Meny

close
Livsstil

Holista eller purista: Vilken eko-typ är du?

Jag funderar inte supermycket på vem jag är längre. Jag är ganska trygg i mina åsikter (men försöker vara öppen för andras), mina starka sidor och mina svaga. Men ibland är det ju nyttigt att stanna upp och reflektera lite!

Därför tyckte jag det var lite kul när jag fick läsa om fyra nyckelgrupper som går före när det gäller hållbarhet (från rapporten “Rum för det goda livet” av Kairos Future/Patriam). Hur förhåller jag mig till hållbarhet egentligen? Efter att ha funderat lite kom jag fram till att tonvikten ligger på purista eller idealista när det gäller mig. Men jag har absolut några delar stilista och holista i mig också! Vilken typ känner du igen dig mest i?

Stilistan
Stilistan gillar både kläder och inredning med eco-touch. Men det får inte vara skogsmulle. En stilista betalar gärna lite mer för stil och hög kvalitet. Det är viktigt att sätta trender i stället för att följa dem. Second hand och lantligt lockar, men det ska vara en urban touch på det. Etik är viktigt, men sekundärt jämfört med känsla och uttryck.
Boendet ska vara estetiskt genomtänkt, men får inte se ut som i en inredningstidning utan bör ha en personlig känsla. Färgmässigt blandar stilisten gärna grundtoner med accentuttryck.

Holistan
Mat och träning är vägen till njutning, balans och harmoni för holistan – den minst etiska och mest individuella av de fyra typerna. Att resa långt, trots miljöbelastningen, är inget som stör. Fokuserar på må-bra-konsumtion. Upplevelser är minst lika viktiga som prylar och skrytfaktorn är hög på Instagram (vilket stressar andra holistas).
Jakten på balans kan ibland kantra över i jakt på perfektion. Kraven botas med mys. Urban typ som söker lantliga andningsrum i spa eller sommarstuga.
Köket är centralt i boendet, för att säkerställa näringsintaget. Balanspunkter och utrymme för komtemplation är också viktigt.

Puristan
Att undvika gifter och ohälsa genom att befria livet från onaturliga material, kemikalier och plaster är centralt, särskilt om puristan är förälder. Det etiska är viktigt och går mot medveten, rättvisemärkt konsumtion. På många sätt gör det typen prylgalen trots att den är konsumtionskritisk. Är produkterna/tjänsterna naturliga köper puristan gärna.
Puristan söker kontroll och är väldigt faktasökande. Typen ställer krav både på företag och sig själv.
Boendeidealet är det minst urbana, med eget hus och fin miljö för familjens skull. Typen är ofta väldigt stildriven, och visar det gärna för likasinnade i sociala medier, på ett sätt som förstärker bilden av dem som kreativt hållbara.

Idealistan
Att konsumera medvetet och rättvisemärkt är självklart och kraven på företagens sociala och ekologiska hållbarhet höga. Idealistan vill att andra tar betydligt mer samhällsansvar och föregår gärna med gott exempel.
Typen är en aktivist och deltar hellre i gräsrotsrörelser, volontärarbete och klimatmarscher än skänker till välgörenhet. Förespråkar nykollektivism.
Idealistan är inte emot all konsumtion, men har en stark aversion mot det ohämmade köpandet. Hyllar gör-det-själv-tanken både av ideologiska och ekonomiska skäl. Återbruk är bättre än att köpa nytt och samägande av prylar en självklarhet.

 

 

Livsstil

Veckans vardagsvego: Spenatpaj gjord på filodeg

Finfint recept som vi hittade i DN! Jag har alltid tyckt att filodeg verkar lite krångligt, men det blev otroligt frasigt och gott! nyttigare än vanlig deg, dessutom.

Spenatpaj gjord på filodeg
4-6 port

1 litet paket filodeg (cirka 250 g)

Ostsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
0,5 dl matyoghurt
1 ägg
200 g fetaost

Spenatblandning:
0,5 gul lök
1–2 msk smör
250 g fryst spenat
50 g smör och 1 msk smör för att smörja långpannan
1 ägg
1 dl mjölk

Tina spenaten och krama ur vatten. Sätt ugnen på 200 grader.
Ostsåsen: Smält smöret i en liten kastrull på medelstark värme. När smöret har smält, lägg i mjöl och vispa ihop till en jämn smet. Häll i mjölken och vispa om så att såsen är slät. Värm den tills den blir tjock som filmjölk ungefär. Ställ av kastrullen från värmen och blanda ner yoghurten. Knäck i ägget och smula ner fetaosten. Rör om.
Spenatfyllningen: Dela löken och hacka den. Smält 1 matsked smör i en stekpanna på medelstark värme. Stek lökhacket tills det blir mjukt och genomskinligt. Lägg i spenaten och stek i ytterligare 5–10 minuter. Ställ av pannan.
Degen: Smörj en långpanna med smör. Skär filodegsbladen mitt itu så de passar i långpannan. Smält 50 gram smör på svag värme, ställ av från värmen. Lägg ett blad filodeg i långpannan, pensla med smör. Varva med tre blad till och smör emellan. Lägg på hälften av spenatröran och hälften av ostsåsen. Lägg på fyra nya filoblad penslade med smör mellan varje. Lägg på resten av spenaten och resten av ostsåsen. Lägg på resten av filodegsbladen penslade med smör mellan varje.
Knäck ägget i en liten skål och vispa ner mjölk. Häll äggmjölken över pajen och sätt in den i ugnen i 25 minuter. Låt pajen svalna lite innan du serverar.

Mums filibabba!

Livsstil

Mina 6 bästa tips: Så blir du piggare – inifrån och ut!

Som Detox Life skrev nyligen: Äkta skönhet kommer från insidan (Läs hennes inlägg genom att klicka här). Så är det verkligen.

Dessutom vet jag sedan länge (jobbade som reporter på tidningen Hälsa i många år) att ingen hudvård i världen hjälper mot dålig hy om man sover för lite, aldrig rör på sig, äter dålig kost och dricker för mycket alkohol. Samma sak med påsar under ögonen, som jag skrev om igår.
Däremot hjälper förstås hudvård och naturligt smink till att vårda – och framhäva – det man har!

Här är råden som funkar för mig – och gör hela mig piggare och snyggare, inifrån och ut (jag vet, vissa av dem är självklarheter, men jag måste liksom påminna mig själv om att prioritera rätt hela tiden och tänker att fler kanske upplever samma sak…):

  1. Prioritera sömnen. Visst, det går att slarva kortare perioder, men för att prestera bra och hålla mig alert behöver jag 7.5-8 timmars sömn varje natt (vilket ganska exakt är det som sömnforskarna brukar rekommendera, 7-8 timmar säger de).
  2. Ät hemlagat. Det är verkligen tydligt: Kost som är fet eller innehåller mycket snabba kolhydrater (pizza, pasta, vitt bröd etc) gör att hela jag känner mig svullen och trött. Så även om jag ibland känner mig väldigt stressad över att behöva laga mat till hungriga barn när jag kommer hem från jobbet, så prioriterar jag oftast det. I längden ger det mer energi än det tar.
  3. Gå ut i naturen! För mig finns det ingen bättre återhämtning, för både kropp och själ. Frisk luft och grön skog gör under.
  4. Festa lagom. Jag tycker om att ta ett glas vin, eller två, eller tre, ibland. 😉 Men jag tycker både att det är roligare och känns bättre om det sker vid väl valda tillfällen. Inte som slentrian varje fredag.
  5. Drick vatten! Just nu skivar jag apelsin och lägger i en kanna med vatten. Perfekt både till maten och som dryck under dagen.
  6. När läget är akut: Lägg något kylande på ögonen. De klassiska gurkskivorna hjälper faktiskt lite, upplever jag. =) Har även fått tips från vänner att ögonkräm med koffein i kan hjälpa mot svullna ögon – det återstår för mig att testa själv.

Happy – green – friday!