivit en plats för upptäckter: vilka växter finns där, hur hittar och identifierar man dem, var trivs de och vad har de för egenskaper?

När det gäller det där med mobilskärmar – Word! Har inte skaffat boken än, men jag ska!

Och sedan läste jag att Botaniska i Göteborg ska få besök av Stephen Barstow den 31 augusti – en nestor inom permakultur och expert på ätbara växter. Han har ägnat 35 år (!) åt att prova olika perenna grönsaker från hela världen – drygt 4 000 har han hunnit med, so far! Om jag hade bott i Göteborg hade jag bokat in det datumet i kalendern redan nu.

Det som lockar med ätbara växter är dels att det är spännande att lära känna våra inhemska växter mer, tycker jag. Smakerna, dofterna, användningsområdena… Men faktiskt också tanken på att jag, med hjälp av dem, skulle kunna klara mig hyfsat bra i naturen om någonting oförutsett hände. En tredje viktig anledning: Vi kanske behöver bredda vår råvaru-repertoar framöver, för att maten ska räcka till alla människor på vår jord.

Nu är det jag som ska börja experimentera. På riktigt den här gången!

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Livsstil

Veckans vardagsvego: Sallad med rabarber och rädisor

Vissa köksgrödor hinner man verkligen längta efter under vintern. Som rabarber. Och rädisor. Här har jag kombinerat bådadera i en sommarfräsch, lätt sallad.

Sallad med rabarber och rädisor
3-4 port

4-5 rädisor, tunt skivade
1 rabarberstjälk, hyvlad (jag använde potatisskalare)
1 ask körsbärstomater
1/2 gurka, skuren i strimlor
1 påse (ca 140 g) blandade salladsblad
1 pkt halloumi, strimlad
0,5 dl rostade hasselnötter

Rabarberdressing:
3 mellanstora rabarberstjälkar
1,5 msk skogshonung
0,75 dl rapsolja
2 tsk rödvinsvinäger
salt och peppar

Dressing: Koka rabarbern mjuk i lite vatten (cirka 10 minuter). Häll av vattnet och passera genom durkslag så mycket det går. Lägg i lite av det som är kvar i durkslaget och mixa ihop så att det blir ca 0,5 dl rabarberpure kvar. Vispa ihop med honung, olja, vinäger, salt och peppar till en tjock dressing.
Förbered och blanda grönsakerna i en fin salladskål.
Strimla och stek hallonmin. Rosta hasselnötterna. Lägg det ovanpå salladen.
Ta dressing efter smak och strö ev extra flingsalt över.

Fler fräscha sallader:

Nektarin- och halloumisallad

Bulgursallad med jordgubbar och basilikadressing

Fetaost- och broccolisallad

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar

Snart blir det lättare att återvinna dina kläder

H&M lanserar varje år kollektionen “Conscious Exclusive” där en del av materialen som används är återvunna, eller till stor del ekologiska.

Visste du att mer än 60 procent av textilierna som säljs i Sverige slängs i de vanliga hushållssoporna? Eller att vi i genomsnitt konsumerar över 13 kilo nya textilier per person och år i Sverige – alltså sammanlagt runt 130 000 ton om året? Och detta – det tål att skrivas igen – bara i Sverige!

Det står ganska klart att vi måste bli bättre på att återvinna våra textilier. Och att informera om att det går. Några av mina kollegor hade till exempel missat att man kan lämna in gamla kläder hos Lindex, Kapp Ahl, H&M med flera – trots att jag tjatar om sådant här hela tiden… 😉
En av svårigheterna hittills har varit att sortera textilierna på ett effektivt sätt.

Men nu pågår ett projekt, där bland andra Stockholm vatten och avfall, Gina Tricot och H&M deltar. Kläder och andra textilier som lämnas vid Bromma återvinningscentral skickas vidare till en sorteringsanläggning i Avesta. Där sorteras textilierna först manuellt innan de tas vidare till den så kallade SIPTex-maskinen, som med hjälp av optiska sensorer kan sortera textil utifrån vilka fibrer den består av.
På så sätt kan man ta hand om stora mängder textil och få fram textilt material som är bättre anpassade till olika återvinningsprocesser än vad man kan med dagens manuella sortering.
Det färdigsorterade materialet återvinns till bland annat trasor, nya produkter som bilmattor och rena bomulls- och ullfibrer.

– Tanken är att skapa en sorteringslösning som är anpassad efter textilåtervinnarnas och textilföretagens behov och därmed bli en länk som idag saknas mellan textilinsamling och högkvalitativ textilåtervinning, säger Maria Elander, projektledare för SIPTex.

Exempel på butiker som tar emot textilier – även trasiga (tipsa gärna om fler!):

H&M
Lindex
Kapp Ahl
Hemtex
Boomerang (gäller deras egna kläder)
Nude (gäller deras egna kläder)

Läs mer:
Mer fakta om textilavfall från Naturvårdsverket

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar