Meny

close

Veckans fokus: Två enkla sätt att äta mer miljövänligt

Hemmaodlade bönor ökar lusten att laga vego. =) Foto: Liselotte Lundström

Det är några meningar som har etsat sig fast i mitt huvud, från föreläsningen med naturfotografen Mattias Klum som jag var på i höstas: “Cirka 2,5 procent av jordens vatten är sötvatten. 70 procent av det går åt till att odla mat. Och slänger vi 1/3 av maten”. Snacka om resursslöseri.

Det finns mycket att göra när det gäller våra matvanor. DN går så långt att de påstår att nya matvanor kan rädda planeten. Vår mat står nämligen för´cirka en fjärdedel av de globala utsläppen av växthusgaser.
Och egentligen borde det vara ganska enkelt. Genom att slänga så lite som möjligt – och att äta mindre kött – är mycket vunnet.  Två enkla åtgärder.
Det behöver inte handla om att sluta äta kött, om man inte vill, men köttproduktionen genererar ensam 15 procent av världens utsläpp. Därför skulle det vara en stor miljövinst att till exempel byta ut 1-2 kötträtter per vecka mot vegoalternativ.

Det svåra, när man är van att tillaga kyckling och kött, är att hitta alternativ som går hem hos barnen tycker jag. Plus att jag vill att vardagsrätterna ska vara hyfsat snabblagade, goda och mättande. Trots att jag var vegetarian i 10 år förut så tar det lite tid att ställa om.
Ett trick jag har är att helt enkelt byta ut kyckling mot quorn eller tofu i olika recept. Grytor och wokrecept funkar extra bra. I köttgrytor kan man också byta ut köttet mot quorn, eller andra vegetariska grytbitar.

Men framför allt har jag infört den matplanering jag ägnade mig åt som student. Inför kommande vecka kollar jag vad som finns i kylskåpet för att se vad som finns – och tittar efter recept där de ingredienserna ingår. På så sätt har svinnet blivit otroligt mycket mindre – samtidigt som vi sparar pengar på det.

Antalet förpackningar som går till återvinningen är däremot minst lika stort som förut… Det blir nästa sak att skriva om här på bloggen: Vilka förpackningar är bäst och hur minskar vi volymerna?

I morgon bjuder jag på en supergod soppa gjord på en handfull ingredienser! =)

Veckans ekoshopping: Mumin räddar Östersjön

Årets muminmugg, 299 kr, Arabia.

Östersjön är ett av världens smutsigaste innanhav. Avloppsvatten från de ca 85 miljoner människor som bor tunt havet, industriavfall, näringsämnen och gifter från jordbruk är några av orsakerna.

Samtidigt visar en undersökning från forskarnätverket BalticSTERN att invånarna i de nio ländena kring Östersjön är beredda att betala runt 40 miljarder kronor per år för en bättre havsmiljö. Det är mer än vad forskarna beräknat behövs för att komma tillrätta med exempelvis övergödningen – det värsta av problemen. Hoppfullt!

Mumintrollens skapare, Tove Jansson, tillbringade sina somrar på den älskade ön Klovharun i Pellinge skärgård (Har ni inte läst hennes bok “Pappan och havet” – gör det för bövelen! Innehåller tusen klokheten och fantastiska miljöbeskrivningar) och att värna miljön var självklart för henne.  Under 70-talet illustrerade Tove, tillsammans med sin bror Lars Jansson, exklusiva Muminaffischer för stiftelsen Håll Sverige Rent i deras kampanj ”Rädda Östersjön”.
Den 1 februari kommer en mugg i stället ( se ovan), där 15 kr/såld mugg går till Håll Sverige Rent. Bra initiativ, tycker jag, även om jag önskar att summan vore lite större…

 

 

Veckans vardagsvego: Mustig quornfärsgryta

Quorn är en vattendelare har jag märkt – love or hate =). Själv tycker jag quorn funkar bra, bara man kryddar rejält. Här är ett riktigt bra recept i vintertid – och grytan smakar ännu godare dagen efter.

Mustig quornfärsgryta
(4-5 port)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk färskriven ingefära
3 morötter
2 msk olivolja
300 g quornfärs
1 brk krossade tomater
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk ketchup
0,5 dl ajvar relish (mild)
2,5 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk curry
1 tsk strösocker
1,5 msk grönsaksfond
0,5 tsk salt
svartpeppar efter smak
1 brk/förp kikärtor
Creme fraiche

Skala och grovhacka lök, vitlök och ingefära. Skala och skär morötterna i slantar.
Hetta upp en stor kastrull med olivoljan och fräs lök, vitlök ,ingefära och morötter utan att det tar färg. Tillsätt färsen, krossade tomater, vatten, tomatpuré, ketchup, ajvar relish, spiskummin, paprikapulver, curry, socker, buljong, salt och peppar. Och så kikärtor på det.
Blanda runt ordentligt och låt grytan puttra på svag värme under lock 10-15 min.
Servera med en klick creme fraiche ovanpå och gärna matvete/ris till.