Vi träffar inspirerande profiler som berättar om sin syn på skönhet och som delar med sig av sina bästa skönhetstips och -tricks. Denna vecka har vi intervjuat Karin Agstam – modellen och yogaläraren från Norrland som idag är baserad i New York.

Berätta lite kort om dig själv?
– Jag växte upp i en liten by i Norrland men bor nu med min man och min 4-åriga son i Brooklyn, New York. Jag har jobbat som modell och yoga-lärare i över 10 år, och hälsa och skönhet är mina hobbies! Jag har lärt mig massor av bra knep och insider tricks av hälso- och skönhetsexperter under årens lopp, men framför allt har jag insett att skönhet verkligen kommer inifrån. Om man mår bra på insidan, äter hälsosamt, tränar och tar hand om både kropp och själ så reflekteras det även på utsidan av kroppen.

Vad måste alltid finnas i din sminkväska?
– Jag älskar att ha välmående fin hy så jag har alltid med mig en bra concealer som både täcker och behandlar om man får en finne eller mörka ringar under ögonen, och det får alla nångång ibland! Just nu använder jag concealer från Mineral Fusions som jag köper på Whole Foods skönhetsavdelning. Jag gillar också multiprodukter som t.ex. Cocokinds Chagaglow, ett bronzerstick med pulver från chagasvamp, eller Dr Hauschkas Tranclucent Bronzing Tint som jag använder både på kinder, ögon och läppar.

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?
– Jag försöker göra små saker för min skönhetsrutin under hela dagen, snarare än att lägga en längre tid på morgonen eller kvällen, då jag ofta har fullt upp med prepp och frukost till familjen innan avfärd till jobb och skola. Jag har alltid ett serum och en återfuktande ansiktsspray i väskan och nån härlig handkräm, så jag kan applicera och spraya produkterna när jag får tid under dagen.

Men jag har en liten morgon rutin som jag älskar: jag vaknar lite innan resten av familjen och lägga en snabb enkel fuktmask som får sitta på medans jag dricker min morgon matcha latte och skriver lite i min anteckningsbok. Fukt, antioxidanter och lite ro – det är så skönt att ha en liten egen stund innan dagen drar igång, även om det bara är 15-20 minuter. Sen sköljer jag av masken eller duschar och så är huden mjuk, glowig och redo för dagen! På kvällen blir det dusch eller bad och gärna bastu om jag har tid.

Har du några beauty-knep som du tycker fler borde känna till?
– Bastu i kombination med iskall dusch eller bad är helt fantastiskt för både huden och humöret. Och om man skrubbar hela kroppen när man bastar eller duschar sätter man igång lymfsystemet och blodflödet, och man får massor med fräscht blod även till ansiktet. Rynkor slätas ut, kinder och läppar blir fylliga och rosa och man ser återfuktad och fräsch ut.

När känner du dig som allra snyggast?
– Oj, svårt! Jag känner mig snygg när jag mår bra. Jag kan ha en photoshoot med superduktiga hår och makeup artister och otroliga kläder, men om jag själv är ur balans och inte mår bra, kan jag ändå se mig själv i spegeln och se något helt annat än de andra ser. Dåliga dagar kan jag vakna upp och skämmas och tycka synd om min man och mina agenter som måste titta på mig. Tokigt men sant!

Vilka är dina favoritmärken?
– Jag älskar Dr Hauschka, Weleda, Urban Witches, Cocokind, Juice Beauty, GOOP, Kiehls och andra naturliga produkter med få bra ingredienser och solid forskning bakom.

En produkt du inte skulle kunna klara dig utan? 
– Micellärt vatten är en superbra produkt som både rengör, återfuktar, ger lyster och luktar gott. Just nu använder jag franska apoteksmärket La Roche Posays Micellar Water men det finns många andra som är bra.

Din största skönhetsmiss genom tiderna? 
– Ögonbrynen på 90-talet. Big mistake. Huge.

Vad lägger du fokus på i din make up? 
– Fin hud med lyster och glow, lite bronzer och highlighter över läpplinjen och under brynen. Till fest sotade ögon.

Vad är skönhetslyx för dig?
– Skönhetslyx för mig är att gå på spa och prova olika coola behandlingar; basta, skrubba, svettas och dricka goda juicer och äta massa grönt och frukt. I NY har vi otroliga ryska och koreanska spa:n med olika sorters bastu och ångbad, saltkristallgrottor, kroppsskrubbar, lermasker och massage.

Och på mitt favoritspa Purely Natural Spa i Brooklyn, där jag bor, finns alla möjliga härliga behandlingar. Jag älskar både Hydra Facials där man dammsuger ut orenheter ur huden och fyller på de öppna porerna med fukt, och Vitamin Infusion Therapy som tillsätter olika produkter via dropp i armen. De hjälper med t.ex. återfuktning, anti-aging, detox och trötthet. En dag på Purely Natural med ansiktsbehandlingar och Vitamin Infusions är den ultimata lyxen för mig!

Har du en beauty-förebild som du inspireras av? 
– Åh jag har massor av konton som jag följer på instagram och inspireras av! Men min gammelmoster Ingrid var en av mina tidigaste beauty-förebilder och hennes kunskap finns med mig fortfarande trots att hon inte lever längre. Moster Ingrid åt enkelt och naturligt, samlade regnvatten som hon tvättade hud och hår i och lärde mig om olika blommor och örter och hur de påverkade kroppen. Hon var en speciell och stark kvinna som kunde allt om naturens magi.

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?
– Min favoritdoft får mig alltid att känna mig extra snygg och självsäker! Jag köper dofter från franska Le Labo där man blandar sin egen parfym tillsammans med personalen för en superfärsk, potent doft. Sen måste parfymen dra i två veckor innan man kan använda den.

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Jag anser att kosten ligger till grund för nästan all skönhet och välmående. Jag tänker på allt jag äter i relation till vad min mat innehåller i form av vitaminer och mineraler, och hur det kommer att påverka min kropp och min mentala hälsa. Jag tänker nästan aldrig på vad jag INTE ska äta, utan fokuserar på vad jag SKA äta som superfoods, vitaminrik mat, bra fetter och proteiner som håller hjärnan och hjärtat lugn och kroppen stark. Jag äter växtbaserat i största mån, med vissa tillskott av fet fisk och yoghurt nu när jag är gravid.

Vad gör du för att ta hand om din mentala hälsa? 
– Mediterar, äter bra, tränar, skrattar mycket och pratar med en terapeut. Vilken lyx att ha en annan människa som engagerar sig i mitt välmående! Det är också jätteviktigt för mig att hitta små luckor av egentid när jag sätter mig mig en kopp te och min anteckningsbok och planerar dagen, veckan eller året. Tiden rinner lätt iväg för mig och jag känner mig trygg när jag har hållpunkter som jag kan hålla mig till. Planering i både smått och stort är a och o för mig – jag älskar att planera och jag gillar inte att stressa med saker i sista minuten.

Vad är avkoppling för dig?
– Avkoppling för mig är att ha en hemmadag i morgonrock; bara mysa och läsa, smörja in kropp och hår med härliga oljor och serum och vila. Eller att träffa mina vänner, äta god mat och prata om livet. Då slappnar jag av och njuter och lever i nuet!

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?
– Absolut, jag försöker att bara använda märken som är bra både för mig och för vår planet. Och jag älskar att mixa hår- och hudvård från mitt eget kök av avokado, honung, banan, gurka, havregryn och andra superenkla men jättebra ingredienser för egen ekologisk skönhetsvård!

Här följer du Karin:

Instagram: @karinagstam
Hemsida: www.karinagstam.com

Mer läsning för dig:

Vår nya bloggare Sofi Beckman: ”Ingen sminkar sig så fort som jag”

Johanna Stål: ”Kallbad och spa är det bästa jag vet!”

Bokaktuella Elin Unnes: ”Rosenvatten är min bästa doft!”