Meny

close
Livsstil

Veckans vardagsvego: Fredagsfavoriter!

Den här veckan tänkte jag att det kunde vara kul att tipsa om lite goda vegorätter inför helgen.

Fredagar vill man ju gärna äta något lite extra gott utan att det tar hundra år att tillaga…

Först kommer receptet som syns i bild överst. Det är två flugor i en smäll – barnen älskar grönsakssvarven och maten blir både fräsch och god!

Veckans vardagsvego: Zoodles med jordnötssås och tofu

Sen en annan favorit, som jag brukar bjuda “köttisar på”. Går alltid hem.

Veckans vardagsvego: Inbakade marinerade quornbitar med limesås

I stället för burgare!

Veckans vardagsvego: Halloumi-burgare

Och så mitt bästa recept på quesadillas. Hoppas ni hittar något som smakar! =)

Veckans vardagsvego: Quesadilla med grönkål

Livsstil

3 sätt att ta vara på skogens skatter!

Den gångna helgen var bland de bästa på länge. Jag struntade i allt städ och hängde på en fotbollsplan halva lördagen. På kvällen bjöd vi goda vänner på middag, och jag hade större delen av eftermiddagen på mig att handla och laga maten.

Söndag förmiddag gick min underbara Klara och jag upp till några kompisar som har kolonilott någon kilometer hemifrån oss. Vi tog med oss korg och tygpåse och drog rakt upp i skogen intill. Och där (skrytvarning) hittade vi kanske världens bästa skogsställe.

Det fanns lingon i stora klasar, fina blåbär OCH trattkantareller! Himlen! Klara och hennes kompis Linnea plockade bär till “kungssylt” som de kallade det. Alltså en blandning av lingon och blåbär. Jag visste inte vad jag skulle välja, utan plockade av allt.
Ärligt talat, jag känner mig aldrig så rik som när jag får sådant här.

Här tänkte jag tipsa om mina absoluta favoritrecept när det gäller respektive ingrediens (ett recept är mitt, de andra är favoriter jag hittat på nätet).

Lingon (saftig, kryddig och alldeles underbar): Kryddig lingonkaka

Blåbär (älskar enkla efterrätter som man serverar i glas): Efterrätt med blåbär

Kantareller (bland de godaste vardagsvego-rätterna jag vet): Gnocchi med kantarellsås och grön topping

Men oftast kokar jag bara lingonen eller blåbären med 1-2 dl socker och serverar till gröt, palt, pannkaka och annat. Kantarellerna blir underbara på en kvällstoast…

Tänk vad mycket man kan få, alldeles gratis.

 

Den här jackan är gjord av … bönor!

En jacka gjord av ull, trä – och bönor! Hur häftigt är inte det?

Samtidigt som världens alla ledare samlades i Paris (Stor inspirationskälla för många, verkar det som. Förra veckan skrev jag om Reused Remade som fick sin eko-idé ungefär samtidigt.) började svenska företaget Tierra på allvar fundera över hur de ska komma ifrån oljeberoendet i sin produktion.

Resultatet är en helt fossilfri jacka, vid namn Deterra.

– Många av materialen inom vår bransch är baserade på olja. Det här blev en helt ny utmaning. Dragkedjor var till exempel uteslutna, berättar Erik Isaksson, produktutvecklingschef på Tierra, för Naturkompaniets tidnings 365.

Yttertyget är tillverkat av olja från ricinbönor. Tråden utvinns från träråvara. Knapparna görs av nötter. Och ullen kommer från bruksfår i Tyskland.

– De här fåren, som vi även har i Sverige, har ull som anses för stickin att göra garn av. Men den fungerar alldeles utmärkt till foder. Får måste ändå klippas, så varför inte använda ullen till något bra, säger Erik Isaksson.

Helt rätt tänkt. Jag har länge tyckt att det är sådant slöseri med ull i Sverige, efter att ha hört just att den ullen anses vara för styv för att ha till kläder.
Tänk vad man kan göra, med nytt tänk och ny teknik – fast med “gamla” material…

jacka som är helt fossilfri från Tierra

Jackan finns i både dam-och herrmodell.