Förra veckan skrev jag om att det visst finns svenska eko-äpplen. Och den som har eget äppelträd har ju ofta äpplen i överflöd.
Jag får massor av frukt både av grannen och svärmor och har en del favoritrecept som jag vill dela med mig av. Först ut är tre enkla recept på mos, chutney och äppelmuffins!

Äppelchutney
Passar till vegogrytor, curryrätter, rödbets- och andra vegobiffar samt mycket annat!

4 äpplen, skuren i små tärningar
1 gul lök, hackad
1 röd chilifrukt, finhackad
2 tsk färsk ingefära, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl socker (brunt farinsocker blir godast tycker jag)

Lägg ner alla ingredienser, utom sockret, i en gryta. Småkoka i 10-15 minuter tills äpplena mjuknat. Tillsätt sockret och koka ungefär en halvtimme till, utan lock, tills det är en ganska fast massa. Rör om då och då under tiden.
Ös upp i väl rengjorda glasburkar med tätslutande lock. Förvara i kylskåp – då håller den sig länge.

Äppelmos med vanilj och kanel
Så gott att det funkar som efterrätt, med lite grädde till. Vill du äta moset au naturel är det bara att ta bort stängerna! =)
ca 6 dl

1 kg syrliga äpplen
1 vaniljstång
1 kanelstång
0,5 dl vatten
1,25 dl strösocker

Skala och klyfta äpplena grovt. Snitta upp vaniljstången och skrapa ut fröna.
Lägg äppelklyftor, vaniljstång (inte fröna) och kanelstång i en gryta. Häll vattnet i. Koka allt i 10-15 minter. Ta upp stängerna.
Mosa äpplena, i grytan, med en elvisp. Tillsätt socker och vaniljfrön. Koka upp under omrörning och koka tills sockret lösts upp. Vispa eller mixa igen tills moset är slätt.
Låt kallna och häll upp på burk.

Svärmors äppelmuffins
ca 12 stora
Godare finns inte! Förmodligen för att hon inte sparar på fettet 😉

125 g smör
1,75 dl strösocker
2 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel
2 tsk bakpulver
4-4,5 dl vetemjöl
1,5 dl grädde

Topping:
1-2 äpplen
0,5 tsk kanel
1 msk strösocker

Ta fram 125 g smör och låt det stå i rumstemperatur tills det mjuknat. Smörj en muffinsplåt för 12 muffins eller använd pappers/silikonformar (då blir det fler muffins). Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smöret och sockret till en jämn smet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa däremellan. Tillsätt även vaniljsocker, kanel och bakpulver. Vispa till jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och grädde och fortsätt vispa försiktigt, precis så att det blir en jämn smet. Häll i formarna.
Skala äpplena och skär i små klyftor. Stick ner med den “spetsiga sidan” nedåt. Blanda kanel och socker och strö över alla muffins.
Grädda mitt i ugnen tills muffinsarna fått fin färg (det tar olika lång tid beroende på hur stora muffins du gjort, men 10-15 minuter brukar vara lagom).

Läs mer om var du hittar ekologiska äpplen här:

Här hittar du svenska ekologiska äpplen!