Meny

close

Veckans ekoshopping: I löv krukor

Leaf pot, 156 kr/st, Aveva-design.se.

Förra veckan besökte jag branschmässan Formex, där inredningsfantaster från hela Skandinavien möts för några dagar. Och precis som jag skrev i min trendrapport så syns hållbarhetstankarna mer och mer.

Här är en favorit från mässan, det kommer fler framöver. Vackra krukorna “Leaf”, från Aveva, är handgjorda av återvunna tropiska löv i norra Thailand. När de inte tas hand om så ligger löven mest kvar på  marken och skräpar – en vanlig orsak till skogsbränder enligt producenten. Laminering gör materialet vattenavvisande och insidan är klädd med canvas.

Trenden “Inred med växter” fick precis dubbel betydelse!

Veckans fokus: Välj rätt förpackning i mataffären

LED-lampor är energisnåla och bra, men den här förpackningen är det inte.

Jag älskar att lära mig nya saker – och att driva denna blogg bidrar verkligen till det!
Till exempel så har jag alltid trott att glas är väldigt bra som miljövänlig “matförpackning” – tills jag läste Råd & Röns livscykelanalys, där de  följt förpackningar från råvara till tillverkning, vidare till butik och konsument, och slutligen till eventuell återvinning.
Här finns alltså alla led med i beräkningarna (förutom den totala miljöpåverkan om man även tar hänsyn till innehållet i förpackningarna – alltså själva maten).
De kom bland annat fram till att det går åt så mycket energi och vatten för att tillverka glas, att även om du använder burken tio gånger om så utgör den en nästan dubbelt så stor miljöbelastning som en pappkartong med portionsförpackningar!
Än sämre är förpackningar där olika material kombineras, som plast ovanpå papp – där sannolikheten att folk delar på materialen och sorterar var för sig dessutom är mindre än när förpackningen är gjord av samma material rakt igenom.

Här kommer Råd & Röns enkla råd till dig som vill välja rätt (eller så rätt som möjligt) i mataffären:

  • Hellre pappkartong än plast.
  • Plast kan vara smart om förpackningen är lätt och tar liten plats.
  • Väl fyllda förpackningar med lite luft.
  • Fyrkantiga förpackningar är lätta att transportera, bättre än flaskor, som tar mycket plats.
  • Så lite emballage som möjligt. Undvik skrymmande och tunga förpackningar.
  • Undvik kombinerade material, till exempel kartong och plast ihop – svårt att sopsortera.
  • Undvik extra förpackningar, till exempel kartong runt tuben.
  • Undvik glas och aluminium. Om du ändå väljer det – återvinn!

http://www.radron.se/granskningar/Forpackningar-livscykelanalys1/

Veckans vardagsvego: Finfin soppa på fem ingredienser

Jordärtskocka är en favorit i rotsaksvärlden. Foto: Liselotte Lundström

Ibland är det så skönt med recept som bara innehåller ett fåtal ingredienser.
Jag gillar kryddor och att krydda, men ändå… Så här kommer en av min favoritsoppor!

Jordärtskockssoppa med avokado
4 port

7-8 jordärtskockor (700 g)
8 dl vatten
2 msk grönsaksfond eller 2 tärningar
2 dl vispgrädde/havregrädde
2 avokador
salt och peppar

Skala jordärtskockorna och skär i bitar. Koka dem mjuka i 5 dl av vattnet i cirka 10 minuter. Kör dem till slät puré med stavmixer.
Tillsätt resten av vattnet, fonden och grädden. Låt koka 5-10 minuter till. salta och peppra efter smak.
Dela avokadorna i halvor och skär i bitar.
Häll upp soppan i skålar och lägg avokadobitarna i. Nu är maten klar!