Meny

close

Säg hej till den leende, självkörande bilen!

Foto: Semcon.

Visst ni att om bara fyra år – år 2020 – beräknas det finnas 10 miljoner bilar med självkörande egenskaper på vägarna (Business Insider)! Det trodde man inte för bara något år sedan…

Men som fotgängare eller cyklist kan det ju kännas otryggt när det inte finns någon förare att ta ögonkontakt med vid, till exempel, övergångsställen. Därför har Semcon tagit fram The Smiling Car – självkörande bilar som kommunicerar med fotgängare med ett leende. När bilens sensorer upptäcker fotgängaren skickas en signal till en display i fronten och ett leende tänds upp som bekräftar att bilen kommer att stanna.

Nästa steg kan vara teknik som läser av ögonrörelser med laserteknik, så kallad Lidar, för en mer detaljerad analys av omgivningen. Då skulle det vara möjligt att uppfatta mindre huvudrörelser eller läsa av blickar för att skapa ett ännu tryggare samspel mellan människa och bil.

Men självkörande bilar är inte automatiskt miljövänliga bilar. Japanska Toyota varnar till exempel för att slentriankörning – just för att det är så enkelt att låta bilen sköta transporten åt en – i stället kan leda till högre bränsleförbrukning. Läs mer här.
Å andra sidan satsar elbilstillverkaren Tesla hårt på självkörande bilar. Plus att bilar som självkör efter varandra kan hjälpa varandra att minska bränsleförbrukningen med upp till 20 %, genom att utnyttja det lägre luftmotståndet. Läs mer här.

Tycker det är så spännande med teknik just nu – för första gången i mitt liv faktiskt. =)
För smarta innovationer är ju faktiskt viktiga för att vi ska lyckas med att skapa en mer miljövänlig och hållbar framtid.

Veckans vardagsvego: Keso-enchiladas

Mina barn är, som tur är, ganska tåliga för matexperiment. Men ibland når de gränsen för “konstiga maträtter”. Då kör jag med publikfriare, som dessa lagom heta enchiladas.

Keso-enchiladas
4 port

8-10 tortillabröd

Kesofyllning:
1/2 brk hackad grön chili (finns i taco-avdelningen)
1 hackad grillad paprika från burk
3-4 dl ost, t ex prästost eller cheddar
500 g naturell keso
1 krm vitlökspulver
salt, peppar

Enchiladasås:
1/2 brk hackad grön chili (finns i taco-avdelningen)
1-2 dl varmt vatten
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk oregano
1 krm kummin
1 nypa socker
2 msk tacosås

Topping:
1 dl gräddfil
10 oliver, skivade

Börja med enchiladasåsen. Blanda allt utom tacosåsen i en kastrull och sjud i 10 min utan lock. Tillsätt tacosås och rör ihop.
Göra sedan fyllningen: Blanda grön chili, grillad paprika, drygt 1 dl ost, keso, vitlökspulver, salt och peppar i en stor skål. Lägg fyllning på tortillabröd och rulla ihop. Lägg i en ugnsfast form med skarven nedåt i en ugnssäker form.
Blanda den färdiga enchiladasåsen med gräddfil och häll över enchiladasrullarna. Toppa med resten av den rivna osten och skivade oliver.
Grädda i 225 grader i 10-15 minuter. Servera med en rejäl grönsallad.

Äpplets dag!

Tule tuggar på fallfrukt framför Carl von Linnés gamla boning utanför Uppsala.

Jag har skrivit en del om äpplen på sistone. Och ätit massor av dem. Igår åkte jag och familjen till Carl von Linnes Hammarby och vandrade runt. Där finns det massor av coola äppelsorter som verkligen inte växer i var mans trädgård. Sorter som heter ‘Melon’, ‘Sibiriskt äpple’ och förstås ‘Linnés äpple’.

Och idag är det Äpplets dag! Riksförbundet Svensk Trädgård har arrangerat dagen för att få fler att intressera sig för äppelträd: plantera äppleträd för framtida generationer, dela favoritrecept, lära sig mer om fruktträdens betydelse för insekter och bin med mera. Anledningen till att man utsett just 25 september till Äpplets dag är att det finns svenskodlade äpplen att tillgå i större delen av vårt avlånga land ungefär nu.

Grejen är den att många äppelsorter har odlats av generationer före oss. Ofta är de hyfsat tåliga och anpassade för vårt klimat – och viktiga att ha kvar ifall de mer kommersiellt odlade sorterna drabbas av någon sjukdom som är svår att få bukt med. Det är bland annat därför det finns fröbanker djupt nere i marken på Grönland.

Så kanske är det dags att slå till på en gammal kulturarvssort den här hösten? Planteringens bästa tid är nu! =)
Här kan du läsa mer om Grönt Kulturarv-sorter: https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/

Läs mer om äpplen och recept:

Äppel, päppel – så tar du hand om äppelskörden!

Här hittar du svenska ekologiska äpplen!