Meny

close

4 ekofrön till pallkragen

Nu är det hög tid att beställa frön till pallkragen, balkongodlingen eller trädgårdslandet. Älskar att drömma och planera varje år. Jag brukar till och med skissa var jag ska så vilken grönsak i mina två pallkragar. Jag har alltid sockerärt som “fond” i en av dem – både för att det är fint och för at barnen älskar dessa rara små ärtor.

Själv tänkte jag fokusera på frön som direktsås i år. Ingenting som måste förädlas inomhus alltså. Klara och jag har redan sått några frön som förhoppningsvis ska bli ett litet äppelträd – och sedan fanns det ingen plats på fönsterbrädorna kvar längre. Självklart väljer jag ekologiska frön också. =)

Här är fyra nya grönsaker som jag vill testa i år (se bild ovan):

Grönkål ‘Westland Winter’, Lindbloms frö. Älskar grönkål både för smakens skull och för att man skörda långt in på vintern.
Sockerärt ‘Norli’, Impecta. Tycker de vita blommorna ser vackra ut, och går igång på beskrivningen “mycket god smak” samt “Högavkastande”.
Bönmix, Runåbergs fröer. Gillar verkligen bönor. De brukar vara väldigt lättodlade, och alltid goda! Gillar också tanken på att kunna servera en blandning av bönor med baljor i grönt, gult, violett och röd-violettfläckigt.
Morot ‘Red Samurai F1’, Nelson Garden. Röda morötter med rosa fruktkött – låter ju som en dröm! 🙂

Guide

Sortera snyggt och smart – det går!

De senaste veckorna har jag hamnat i flera samtal med vänner som undrat: Hur man ska sortera allt skräp egentligen? Och är det egentligen värt besväret?
På fråga B skulle jag svara: Ja! Trots avslöjandet om att sorterad plast bränns upp i en cementfabrik på Gotland är huvudregeln ändå att det är bättre att sortera än att slänga allt i hushållssoporna.

Men så kommer vi till det praktiska. Vissa bor väldigt trångt och har svårt att hitta bra sorteringslösningar på grund av det. Andra är osäkra på vad som ska sorteras, och i vilken container olika förpackningar/produkter ska läggas i.

När det sorteringslösningar snubblade jag över en himla bra hemsida: latgammaltblinytt.ftiab.se
Det är förpacknings- och tidningsinsamlingen som står bakom hemsidan, och på den kan man bland annat besöka en massa olika familjer – som bor i villa, radhus och lägenhet – och som löst källsorteringen på snygga och smarta sätt. Bra inspiration, tycker jag!
Vi har som tur är ett garage. Där står papperskassar uppradade, redo att bli fyllda med plast, glas, metall med mera. Svärfar har köpt stapelbara plastlådor hos Ikea som han sedan kör iväg med och tömmer direkt i returcontainrarna. Med den lösningen får man förstås skölja ur lådorna mellan varven. En kollega till mig har byggt en sittbänk i hallen, med flyttbara kärl i, där hon lägger väl rengjorda förpackningar.
Förvara.se finns också en del snygga lösningar.

När det sedan gäller VAD man ska sortera, så brukar varje kommun ha någon typ av information på hemsidan. Annars har NSR har en bra lista att leta i.

Men åter igen – ge inte upp för att du inte kan leva upp till perfekta ideal. Bättre att sortera lite än att inte sortera alls!

 

Livsstil

Veckans vardagsvego: Fransk böngryta med färsk basilika

Det här är en favoritgryta som jag lagat i flera år. Snabblagad, billig, god – alla rätt!

Fransk böngryta med färsk basilika
4 port

3 msk olivolja
1 röd lök, finhackad
1/2 stjälk blekselleri, finhackad
1 vitlöksklyfta finhackad
1/2 röd chili, finhackad
3 krm örtsalt
1 krm svartpeppar
1 krm kummin, mortlad
1 pkt kidneybönor
0,5 msk balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 pkt krossade tomater
0,5 dl nyklippt färsk basilika
Ev gräddfil/liknande veganalternativ

Häll oljan i en tjockbottnad gryta. När den börjar bli varm, lägg ner lök, selleri och vitlök. Fräs någon minut, tillsätt chili, örtsalt och kummin, och fräs ytterligare några minuter tills grönsakerna mjuknat.
Tillsätt avrunna bönor, vinäger, tomatpuré och tomatkross. Låt puttra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar och häll upp i djupa mattallrikar. Klipp färsk basilika över, servera gärna gräddfil till.
Rostat bröd är också gott till.