Meny

Dagens utflykt: De vilda blommornas dag

Växterna som syns är ängsklocka och stinknäva.

Idag har sonen och jag hängt med Naturskyddsföreningen igen. Idag arrangerades nämligen “De vilda blommornas dag” på orter över hela landet (även utanför landsgränsen för den delen – människor i Norge, Finland, Island och Danmark har också gått på blomstervandringar idag).

Superkul! Vår guide var publikfriande nog att lyfta fram giftiga växter – vilket sonen och hans kompis förstås tyckte var extra intressant. Till exempel skelört, som tillhör familjen vallmoväxter, och har en orange, giftig mjölksaft.
Vi fick också veta att stinknävan förmodligen fick sitt namn efter kung Robert II av Frankrike, inspirerat efter hans förmåga att sköta sin personliga hygien…
Växter vi smakade på var backtimjan, ängshaverrot (just roten är det goda) och löktrav (bladen smakar verkligen lök!).
Vackrast växterna vi såg under vandringen var nog svärdsliljan eller ängsklockan.

Och det bästa var att få se när barnens intresse väcks till liv – vilket var precis vad som hände idag. Ivern. De glittrande ögonen. Hur de börjar leta efter nya växter, som de inte lagt märke till förut, och ville veta mer.

Men sonen tyckte ändå fikat var bäst. Och bergklinten (som utvandrat från våra trädgårdar till naturen). Den ville han ta med hem.

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Guide

Det är lätt att äta mer miljövänligt – så här gör jag!

Världens godaste thai-inspirerade gryta, som jag gör på de rotfrukter som finns hemma.

När jag blev vegetarian som 18-åring var det av en huvudsaklig anledning: Att spara på jordens resurser. Vi hade nämligen läst i skolan att det går åt 10 gånger så mycket resurser för att producera ett kilo djurprotein jämfört med protein från växtriket. Miljömupp som jag var redan då, så gick budskapet rakt in i hjärtat.

Jordens kött- och mejeriproduktion påverkar klimatet lika mycket som alla transporter (bilar, flygplan, båtar och lastbilar) tillsammans enligt Naturskyddsföreningen med flera.
Att byta ut 1-2 måltider i veckan till vegetariskt skulle alltså kunna gör alltså väldigt stor skillnad. När man börjar tänka utanför “korv och makaroner”-boxen blir man också mer kreativ – letar nya recept, testar nya kryddor! Blev det äckligt? Ja, men då har du lärt dig av det misstaget! Blev det gott? Kul, då har du en till rätt att välja bland till vardagsmenyn.

Men det finns förstås mycket mer du kan göra för att äta mer miljövänligt. Här kommer mina 6 bästa tips:

Veckoplaners
Det här är mitt bästa råd! Du sparar tid, pengar och miljö genom att  göra en meny med veckans måltider. Det ger varierade måltider, du behöver bara åka/cykla iväg och handla en gång per vecka, du blir bättre på att göra av med allt som finns i kylskåpet och så vidare. När jag planerar tittar jag vad som finns i kylskåpet och försöker basera rätterna på sådant som har kort datum. Då minskar risken för att jag behöver slänga en massa.

Ta tillvara på resterna
Min farmor och mormor var ju expert på det där. De fryste in, lade in i lag, gjorde soppa på överblivna grönsaker och så vidare. Själv har jag världens bästa recept på pajdeg med kokt potatis i som jag ska dela av mig av framöver. Av gamla bananer gör jag banankaka. Och så har vi ofta “buffé” med rester, eller gör omelett med fyllning baserad på överblivna grönsaker etc.

Lukta och smaka
Bäst före datum säger inte så mycket. Jag luktar och smakar alltid innan jag slänger något (om livsmedlet inte är uppenbart översållat av mögel… ;-)).

Köp ekologiskt!
Ibland kommer det matlarm som indikerar att ekologiskt inte alltid är bättre än konventionellt producerad mat. Men i det stora hela är ekologiskt ändå bättre. Jag tycker Naturskyddsföreningen har sammanfattat det himla bra här: http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt.

Köp mat med kort datum
Så att det inte slängs. Om du vet att du ska äta maten de närmaste dagarna hinner maten inte bli dålig. Numera finns butiker där enbart ”halvgammal” mat säljs till kraftigt rabatterat pris. Suveränt på alla sätt!

Följ årstiderna
Köp frukt och grönsaker efter säsong. Att odla i växthus eller transportera långt i onödan är ju bara dumt. Dessutom tillhör jag dem som tycker det är kul att inte äta likadant året om. Plus att det som är i säsong smakar godare och är mer näringsrikt.

Känns det här överambitiöst? Börja med att byta ut kött mot vegetariskt bara – eller med att minska matsvinnet. Ju fler som gör små förändringar, desto större effekt blir det.

Minska matsvinnet är temat för kollektivet The Sustainable Society denna månad. Läs vad mina fellow bloggare skriver om ämnet här nedan. Nästa månads tema presenteras 17 juli!

Evelinas Ekologiska – Så minskar du matsvinnet – 5 enkla tips

Husligheter – 10 sätt att minska matsvinnet hemma

Naturligt snygg/Hannah – 3 filmer om matsvinn du borde se

Rowan Tree – Minska matsvinnet – att återanvända en purjolök

Ekoenkelt – Mina 3 bästa tips för att minska sitt matsvinn

Slow fashion – Det här med att smaka och lukta på mat

Ekomorsan – så minskar du ditt matsvinn

Annas kemtvätt – Noll matsvinn med kompostering

Emmas vintage – 7 busenkla (vegetariska) middagar – utan matsvinn

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar
Guide

Bygg en bivattnare – och fyra andra sätt att rädda våra bin

Foto: Jakob Broström/Naturskyddsforeningen.se.

En av de mest hjärtevärmande klickraketerna denna vecka är nog Naturskyddsföreningen tips om hur vi på ett väldigt enkelt sätt kan hjälpa vara bin att överleva – nämligen genom att bygga en bevattnade!

Vad är det då? Jo, det är en lika enkel som genial konstruktion, bestående av en pajform med vatten – och en massa glaskulor!

Gör så här:
* Ta en pajform eller en låg skål och fyll den med vatten och spelkulor (eller små stenar). Kulorna ger bina någonstans att landa så att de inte riskerar att drunkna när de dricker.
* Placera på lämplig plats, i närheten av blommor och grönska där bin brukar trivas.

Finns det inte tillräckligt med småpölar i naturen? Jo, direkt efter regn kanske. Men de dunstar bort väldigt snabbt när solen ligger på. Andra ställen, som bäckar, har kraftiga strömmar där det är lätt att svepas med som liten insekt. Så eftersom bina minskar väldigt snabbt i antal är varje extra hjälp välkommen.

Dessutom vinner vi själva på det – en tredjedel av maten vi äter är nämligen pollinerad av bin. Snacka om matkris om den tredjedelen skulle försvinna…

Fler sätt att hjälpa bin:
Så bygger du ett bi-hotell
Gör en frö-bomb
Växter som bin gillar
Välj ekologiskt i mataffären

 

  • 0 Kommentarer
  • Lämna en kommentar