Meny

close
Recension

Test: Närande ekologisk ansiktskräm med hjortron

Förut var jag en typisk T-zonperson med fet panna, näsa och haka. Med åldern har jag blivit en allmän torris (men bara när det gäller min hy! ;-)).

Därför tyckte jag att det lät bra med en ekologisk, extra närande ansiktskräm och beställde hem Luxsit Nourishing Facial Cream. Mitt första intryck när jag testade krämen var den direkt lugnande känslan på huden, den lite lerliknande konsistensen och doften som jag associerar med ansiktsbehandlingar jag fått på spa. Krämen är lätt att applicera och går snabbt in i huden. Den första veckan lade jag ibland två lager för att ge huden extra boost. Och huden har faktiskt blivit mjukare och mindre torr och min vuxenakne som dyker upp en gång i månaden har blivit bättre. Fullkomligt älskar doften och för ungefär en vecka sedan fick jag en ledtråd till varför – krämen är rik på hjortronfröolja, så den lär ju passa perfekt till en Lapplandstös som jag! När jag bodde hemma åt jag de ljuvliga bären varje dag till frukostgröten…

I kombination med ansiktskrämen har jag använt Luxsit Age Defy Eye Cream. Den är ganska rinnig i konsistensen och man får massera ett tag innan den går in i huden kring ögonen. Men väl på plats upplever jag att den minskat påsar och rynkor. Upplever att jag inte varit riktigt lika svullen kring ögonen som jag brukar under björkpollensäsongen.

Det är första gången jag testar Luxsits produkter och mitt första intryck är verkligen gott!

Relaterade Produkter

Jag odlar mina egna grönsaker

Vår tomt är verkligen inte stor. “Dina drömmar är alldeles för stora för den här tomten”, brukar min man säga. Men vi har i alla fall en tomt. Och där odlar jag mina egna grönsaker.

Intresset för trädgård väcktes när vi flyttade till vårt lilla 60-talskedjehus. Sedan jobbade jag på tidningarna Allt om Trädgård och Hus & Hem Trädgård och intresset nådde nya höjder. Att rensa, påta, så och skörda är – näst promenader i skogen – den bästa rekreation som finns.

Den bästa trädgårdstiden är nu. När allt börjar spira och jag drömmer om vad jag ska göra med grödorna sedan (skördetiden är i och för sig en hård konkurrent om titeln…). Mynta till mojiton, bondbönor till pesto, citron till fisken, chili till thaigrytan… mums!

Hemodlad chili

Supergoda chilisorten ‘Hot Lemon’ coming up!

Svårt är det inte heller. Chilin här ovan kommer från frön som jag tog från förra årets chiliskörd. De fick torka på ett fat och sedan förvarade jag dem i en äggkopp till slutet av mars, då jag sådde dem i särskild såjord (finns både i mataffären och i handelsträdgårdar). En vecka senare började gröna blad titta fram ur jorden och förra veckan planterade jag om dem i nya krukor. Om ytterligare någon månad planterar jag om dem igen och sätter ut i trädgården.

Mitt odlingsintresse har inte gått vännerna förbi. På mitt 40-årskalas förra helgen fick jag två (!) citron träd och två (!) paprikaplantor som redan börjar ge frukt. Det här blir nog mumsigaste sommaren någonsin!

citron garden

Guide

Ekoturism – ibland gör resan dubbelt gott

Foto: Staffan Widstrand/Ekoturismföreningen

Jag har skrivit om det förr: Mitt intresse för resor i kombination med min kärlek till naturen är en ständig konflikt. Att flyga flygplan är inte bra, miljömässigt sett. Så är det bara.
Men så finns det (man måste ju leta livlinor ;-)) andra aspekter av det hela, som att turismen faktiskt kan vara ett sätt att rädda naturen på.

I Lappland, där jag växte upp, ses ekoturismen som ett möjligt sätt att skapa fler jobb. Många turister lockas av vandringar i orörd natur, att få uppleva midnattssolen eller att åka hundspann i snötäckta fjällandskap. Det är också därför personerna som driver ekoturism-företag ofta protesterar mest när gruvbolag exploaterar dessa landskap. Förstörs naturen så försvinner själva grundförutsättningen för deras verksamhet.

Jag blev påmind om det när jag läste ett pressmeddelande från Ekoturismföreningen, där de berättar om turismens betydelse för att rädda exempelvis gorillan eller lejonet – som i sin tur har stor betydelse för hur balansen i den omgivande naturen fungerar. Det avgörande för att projekten ska fungera är att lokalbefolkningen inkluderas i turismen så att en så stor del som möjligt av besökarnas pengar hamnar i lokala fickor. På detta sätt blir levande tigrar mer värda än tjuvskjutna tigrar.

Den som är nyfiken på ekoresor kan läsa mer här:
http://www.ekoturism.org/nyfiken/dettaArEko/index.asp

http://www.greenkey.global/ 
(organisation som arbetar med “miljömärkning” av hotell etc genom tydliga miljöåtgärder såsom avfallssortering, att använda närproducerade och ekologiskt odlade råvaror samt på olika sätt arbeta med socialt ansvarstagande).

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5313386
(Fler märkningar för miljövänligare turism)

Psst! Nästa vecka kommer jag att skriva om en helt annan sorts resa, till Venedig. På plats hittade jag en riktigt bra vegorestaurang, fairtradebutiker och hållbara transporter…