På min 40-årsdag (hur gick det till ;-)) fick jag världens bästa present: En resa till Venedig tillsammans med min kära man. Vi åkte den 30 april och det var en väldigt bra tidpunkt för resan (även om jag tror att det är lika fint nu). Det var lagom varmt, inte knökfullt med turister och lummigt grönt på ett sätt som det inte hunnit bli hemma. Skynda boka nu – innan det är för varmt – eller vänta till september!

Känslan när man kliver av bussen från flygplatsen och går över den första bron in i Venedig är svår att beskriva. Det är som att kliva in i en vacker kuliss, med fotgängare och båtar överallt. Det doftade rent hav,  inte rutten fisk som jag av någon anledning föreställt mig och alla byggnader – som alltså står på pålar!!! – har skönt patinerad charm. De historiska vingslagen som anas över hela staden gör inte saken sämre…

Till dig som vill tänka lite ekologiskt/hållbart under resan har jag några bra tips här!

LaZucca Hummus

Restauranger
Generellt serverar restaurangerna mycket fisk och skaldjur. Åt och drack bara gott under hela resan (pizzorna, vinet, glassarna!) men här kommer ändå några favoriter:

La Zucca (hyfsat nära Rialto) är den stora favoriten. Vi råkade gå förbi stället av en händelse, såg att den har en stjärna från Guide Michelin och blev förstås intresserade. Dagen efter chansade vi, hängde på lunchen vid lunchtid och blev inklämd med skohorn bland alla bokade lunchgäster. Här finns det massor av vego att välja bland. Jag åt en hummus som var så len och god att jag aldrig ville att den skulle ta slut, följt av tortellini i gorgonzolasås med friterade päronbitar och valnötter. Jens åt en kronärtskocksbakelse (sååå god!) till förrätt och veg pasta till huvudrätt. Dessutom: Världens gulligaste personal! Helt kär i stället.

Al Vecio Marangon (Dorsoduro) När jag tittade på Tripadvisor får den här restaurangen inte speciellt bra omdömen. Jag blir förvånad. När vi kom dit var det fullt av folk, mestadels italienare, och det var god och mysig stämning. Servitören var kanske inte den mest alerta vi träffat, men det glömde vi snabbt eftersom maten var så god. Jag åt världens godaste gnocchi med någon typ av sparrisröra och bröd samt supergod olivolja till.

La Bitta (Dorsoduro) Här fanns det inte så mycket vego att välja bland. Som flexitarian kan jag dock säga att köttet och vinet var ljuvligt.

Fairtrade butik

Ekoreko butiker
Jag var inte ute efter att köpa någonting under resan (fokus på kultur, mat och vin =)) och har därför inte så mycket att komma med när det gäller shoppingtips. Men blev glad över att hitta en fin Fairtrade-butik med mini-gondoler tillverkade av återvunna konservburkar. Supersöta!), skinnväskor tillverkade av socialt utsatta personer etc nära hotellet. Samt en Second hand-butik på samma torg: Campiello del Spezier.

Venedigs bussar

Transporter
Gondolerna får ju anses vara miljövänliga – men väldigt dyra. Kring tusenlappen för en kvart. Vi gick mest hela tiden – Venedig är inte speciellt stort och man kan gå i stort sett överallt. Men ibland tog vi Venedigs motsvarighet till SL-bussarna i Stockholm, båtbussarna. Det finns även vattentaxi som går på biobränsle – det står stort på sidan av båtarna.

Kul att se
Hela Venedig är en upplevelse i sig. De små prången, de vackra byggnaderna, torgen som barnfamiljerna samlas på, kyrkorna och Markusplatsen. Men är du det minsta konstintresserad: Missa inte Peggy Guggenheims museum! Dali, Picasso, Miro… alla finns där!

Rekommenderar verkligen alla att åka dit – om jag får vara lite domedagsprofet så är det ju inte helt säkert att stället finns kvar när havsnivån höjs framöver. Men jag hoppas!

venedig ekotips