Meny

close

Ekotyg till soffan

På tal om plast och PET-flaskor. Visste ni att textilföretaget Bemz gör överdrag till Ikea-soffor av bland annat det?

För ett drygt år sedan lanserade företaget första delen i kollektionen Bemz Respect. Tygerna är gjorda av 100% återvunna material. Först samlas överblivna tygrester från modeindustrin in och sorteras efter färg (extra bra eftersom modeindustrin är den näst smutsigaste industrin i världen, läs mer här). Därefter finfördelas bomullen och bomullsfibrerna spinns till nytt garn. För att tyget ska bli mer slitstarkt och fungera på sittmöbler tillsätts en liten mängd polyester som framställs av just återvunna plastflaskor.
På så sätt tas spill tillvara och blir till nya, vackra tyger, utan tillsats av vatten eller färgämnen.
Sen kan det ju ibland vara schysst att kunna byta tyg istället för att byta hela soffan.

Bakterien som käkar plast

Ibland överträffar verkligheten verkligen dikten. Har du hört talas om bakterien Ideonella sakaiensis? Inte? Då är det dags att lägga namnet på minnet, för denna lilla krabat har potential att bli människans bästa vän.

Enligt Supermiljöbloggen har nämligen forskare i Japan upptäckt att PET-flaskornas plastsmak triggar bakterien, som fäster sig i plasten och utsöndrar enzymet PETase, som i sin tur sätter igång processen med att bryta ner plasten till mindre molekyler. Bakterierna använder sedan molekylerna som energi.
Vanligtvis tar det hundratals år innan PET-flaskor bryts ner i naturen, men under rätt förhållanden lyckas bakterien på 6 veckor.

Forskarna hoppas förstås att vi ska kunna använda bakterierna i större skala för att minska plasten i naturen.
Coolt komplement, men jag tror ändå att mindre nedskräpning med plast är viktigaste åtgärden.

Veckans vardagsvego: Ungersk rotfruktsgryta

Ajvar relish kan verkligen lyfta en maträtt. Här bildar röran ljuvlig smakharmoni tillsammans med rotfrukter och en sötsyrlig äppelröra. Salami är gott att servera till om någon absolut vill ha kött.

Ungersk rotfruktsgryta
4 port

1/2-1 hackad gul lök
2 finhackade eller krossade vitlöksklyftor
smör
2 palsternackor i tärningar
150-200 g rotselleri i tärningar
4 morötter i tärningar
3-4 potatisar i tärningar
2 dl ajvar relish
3-4 dl vatten
1 tsk timjan
1/2 tsk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
1 brk vita bönor, naturella

Äppelröra:
1 dl gräddfil
1 msk majonnäs
1/2 rivet äpple (typ Ingrid Marie)
1-2 msk finriven gul lök
salt och peppar

Fräs lök och vitlök i smöret i en gryta. Tillsätt rotfrukter, ajvar, vatten, timjan, paprikapulver och buljong. Låt koka i 20-25 minuter. Skälj bönorna, rör ner dem och låt allt bli varmt.
Blanda ingredienserna till röran. Smaka av med salt och peppar. Servera till grytan – och lägg ev till salami.