Det här är en av mina absoluta favoriträtter (dock inte barnens…). Älskar rotsellerins speciella smak som bryts mot den aningen söta bönsalsan. Ibland serverar jag klyftpotatis och lite crème fraîche till, men är jag ensam hemma föredrar jag rätten utan. =)

Selleribiffar med bönsalsa
3-4 port

ca 400 g skalad rotselleri, det mesta finrivet och lite grovrivet (biffarna får bäst konsistens då)
1/2 gul lök, finhackad
1 ägg
1-2 msk grädde/annan vätska
1/2 dl ströbröd
1-2 msk persilja, finhackad
1/2 tsk sambal oelek
salt och peppar
Smör att steka i

Bönsalsa:
1/2 brk svarta bönor
2 tomater, skurna i små tärningar
1/2 röd lök, finhackad
1,5 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk flytande honung
persilja, hackad
salt och peppar

Blanda ihop riven selleri, lök, ägg, grädde, ströbröd och sambal oelek i en bunke. Vänd ner persilja, samt salta och peppra.
Forma till biffar och stek på medelvärme i smör eller rapsolja, ca 4 minuter på varje sida.
Gör under tiden salsan: Lägg bönorna i en sil så att vätskan får rinna av. Hacka tomaterna och låt dem rinna av lite också. Hacka rödläken. Blanda ihop. Vispa ihop olivolja, vinäger och honung. Häll över bönblandningen. Blanda ner persilja. Salta och peppra. Servera till biffarna.

 

Fler goda vegobiffar:

Veckans vardagsvego: Röda linspuckar med röd currysås

Veckans vardagsvego: Kikärtsbiffar med lebne

Veckans vardagsvego: Rödbetsbiffar med jordnötssmak