Meny

close
Livsstil

Gaah! Hur skapar man ett hållbart familjeliv?

Hösten har verkligen börjat med rivstart.
Jag bloggar (vill inte välja bort att skriva om ämnet som engagerar mig mest), har påbörjat en kvällskurs i digital innehållsstrategi, jobbar som aldrig förr, samtidigt som vi fortfarande renoverar och barnens aktiviteter äta upp i stort sett all fritid.

Jag gick från semesterpigg till höstdeprimerad på ungefär en vecka.
Sedan kom jag på att det var ungefär samma sak förra hösten, och gick tillbaka till en krönika jag skrev för nästan exakt ett år sedan, om stressen över att ha för många prylar.

Då var min strategi för att ladda batterierna att gå ner lite i arbetstid och vara ute i skogen så mycket det går. Den strategin håller jag egentligen fortfarande fast vid – men på grund av taskig planering där hemma märker jag att tiden i friska luften ofta äts upp av annat. Vi bokar in en massa aktiviteter och åker till alla barnens träningar och cuper, utan eftertanke och utan att prioritera.
Kanske är det bra för familjen att våga säga nej ibland? Att ta hand om varandra i stället för att hänga i idrottshallar varenda kväll i veckan? Och att fundera över vem som gör vad där hemma, för att underlätta vardagen för alla i familjen?

Här pratar vi hållbarhet på ett annat plan – stressmässigt, relationsmässigt, fysiskt. Men också konkret – att vi orkar med att styra om vårt liv till ett mer hållbart sådant (mer vegomat, färre bilresor, källsortering etc).

Så nu har jag infört familjeråd: Varje söndag ska vi sitta ner och prata igenom veckan – och välja och välja bort. Hittade superbra tips från psykologkonsulten Lina Bodestad som jag försökt komprimera här:

  • Gör familjerådet till en mysig stund, ta fram lite god fika och gärna papper och penna/mobil så att viktiga saker kan antecknas. 
  • Gå igenom nuläge: Är det något som hänt i veckan (eller något allmänt) som någon vill prata om?
  • Gå igenom planering: Hur ser schemat ut för kommande vecka? Kommer det gäster, är det fotbollscup, har något av barnen prov i skolan, fyller någon släkting år? 
  • Vad behöver göras? Vem gör vad? Måste vi vara med på allt?

För att få lite grepp om hur “arbetsinsatsen” fördelas hemma kan man göra en lista över de vanligaste uppgifterna i hushållet (laga mat, gå ut med soporna, tömma diskmaskinen, rasta hunden och så vidare). Gör varsin kolumn för den/de vuxna i hushållet och de barn som är stora nog att hjälpa till med åtminstone några uppgifter. Sedan får var och en dra ett streck när hen utför en uppgift. I slutet av månaden räknar man ihop antalet streck.

Gå igenom hur poängen har fördelat sig efter någon månad. Har någon fått betydligt fler poäng än någon annan? Kan man prioritera annorlunda – eller till och med stryka vissa göromål?

Ytterligare ett steg är att skriva ner de uppgifter som behöver hållas koll på – alltså mer den här mentala biten – under en vanlig vecka (se till att tvätten blir tvättad, planera mat, köpa presenter, packa gympapåsar, komma ihåg tandläkarbesöket…). Sedan turas de vuxna om att ta hand om dessa uppgifter en vecka var, medan den andra får en paus från den mentala belastningen den veckan.

Låter fantastiskt bra, tycker jag.

Återkommer med rapport om hur vi lyckas. 😉

 

Livsstil

Veckans vardagsvego: Sötpotatispuckar med wokade grönsaker

Jag ääälskar sötpotatis! I alla dess former. Men den här rätten, lagad efter modifierat grundrecept ur tidningen Bagaren & Kocken, är kanske bästa smakkombinationen hittills (måste erkänna att den tar lite tid att laga, dock, typ 45 min).

Sötpotatispuckar med wokade grönsaker

ca 500 g sötpotatis
1 dl röda linser
1/2 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1 msk olivolja
ca 3-4 msk potatismjöl
1/2 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk färsk riven ingefära
3 msk hackad koriander
 1 tsk salt
2 krm sambal oelek
2 msk sesamfrön
olja

Servera med:
Sweet chilisås
wokade grönsaker efter smak (morötter, broccoli, paprika, sockerärtor…)

Skala sötpotatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet.
Koka linserna mjuka, enlig anvisningar på förpackningen. Låt rinna av i en sil och pressa ur all vätska som går. Mosa ihop med potatisen till en grynig massa. Blanda ihop med övriga ingredienser, utom oljan som du ska steka puckarna i.
Forma till puckar och stek 2-3 minuter per sida.
Servera med sweet chilisås och wokade grönsaker.

Fler recept på vegobiffar:
Mumsiga kikärtspuckar med kålsallad

Röda linspuckar med röd currysås

Selleribiffar med bönsalsa

 

Reused Remade för färre plastkassar

Förra veckan skrev jag om hur vi kan minimera förbrukningen av plast i vår vardag på 6 enkla sätt. Idag trillade ett pressmeddelande in som tar det här med tygpåsar ett steg längre.

Teamet bakom nya varumärket Reused Remade funderade nämligen över vilka olika typer av tygspill som skulle kunna komma till nytta igen (att odla ny bomull är till exempel något vi bör komma bort ifrån, tygindustrin är efter oljeindustrin den andra mest förorenande i världen) – och kom att tänka på de högkvalitativa hotellakan som ofta kasseras innan de börjat se slitna ut.

Lakanen kommer från svenska hotell, tvättas och skickas sedan till Litauen för att sys om till hållbara, tvättbara tygkassar som vi kan ersätta plastkassarna med.

  • Vi har valt Litauen då det är ett land inom EU med hårda krav på arbetsmarknadslagar samt med skäliga löner. Tyvärr finns det ingen större sömnadsproduktion kvar i Sverige idag, vilket är anledningen till varför de inte sys här. På sikt är dock förhoppningen att kunna hämta hem produktionen så att den sker ännu närmre resurserna, säger PR-ansvariga Hanna Resare Monsén.

Återbruket innebär minskad förbrukning av färskvatten, plastpåsar och kemikalier samtidigt som hotelltextilerna får längre livstid.

Framöver finns det planer på att expandera utbudet med flera typer och modeller

av väskor, kassar och påsar för olika användningsområden. Och kanske andra typer av produkter inom varumärket.

You go, girls!