Meny

close
Guide

Veckans ekoshopping: (dubbelt) gröna klappar

Vackra, marockanska dricksglas av återvunnet glas. 45 kr/st, hos Oscar & Clothilde.
Hur fin? Khakifärga omlottkofta avekologisk bomull, 399 kr, Åhléns.
Det kostar ju inte gratis – men visst är skålen vacker? ”Oändlighet” av återsvunnet glas från Ryds bilglas, 3 200 kr, Svenskt Tenn.
Älskar Majvillans mönster på textilier och tapet. Påslakan av ekologisk bomull, 995 kr.

Pantone säger att grönt är största trendfärgen 2017. Jag tycker redan att den har varit inne, ett bra tag, men blått och grått hade kanske övertaget under 2016… Hur som haver – jag älskar grönt både i form av växter och i form av inredning.

Och ju mer jag sitter framför datorn, desto mer grönt måste jag fylla på med. Det känns lite som en naturlag. 😉
Hoppas ni hittar något som kan passa som julklapp till nära och kära här ovan!

Livsstil

Läckraste Lussekakan ever (Syltgrottor med saffran)!

Hoppas ni har en härlig Luciadag!
Jag bara måste dela med mig av ett kakrecept som min begåvade vän Anna har skapat. Jag gillar äkta Lussebullar, men har fortfarande inte lyckats baka bullar som inte är torra efter någon dag. De här kakorna, däremot, är minst lika goda en vecka senare.

Syltgrottor med saffran

1 påse (0,5 g) saffran
1/2 tsk kardemummafrön
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
250 g kylskåpskallt smör
Svart vinbärsgelé
muffinsformar

Sätt ugnen på 175 grader.
Mortla saffran och kardemummakärnor med någon matsked av sockret. Blanda de bortlade kryddorna med resterande socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en matberedare. Tärna smöret, lägg ner i matberedaren och mixa tills allt börjar gå ihop till en deg.
Häll upp på lätt mjölat bakbord och knåda till en deg. Ta loss lagom stora kluttar, rulla till  platta bollar och lägg ner i muffinsformar. Gör en grop i varje kaka med finger eller tesked och klicka i gelé.
Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
Så himla gott!

Livsstil

Veckans vardagsvego: Kryddig kikärtssoppa

Jag älskar soppor! De går att variera i det oändliga, blir supergoda med bara ett fåtal ingredienser och är härligt värmande! Skön och vardagslyxigt rätt att laga när luciastök väntar… =)

Kryddig kikärtssoppa med quasedilla
4 port

1-2 msk olivolja
1 stor gul lök, hackad
2 morötter, skivad
1/2 knippe salladslök, skivad
2 brk kikärtor (eller 5-6 dl)
2 tsk malen koriander
3 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
5-6 dl vatten
3 msk grönsaksbuljongpulver

Quasedilla:
4 tortillabröd
0,5-1 dl riven parmesan
4 nävar ruccola
2 tomater

Om du använder burkärtor: Skölj och låt dem rinna av.
Värm olivoljan i en gryta. Fräs lök och morötter i några minuter. Tillsätt salladslök, kikärtor, koriander och sambal oelek och låt fräsa i cirka 5 minuter under omrörning. Häll ner vatten och grönsaksbuljongpulver, koka upp och låt sjuda i ungefär 5 minuter till. Mixa soppan med stavmixer. Späd med mer vatten om du tycker den är för tjock.
Quasedilla: Bred ett tunt lager smör på tortillasbröden. Strö parmesan jämnt över, mängd efter smak. Lägg på ruccola och tomatskivor och vik ihop. Värm någon minut per sida i en stekpanna, tills bröden fått fin färg. Servera till soppan.