Meny

close
Guide

9 frukter och grönt som bör vara eko

Välj rätt frukt! Fat “Daisy”, från 275 kr, Potteryjo.

Blev helt beklämd idag när jag läste SVT:s artikel om att forskare mätt höga halter av bekämpningsmedel i barns urin. Studien gällde barn och vuxna i Danmark, men problemet finns även i Sverige.  I en vanlig fruktkorg hittas rester i 9 av 10 frukter och ofta från fler än ett bekämpningsmedel, enligt Naturskyddsföreningen.

Det är lätt att känna sig uppgiven när så kallade “matlarm” om gifter, bekämpningsmedel och cancerframkallande ämnen haglar. Men det går att göra något åt saken själv.
Det enklaste: Välj alltid eko om det går. Visst, det är ofta några kronor dyrare, men skillnaderna minskar i takt med att efterfrågan ökar. Plus att du slipper få onödigt mycket gifter i dig. Ytterligare plus: Miljön blir mindre belastad.

Det finns några värstingar. Väljer du ekovarianter av dessa frukter och grönsaker minskar du halterna bekämpningsmedel i kosten radikalt (att välja bort frukt och grönt är ju dumt, de innehåller ju massor av nyttigheter också!).

  • Vindruvor. En granskning av Livsmedelverkets tester visar att 96 % av alla icke-ekologiska vindruvor innehåller rester av bekämpningsmedel, flera av dem känt problematiska. Tyvärr gäller det även russin och vin.
  • Bananer. Rester hittades i 67 procent av testerna. Bananer besprutas ofta hårt med ett av värdens farligaste medel, parakvat, som skadar miljön och kan orsaka lungkollaps hos dem som odlar och skördar frukten.
  • Äpplen. I 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Det går inte ens att skölja bort, eftersom det finns i hela frukten.
  • Päron. Trots att Sveriges klimat passar superbra att odla päron i är det svårt att hitta “svekologiska” alternativ. Det kan vara värt mödan att visa att efterfrågan finns. Päron innehöll nämligen rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. Sverige har ett ypperligt klimat för ekologisk päronodling. Ändå är svekologiska päron nästan omöjliga att hitta i butik. Byt till eko – visa svenska päronodlare att efterfrågan finns!
  • De flesta citrusfrukter. Behandlas ofta med imazalil, ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet – men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande. 95 procent innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest i skalet, men också i fruktköttet.
  • Paprika och chilifrukter. Icke-ekologiska varianter innehåller i stort sett alltid rester av syntetiska kemikalier.
  • Basilika och koriander. Importerade varianter.

För att avsluta lite positivt, här är de frukter och grönsaker som är minst besprutade (med nackdelen att vissa transporteras långt): Avokado, majs, ananas, lök, sparris, mango, papaya, kiwi, zucchini, grapefrukt och blomkål.

Källor: Naturskyddsföreningen, Livsmedelsverket

 

Lite mer fakta om ekologiska livsmedel:

http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt

Vackrare väggar med miljövänliga posters

För ett tag sedan gjorde jag en intervju till Hus & Hem med Sven Burman, en eldsjäl från Skellefteå som startat företaget Printler. Printler är en ny nätbaserad marknadsplats där lokala fotografer kan nå ut med sin fotokonst.
– Har du vuxit upp i Åre kanske du vill ha en bild av Åreskutan på väggen, sade Sven.

En idé med företaget är alltså att fotokonsten är närproducerad (om man får stretcha begreppet lite) av “duktiga amatörer” landet runt.
Men jag gillar också hur Printler, och allt fler företag, tänker kring hållbarhet. Det ska vara miljövänliga(re) posters.

Exempel:
– Alla posters tillverkas av miljöcertifierade papper (FSC) från Hahnemühle och ScandCraft.
– Alla underleverantörer är svenska företag och fotolabbet ligger ett par mil norr om Skellefteå där Printler har sitt huvudkontor.
– De köper in ramar från en svensk ramtillverkare. Träet är FSC-märkt och färgerna är miljöklassade.
– Printler klimatkompenserar för flygresor via tricorona.se.

När man väl ska köpa något fint till hemmet  är det kul att gynna företag som tänker på miljön, tycker jag!

Fler miljövänliga posters:

http://www.messageearth.com/shop/frontpage.html

http://www.allposters.se/-st/Miljoevaenliga-affischer-posters_c239910_.htm

http://www.nordicdesigncollective.se/pastell-is-the-new-black-poster.html

 

 

Veckans vardagsvego: Italienska matmuffins med matig tomatsoppa

Det här är perfekt till picknicken, men väldigt uppskattat som vardagsmiddag också (även bland grannarnas barn =)).

Italienska matmuffins med matig tomatsoppa

Matmuffins:
4-4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 ägg
0,5 dl rapsolja
2 dl naturell yoghurt
0,5 msk pizzakrydda
8 soltorkade tomater i olja
100 g fetaost

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. vispa ihop ägg, olja och yoghurt. Rör ner det i mjölblandningen. Tillsätt även pizzakrydda och rör om. Skär tomaterna och fetaosten i mindre bitar och tillsätt i smeten. Klicka ut smeten i medelstora muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Tomatsoppa:
1 pkt Kelda mild tomatsoppa
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
6-7 dl vatten
0,5 msk grönsaksbuljong
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
1,5-2 dl makaroner
1 brk cannellinibönor, avrunna
Ev parmesan eller färsk, strimlad basilika att strö över

Hacka löken och fräs i oljan i någon minut utan att den tar färg. Pressa ner vitlöksklyftan mot slutet. Häll på vatten och tillsätt grönsaksbuljongpulver samt timjan och rosmarin. Koka upp, häll i makaronerna och koka enligt koktiden på förpackningen.
Häll i den färdiga tomatsoppan, samt bönorna, och värm till strax över ät-temperatur. Smaka av med salt och peppar.
Servera med matmuffins och njut!