Längtar du också efter en annan känsla i kroppen och knoppen ibland? Isåfafall – rör på dig och förändra hur du känner dig!

Visste du att du på några få minuter kan påverka såväl ditt (väl)mående som dina hormonnivåer i kroppen? Beroende på ditt nuläge – hur du mår och känner dig just nu. Vad behöver du? Ny energi? Fokus och riktning? En känsla av kraft? Eller behöver du bara en stunds stillhet? När du grundat dig lite och vet svaret på den frågan kan du gå vidare och välja den rörseleform nedan som passar dig bäst nu ♥

Rör dig för energi

Behov: du behöver energi, och rörelse kan vara precis den energiinjektion som du behöver när du är låg och trött. Ja, så är det faktiskt. Här vill vi träna för att fylla på med energi istället för att göra av med energi.

Träningsformer: Kravlös, pulshöjande träning som att springa (eller gå med tempo) utan klocka eller mål. Sätt på din favoritlåt och sväng dina lurviga eller parträna med en vän eller din partner. Oavsett vilken träningform du väljer – släpp ambitionen att maxa eller försöka nå ett mål, och satsa istället på att släppa mer dina axlar, slappna av i käkar och skaka ur hela systemet.

Effekt: Forskning visar att att pulshöjning ger ett hormonpåslag av lyckohormoner som seretonin och dopamin. Du får ökad energi, känner dig gladare, lättare och får en förbättrad inläringsförmåga.

Hitta balans och stillhet

Behov: du behöver balans och stillhet. De flesta av oss behöver ge oss själva mer tid till vila men det glöms ofta bort då kraft och energi premieras i vårt samhälle. Värdesätt din vila och se den som en gåva till både dig och din omgivning.

Träningformer: meditation, yinyoga, mjuka rörelseklasser, en lung promenad i skogen eller sätt dig på en klippa vid vattnet. Avslappning, andning och medveten närvaro är i fokus.

Effekt: När du medvetet fördjupar ditt andetag går pulsen ner, dina muskler slappnar av och dina upplevda stress minskar. En så enkel sak som att fälla överkroppen framåt och slappna av påverkar omedelbart ditt parasympatiska nervsystem, som gör dig lugnare och hjälper kroppen att återhämta sig.

Rör dig för kraft

Behov: Du behöver samla din energi åt ett och samma håll och få en känsla av kraft, fokus och riktning.

Träningsformer: Styrkepass, kampsport, boxning, backintervaller, kettlebells  – ja, allt som kräver att du rent fysiskt riktar all din energi åt ett håll ger också den effekten mentalt.

Effekt: Genom tyngre, fysisk rörelse kan vi öka våra testosteronhalter vilket ger en känsla av kraft, och minskar stresshormonet kortisol. Du känner dig trött i kroppen men stark och mer skarp i sinnet.

 

Pssst. Gillar du min blogg? Isåfall får du gärna följa mig på instagram – där heter jag sofilosofi